Duphaston czy to skutek uboczny?
-
Witam, od 4 tygodni, może trochę dłużej biorę Duphaston. Został mi przepisany w dawce 3x1 dziennie. I pierwsze dni były ok. Potem zmieniłam lekarza prowadzącego ciążę, bo wrócił z urlopu i lekarz ten zadecydował zmniejszenie dawki do dwóch tabletek dziennie. Po prostu stwierdził że ciąża ładnie się rozwija i on nie widzi potrzeby żeby się tak faszerować tabletkami. Od jakiś 3 tygodni mam bardzo duże mdłości, które najczęściej kończą się wymiotami. Wiadomo, rano gdy jestem jeszcze przed śniadaniem nie mam nic w żołądku to mną targa, aż wylatują resztki żółci. Wczoraj na wieczór zwracałam wszystko co zjadłam. Dużo czytałam internetow, ale nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi. Może któraś miała z was podobnie? Obecnie zaczynam 10 tydzień ciąży.
-
nick nieaktualny
-
krasnalowa wrote:Tak, moze to byc skutek duphastonu. Mialam tak samo, dlatego kilka dni temu zmienilam duphaston na luteine dopochwowa i czuje sie 100 razy lepiej.
Bo naprawdę mecze się już i mecze, a gdyby nie mój partner to dom wyglądałby jak jakaś melina bo ciężko mi wstać momentami -
nick nieaktualnyPatulka wrote:Czyli lepiej poprosić lekarza o luteinę?
Bo naprawdę mecze się już i mecze, a gdyby nie mój partner to dom wyglądałby jak jakaś melina bo ciężko mi wstać momentami -
Patulka ja brałam duphaston 3x1 i miałam mdłości, a po odstawieniu go nic się nie zmieniło. Mdłości po pewnym czasie same przechodzą. Odradzałabym Ci zmianę doustnego duphastonu na luteinę dopochwową z prostego powodu - zakładanie luteiny generuje infekcje wewnętrzne pochwy i szyjki macicy - nawet jak myjesz ręce i dbasz o higienę to niestety ale codzienne wciskanie tabletek w pochwę zwykle u dziewczyn kończy się grzybem lub bakteriami. Ponadto duphaston jest bardziej komfortowy jeśli nie ma Cię w domu, a trzeba przyjąć lek. Oczywiście decyzja należy do Ciebie
-