X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Czy USG genetyczne jest w standardzie opieki ciążowej?
Odpowiedz

Czy USG genetyczne jest w standardzie opieki ciążowej?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Blue Jane Koleżanka

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) Czy możecie mnie oświecić o co chodzi z USG genetycznym? Tzn. wiem czemu ono ma służyć. Mam tylko pytanie czy ono jest w standardzie opieki ciążowej (czy to jest po prostu to standardowe usg między 11 a 14 tyg.) czy robi się je dodatkowo? Bo zawsze myślałam, że usg genetyczne to to, które wykonuje się po 35 roku życia i u kobiet obciążonych jakimś szczególnym ryzykiem wad u płodu a tak ogólnie w standardzie go nie ma. Uświadomcie mnie proszę, bo nie mogę się połapać i rozróżnić.

201811152844.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue Jane wrote:
    Cześć dziewczyny :) Czy możecie mnie oświecić o co chodzi z USG genetycznym? Tzn. wiem czemu ono ma służyć. Mam tylko pytanie czy ono jest w standardzie opieki ciążowej (czy to jest po prostu to standardowe usg między 11 a 14 tyg.) czy robi się je dodatkowo? Bo zawsze myślałam, że usg genetyczne to to, które wykonuje się po 35 roku życia i u kobiet obciążonych jakimś szczególnym ryzykiem wad u płodu a tak ogólnie w standardzie go nie ma. Uświadomcie mnie proszę, bo nie mogę się połapać i rozróżnić.
    Z tego co wiem, to usg genetyczne jest BEZPŁATNE dla kobiet po 35 roku zycia i z obciazeniami w wywiadzie, ale powinna je zrobic kazda kobieta i to koiecznie u lekarza z z certyfikatem do wykonywania tego typu badania. Ja np. Mam 25 lat, ale mimo to mialam to badania za darmo bo moj lekarz napisał na skierowaniu, ze cos mu sie nie podoba na usg ( a tak nie bylo) i wtedy tez przysługuje bezplatne badanie genetyczne(prenatalne). Ale wiem ze nie wszyscy lekarze tak robią i duzo dziewczyn placi za te badania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2018, 09:53

• Blue Jane Koleżanka

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję bardzo za odpowiedź :)

201811152844.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ