Duphaston - Jak długo brałyście?
-
Dziewczyny, jak długo brałyście Duphaston?
Wczoraj byłam prywatnie u lekarza, myślałam że się zaczął 7 tydzień, a lekarz stwierdził że po obrazie że jest to dopiero 5 tydzień. I kazał przyjść za 2 tygodnie.
Przepisał mi 1 opakowanie Duphastonu (20 tabletek), dawkowanie 2 x1. Z czego wynika, że opakowanie się skończy jeszcze przed planowaną wizytą. Czy też braliście Duphaston doraźnie, tylko przez kilka dni? -
Duphaston brałam od pozytywnego testu i biorę do dzisiaj. Podejrzewam że lekarz się pomylił wypisując receptę - powinnaś brać duphaston bez przerw i zapas powinien Ci wystarczyć do następnej wizyty. Zadzwoń i wyjaśnij, ew. zgłoś się po drugą receptę.Tadziulek 1.01.2013 (8/9 tydz)
Misiek 15.05.2014 (16/17 tydz)
KW
-
a z jakiego powodu lekarz przepisał Ci duphaston? Ja miałam bardzo podobną sytuację do Twojej tyle, że jestem w 11 tc i lekarz ze względu na pobolewania podbrzusza przepisał mi luteinę dopochwowo i duphaston też 2x1 i kazał przyjść na wizytę za 2 tygodnie. Luteina wystarczy mi idealnie do dnia wizyty natomiast duphaston kończy się 4 dni przed wizytą a z tego co wiem to raczej nie powinno się odstawiać duphastonu tak z dnia na dzień bo to jest jednak hormon ale są różne opinie na ten temat. Ja w poniedziałek trafiłam z dość silnym bólem brzucha na izbę przyjęć, który okazał się na szczęście kolką jelitową ale powiedziałam lekarce na izbie o tym duphastonie i bez problemu przepisała mi kolejne opakowanie. Także będę przyjmowała duphaston do następnej wizyty i wtedy zapytam się lekarza co i jak. Może zadzwoń do swojego lekarza i powiedz mu jak wygląda sytuacja i zapytaj się jego czy masz normalnie odstawić czy drugą receptę Ci da.Żeby nie było tak, że skończy Ci się opakowanie, przez kilka dni do wizyty nie będziesz przyjmowała a na kolejnej wizycie lekarz znów wymyśli, że ten Duphaston Ci zapisze i takie będzie rozchwianie
-
Właśnie też mam lekkie pobolewanie w podbrzuszu, ale takie delikatne, lekarz przepisał mi do tego no-spe. Co do no=spy mam obawy, bo nie boli mnie do tego stopnia, żeby brać tabletki. Dzięki dziewczyny za porady. Skontaktuje się z lekarzem i się dopytam o ten lek Duphaston.
-
Hej Dziewczyny!
Ja Duphaston przyjmuje juz od 5 tc, jak tylko zrobiłam pozytywny test ciążowy to od razu telefonicznie kontaktowałam się z moim ginekologiem. będe przyjmowala go do 16tc, ze względu na to, że pierwszą ciąże poroniłam w 9tyg.-obumarła . tez uważam, że nie należny przerywać przyjmowania leku, ewentualnie zadzwonić, aby recepta została przygotowana. Pozdrawiam -
Ja miałam duphaston z powodu krwiaka umiejscowionego pod kosmówką (plamień żadnych brak, na usg wyszło szydło z worka). Jeśli dobrze pamiętam to łykałam go cały pierwszy trymestr do momentu gdy na usg genetycznym nie było śladu po krwiaku. Wtedy stopniowo zaczęłam odstawiać dupka.
-