X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Czy USG genetyczne jest w standardzie opieki ciążowej?
Odpowiedz

Czy USG genetyczne jest w standardzie opieki ciążowej?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Blue Jane Koleżanka

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) Czy możecie mnie oświecić o co chodzi z USG genetycznym? Tzn. wiem czemu ono ma służyć. Mam tylko pytanie czy ono jest w standardzie opieki ciążowej (czy to jest po prostu to standardowe usg między 11 a 14 tyg.) czy robi się je dodatkowo? Bo zawsze myślałam, że usg genetyczne to to, które wykonuje się po 35 roku życia i u kobiet obciążonych jakimś szczególnym ryzykiem wad u płodu a tak ogólnie w standardzie go nie ma. Uświadomcie mnie proszę, bo nie mogę się połapać i rozróżnić.

201811152844.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue Jane wrote:
    Cześć dziewczyny :) Czy możecie mnie oświecić o co chodzi z USG genetycznym? Tzn. wiem czemu ono ma służyć. Mam tylko pytanie czy ono jest w standardzie opieki ciążowej (czy to jest po prostu to standardowe usg między 11 a 14 tyg.) czy robi się je dodatkowo? Bo zawsze myślałam, że usg genetyczne to to, które wykonuje się po 35 roku życia i u kobiet obciążonych jakimś szczególnym ryzykiem wad u płodu a tak ogólnie w standardzie go nie ma. Uświadomcie mnie proszę, bo nie mogę się połapać i rozróżnić.
    Z tego co wiem, to usg genetyczne jest BEZPŁATNE dla kobiet po 35 roku zycia i z obciazeniami w wywiadzie, ale powinna je zrobic kazda kobieta i to koiecznie u lekarza z z certyfikatem do wykonywania tego typu badania. Ja np. Mam 25 lat, ale mimo to mialam to badania za darmo bo moj lekarz napisał na skierowaniu, ze cos mu sie nie podoba na usg ( a tak nie bylo) i wtedy tez przysługuje bezplatne badanie genetyczne(prenatalne). Ale wiem ze nie wszyscy lekarze tak robią i duzo dziewczyn placi za te badania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2018, 09:53

• Blue Jane Koleżanka

Wysłany: 21 kwietnia 2018, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję bardzo za odpowiedź :)

201811152844.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ