X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Duphaston czy to skutek uboczny?
Odpowiedz

Duphaston czy to skutek uboczny?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Patulka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, od 4 tygodni, może trochę dłużej biorę Duphaston. Został mi przepisany w dawce 3x1 dziennie. I pierwsze dni były ok. Potem zmieniłam lekarza prowadzącego ciążę, bo wrócił z urlopu i lekarz ten zadecydował zmniejszenie dawki do dwóch tabletek dziennie. Po prostu stwierdził że ciąża ładnie się rozwija i on nie widzi potrzeby żeby się tak faszerować tabletkami. Od jakiś 3 tygodni mam bardzo duże mdłości, które najczęściej kończą się wymiotami. Wiadomo, rano gdy jestem jeszcze przed śniadaniem nie mam nic w żołądku to mną targa, aż wylatują resztki żółci. Wczoraj na wieczór zwracałam wszystko co zjadłam. Dużo czytałam internetow, ale nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi. Może któraś miała z was podobnie? Obecnie zaczynam 10 tydzień ciąży.

iv09gu1rb7ycgb9v.png
    Jagoda, 13.10.2018 52cm 2,700g <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2018, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, moze to byc skutek duphastonu. Mialam tak samo, dlatego kilka dni temu zmienilam duphaston na luteine dopochwowa i czuje sie 100 razy lepiej.

• Patulka Autorytet

Wysłany: 20 marca 2018, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krasnalowa wrote:
    Tak, moze to byc skutek duphastonu. Mialam tak samo, dlatego kilka dni temu zmienilam duphaston na luteine dopochwowa i czuje sie 100 razy lepiej.
    Czyli lepiej poprosić lekarza o luteinę?
    Bo naprawdę mecze się już i mecze, a gdyby nie mój partner to dom wyglądałby jak jakaś melina bo ciężko mi wstać momentami

iv09gu1rb7ycgb9v.png
    Jagoda, 13.10.2018 52cm 2,700g <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 marca 2018, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patulka wrote:
    Czyli lepiej poprosić lekarza o luteinę?
    Bo naprawdę mecze się już i mecze, a gdyby nie mój partner to dom wyglądałby jak jakaś melina bo ciężko mi wstać momentami
    Mozesz poprosic. Moj sie bez problemu zgodzil i potwierdzil, że duohaston może nasilac mdlosci. Oczywiscie moze byc tez tak, że u Ciebie to ciazowe mdlosci w I trymestrze i nic to nie da, ale ja bylam pewna że to duphaston, bo czulam sie gorzej zaraz po jego zażyciu.

• Leira Autorytet

Wysłany: 26 marca 2018, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patulka ja brałam duphaston 3x1 i miałam mdłości, a po odstawieniu go nic się nie zmieniło. Mdłości po pewnym czasie same przechodzą. Odradzałabym Ci zmianę doustnego duphastonu na luteinę dopochwową z prostego powodu - zakładanie luteiny generuje infekcje wewnętrzne pochwy i szyjki macicy - nawet jak myjesz ręce i dbasz o higienę to niestety ale codzienne wciskanie tabletek w pochwę zwykle u dziewczyn kończy się grzybem lub bakteriami. Ponadto duphaston jest bardziej komfortowy jeśli nie ma Cię w domu, a trzeba przyjąć lek. Oczywiście decyzja należy do Ciebie :)

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ