X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr d-dimery
Odpowiedz

d-dimery

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2015, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w 5 tygodniu ciazy, lekarka kazala wykonac mi rozne badania w tym d-dimer i wyszlo 546 przy normie 500. Konsultowalam sie z nia, kazala mi brac acard i duzo pic i za tydzien powtorzyc badanie- jak wyjdzie nizszy wynik to ok, ale jak bedzie rosnal to mam przyjac zastrzyk z heparyny.. czy ktoras z Was tez ma taka sytuacje?

• Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie odebrałam wynik D-dimerów 696, APPTT: 34,3, wg cyklu jestem w 6t4d, wg USG i wyniku HCG - około 5t. Przed ciążą nikt mi nie badał krzepliwości, wyszła dopiero teraz, bo wspomniałam gince, że w rodzinie były udary i żylaki. Czy któraś z Was jest w podobnej sytuacji? Do tego jeszcze mam krwiak, więc nie mogę brać Acardu...

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
    - Janusz Korczak

PAI-1 4G (heterozygota), ANA2 1:320, niedoczynność tarczycy, hiperprolaktynemia
    7t1d (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina85 wrote:
    Właśnie odebrałam wynik D-dimerów 696, APPTT: 34,3, wg cyklu jestem w 6t4d, wg USG i wyniku HCG - około 5t. Przed ciążą nikt mi nie badał krzepliwości, wyszła dopiero teraz, bo wspomniałam gince, że w rodzinie były udary i żylaki. Czy któraś z Was jest w podobnej sytuacji? Do tego jeszcze mam krwiak, więc nie mogę brać Acardu...
    Ja mialam krwiaka i bralam i Acard i clexane. Krwiak sie bez problemu wchlonal. A w ciazy norma do 500 nie obowiazuje

• Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2018, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź, pojęcia nie miałam! na moim wyniku podano normy standardowe. .. Uff, ale ulga :) a Tobie też tak wolno przyrastala beta przez ten krwiak?

- Janusz Korczak

7t1d (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2018, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, mi przyrastala ksiazkowo, a wrecz zawsze z zapasem.

• Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a pamiętasz może swoje wyniki D-dimerów? napisałam sms do mojej ginki i mi odpisała "badania ok", za tydzień mam wizytę, ciekawe czy też mi coś przepisze...

- Janusz Korczak

7t1d (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina85 wrote:
    a pamiętasz może swoje wyniki D-dimerów? napisałam sms do mojej ginki i mi odpisała "badania ok", za tydzień mam wizytę, ciekawe czy też mi coś przepisze...
    Ja nie badam d-dimerow. Biore a acard i heparyne na trombofilie

• Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg ginki moja beta przyrasta nieprawidłowo właśnie przez 3-centymetrowy krwiak, który jest na poziomie pęcherzyka ciążowego. W poniedziałek mam wizytę, liczę na to, że też mi przepisze coś przeciwzakrzepowego i zleci badania na trombofilię. Na poprzednim USG pęcherzyk miał 3mm, beta wciąż powoli rośnie, wczoraj miałam lekkie plamienie, więc liczę na to, że krwiak się oczyszcza i że zarodek się rozwija.

- Janusz Korczak

7t1d (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2018, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcelina85 wrote:
    Wg ginki moja beta przyrasta nieprawidłowo właśnie przez 3-centymetrowy krwiak, który jest na poziomie pęcherzyka ciążowego. W poniedziałek mam wizytę, liczę na to, że też mi przepisze coś przeciwzakrzepowego i zleci badania na trombofilię. Na poprzednim USG pęcherzyk miał 3mm, beta wciąż powoli rośnie, wczoraj miałam lekkie plamienie, więc liczę na to, że krwiak się oczyszcza i że zarodek się rozwija.
    Nie jestem pewna czy Ci ktos zleci badania na trombofilie. To sa drogie badania. Ja placilam za nie 350zl. A jaki zwiazek ma krwiak z beta? Jak dla mnie to dwie rozne rzeczy, ale moze sie myle. Ja tez mialam krwiak zaraz nad pecherzykiem i zniknal do 11 tygodnia.

• Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2018, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak mi powiedziała moja ginekolog... odpisała mi też na sms z moim wynikiem, że jest ok, więc na razie nie będę tyle inwestować w to badanie :/

- Janusz Korczak

7t1d (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2018, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trombofilia, ktora wyszla mi (czyli z genow - mthfr, v leiden) nie ma nic wspolnego z popularnymi badaniami krwi takimi jak d-dimery. Mozna miec d-dimery w normie i miec trombofilie, a mozna miec podwyzszone d-dimery) i nie miec trombifilii. Ja mam po prostu zwiekszone ryzyko tworzenia sie zakrzepow i to bylo prawdopodobnie przyczyna poronienia w poprzedniej ciąży. Nikt raczej robi tych badan zanim nie ma ciazowych komplikacji bo sa one kosztowne.

• Marcelina85 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2018, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie z pakietu badań na trombofilie zrobionych po poronieniu wyszła tylko jedna mutacja - PAI. Ginka powiedziała, że nie ma ona wpływu na starania i zajście, a dopiero ma znaczenie w trzecim trymestrze, bo powoduje wykrzepianie łożyska (w kolejnej ciąży dostanę heparyne w III trym. Oprócz tego wyszły dodatnie ANA2, więc czeka mnie ciąża na sterydzie...

- Janusz Korczak

7t1d (*)
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ