data ostatniej miesiączki a data na usg
-
Hej dziewczyny!
Jestem już po drugim USG. Od ostatniej miesiączki minęło 9 tygodni i 2 dni (licząc od pierwszego dnia). Na badaniu USG mam wpisane: 8w2d + 0w3d (CRL 18,1mm).
Czy w związku z powyższym jestem dopiero w trakcie 9 tygodnia? Nie wiem czy liczyć od ostatniej miesiączki, czy według USG. Na dodatek lekarz na karcie ciąży wpisał mi 7 tydzień..
Zgłupiałam kompletnie.
Czy orientuje się któraś z Was, co oznacza dodatkowo to 0w3d?
Z góry dziękuję za wyjaśnienia! -
Aga, a czy obok tego plusa nie ma minusa? Ja na wszystkich zdjęciach z usg mam dopisek +- 3 dni.
Być może miałaś pózniej owulację i w związku z tym na usg dziecko jest tydzień młodsze. A 8tyg2dni minus te 3 dni na błąd pomiaru - to jakos końcówka 8 tyg wychodzi ( a wg lekarza końcówka 7, bo oni liczą skończone, pełne tygodnie).
-
Przy dłuższych i nieregularnych cyklach takie rozbieżności się zdarzają
Mogła ci się spóźnić owulacja, mogło jajeczko zagnieździć się pózniej, lekarz mógł lekko machnąć się przy pomiarach (a milimetr różnicy moze przełożyć się nawet na kilka dni!), wreszcie może taka uroda twojego dziecka, ze postanowiło urosnąć pózniej
Podejrzewam, ze dziecko podgoni z rozmiarami do kolejnego usg. Sporo było tu dziewczyn z takimi rozbieżnościami i szcześliwie teraz zmieniają pieluchyaga_93, polkosia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyChyba nie ma się co stresować. Moja ciąża na początku rozmiarowo była opóźniona o 5 dni względem OM. Lekarz mi powiedział, że musiałam później zajść w ciąże. Zmartwiłam się bo wiedziałam dokładnie kiedy owulacja była. Też zarodek pojawił się dopiero po 7 tygodniu ciąży. Ile ja sie strachu najadłam. Od dwóch tygodni maluch wyprzedza wiek ciążowy względem OM o 3 dni. Skąd taka rozbieżność? Lekarz mówi że jest wszystko ok i często takie rozbieżności mają miejsce.
I fakt, ze jak byłam pierwszy raz to mi powiedział, że to 4 tydzień, a na usg 4w4d, więc oni tak liczą. -