Dolegliwości bólowe Endometriozy w ciąży
-
Cześć dziewczyny
Po ponad roku udało mi się zajść w ciążę mając endometrioze. Mam dwie torbiele na jajniku, zrosty na więzadłach krzyżowo - macicznych. Jak przechodziłyście ciążę ? To moja pierwsza ciąża, aktualnie kończę 9 tydzień i boje się każdego bólu w obrębie brzucha. Czasem mnie coś ciągnie, kłuje, pobolewa. Oprócz tego standardowe dolegliwości bólowe. Podzielcie się doświadczeniami, może akurat jest tutaj mama która przechodziła ciążę mając endometrioze:) -
nick nieaktualnyHej, po pierwsze gratuluję ciąży, przy endometrioze możesz patrzeć na nią w kategorii prawdziwego cudu. Ja też mam endometrioze ale przechodzę ja całkowicie bezobjawowo zarówno przed operacją i ciąża jak i po niej i w niej. Z tego co wiem dolegliwości w ciąży powinny być dużo mniejsze. Wynika to z braku miesiączki i czasu progesteronu w czasie ciąży w oraznizmie. To co może dawać Ci dolegliwości to właśnie zrosty, nie wiele na to można poradzić ale jeśli dolegliwości są znaczne to oczywiście zgłoś prowadzącemu lekarzowi. Generalnie przy endometrioze dużym problemem jest zajście w ciążę jak już w niej jesteś z to idzie już z górki 😄
Kasiak lubi tę wiadomość
-