Dentysta w ciąży
-
Hej,
mam do dokonczenia leczenia dwa zęby. W jednym wypelnienie tymczasowe, a w drugim opatrunek. Jeszcze jakieś 2-3 miesiące przed zajściem w ciąże leczyłam te zęby. Nie wiem jakie doświadczenia macie z dentystą w czasie ciąży, ogólnie się nie zaleca, ale to chyba dotyczy leczenia kanałowego. Nie wiem czy kontynuować leczenie czy zaczekać do porodu. Co o tym sądzicie? -
W ciąży TRZEBA leczyc zęby i to koniecznie. Ja już w tej ciąży byłam dwa razy. Z tym, że ja bralan bez znieczulenia bo nie potrzebuje, ale wiem, że jest specjalne znieczulenie dla ciezarnych. Koniecznie zakoncz leczenie.
Aniołek [*] 17.09.2016 9tc
Aniołek [*] 02.2018 5/6tc
01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤
Starania o drugie bobo od 10.2019 -
trzeba leczyć! tylko musisz powiedzieć dentyście o ciąży żeby dobrał dozwolone znieczulenie.Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
Księżna wrote:Dzięki za podpowiedzi, doczytałam się też, że II trymestr jest najlepszym momentem na leczenie zębów. Jestem w 9 tygodniu, zęby nie bolą mnie, więc poczekam do tego II trymestru.
Może zamiast czytać internety zadzwoń do swojego dentysty, on Ci doradzi. Próchnica szkodzi dziecku, serio.ines. lubi tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyStary temat ale akurat byłam w 5tc u dentysty. Okazało się że mogę mieć kanałowe, a że nie zrobi mi prześwietlenia to dostałam lekarstwo i po porodzie mam przyjść. Jeśli wcześniej ząb był struty to późniejsze wizyty nie bolą tak, że trzeba brać znieczulenie.wiec można leczyć. Zwykle dziury można leczyć pod znieczuleniem w 2 i 3 trymestrze.
(Piszę jakby ktoś w przyszłości potrzebował takiego info).Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2019, 16:57
-
nick nieaktualnyA propos leczenia kanałowego. Po otworzeniu zęba i zatruciu, kobieta w ciąży powinna przyjsc do dentysty i wyleczyć ząb (wyczyścić kanały z chorej miazgi i bakterii) a nastepnie co 3 tygodnie przychodzić aby kanały przepłukać płukanka mi dezynfekującymi kanały. Taka procedura jest konieczna, ponieważ:
1. Nie możemy zrobić zdjęcia rtg, więc nie można zamknąć zęba materiałami uszczelniającymi kanały.
2. Pozostawiona w zębie Marta miazga może wywołać zgorzel i przetokę ropną.
3. "Lek" zostawiony w kanale nie jest obojętny i nie powinien pozostać w kanale dłużej niż 3 tygodnie.
Jak macie jakieś zębowe pytania to śmiało- pracuje w gabinecie od dobrych kilku lat i mam doświadczenie, zwłaszcza jeśli chodzi o profilaktykę.
Temat kobiety w ciąży w gabinecie stomatologicznym ni jest mi obcyk878 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ona-na-na wrote:A propos leczenia kanałowego. Po otworzeniu zęba i zatruciu, kobieta w ciąży powinna przyjsc do dentysty i wyleczyć ząb (wyczyścić kanały z chorej miazgi i bakterii) a nastepnie co 3 tygodnie przychodzić aby kanały przepłukać płukanka mi dezynfekującymi kanały. Taka procedura jest konieczna, ponieważ:
1. Nie możemy zrobić zdjęcia rtg, więc nie można zamknąć zęba materiałami uszczelniającymi kanały.
2. Pozostawiona w zębie Marta miazga może wywołać zgorzel i przetokę ropną.
3. "Lek" zostawiony w kanale nie jest obojętny i nie powinien pozostać w kanale dłużej niż 3 tygodnie.
Jak macie jakieś zębowe pytania to śmiało- pracuje w gabinecie od dobrych kilku lat i mam doświadczenie, zwłaszcza jeśli chodzi o profilaktykę.
Temat kobiety w ciąży w gabinecie stomatologicznym ni jest mi obcy
Boję się powiklan, ale też nie moge czekac. Teraz mam 11 tydzien.
-