X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Czy USG genetyczne jest w standardzie opieki ciążowej?
Odpowiedz

Czy USG genetyczne jest w standardzie opieki ciążowej?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Blue Jane Koleżanka

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) Czy możecie mnie oświecić o co chodzi z USG genetycznym? Tzn. wiem czemu ono ma służyć. Mam tylko pytanie czy ono jest w standardzie opieki ciążowej (czy to jest po prostu to standardowe usg między 11 a 14 tyg.) czy robi się je dodatkowo? Bo zawsze myślałam, że usg genetyczne to to, które wykonuje się po 35 roku życia i u kobiet obciążonych jakimś szczególnym ryzykiem wad u płodu a tak ogólnie w standardzie go nie ma. Uświadomcie mnie proszę, bo nie mogę się połapać i rozróżnić.

201811152844.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue Jane wrote:
    Cześć dziewczyny :) Czy możecie mnie oświecić o co chodzi z USG genetycznym? Tzn. wiem czemu ono ma służyć. Mam tylko pytanie czy ono jest w standardzie opieki ciążowej (czy to jest po prostu to standardowe usg między 11 a 14 tyg.) czy robi się je dodatkowo? Bo zawsze myślałam, że usg genetyczne to to, które wykonuje się po 35 roku życia i u kobiet obciążonych jakimś szczególnym ryzykiem wad u płodu a tak ogólnie w standardzie go nie ma. Uświadomcie mnie proszę, bo nie mogę się połapać i rozróżnić.
    Z tego co wiem, to usg genetyczne jest BEZPŁATNE dla kobiet po 35 roku zycia i z obciazeniami w wywiadzie, ale powinna je zrobic kazda kobieta i to koiecznie u lekarza z z certyfikatem do wykonywania tego typu badania. Ja np. Mam 25 lat, ale mimo to mialam to badania za darmo bo moj lekarz napisał na skierowaniu, ze cos mu sie nie podoba na usg ( a tak nie bylo) i wtedy tez przysługuje bezplatne badanie genetyczne(prenatalne). Ale wiem ze nie wszyscy lekarze tak robią i duzo dziewczyn placi za te badania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2018, 09:53

• Blue Jane Koleżanka

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję bardzo za odpowiedź :)

201811152844.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ