X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Fryzjer w 1 trymestrze
Odpowiedz

Fryzjer w 1 trymestrze

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Hellobaby Znajoma

Wysłany: 21 lutego 2018, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć zastanawiam się nad pójściem do fryzjera i zrobienia pasemek( odrostów) bo już nie mogę wytrzymać, czy w 1 trymestrze jest taka wizyta bezpieczna? Pytałam się mojej ginekolog i ona nie widzi przeszkód, a w necie krążą różne opinie, dajcie znać czy robiliście włosy czy poczekać jeszcze pare tygodni?

cb7wvkcb01tp2kru.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam podobny dylemat, z tym, że ja nie rozjaśniam włosów rozjaśniaczem tylko farbuję na blond. Mój gin. powiedział, że mogę, ale farbą bez amoniaku. Tak też zrobiłam.

nqtko7eswtot5kmm.png
  • Axana Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie nie ma przeciwwskazań do wizyt u fryzjera czy farbowania włosów w ciąży, ale dla własnego spokojniejszego sumienia może warto przeczekać 1 trymestr? :) Chyba dziecko ważniejsze niż pasemka? :) Ja sama przeczekałam, żeby potem się nie zastanawiać czy zrobiłam coś nie tak :)

Hellobaby lubi tę wiadomość

atdcpiqv8drqss4a.png
  • Hellobaby Znajoma

Wysłany: 21 lutego 2018, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Axana wrote:
    Ogólnie nie ma przeciwwskazań do wizyt u fryzjera czy farbowania włosów w ciąży, ale dla własnego spokojniejszego sumienia może warto przeczekać 1 trymestr? :) Chyba dziecko ważniejsze niż pasemka? :) Ja sama przeczekałam, żeby potem się nie zastanawiać czy zrobiłam coś nie tak :)
    Pewnie, że ważniejsze! Pewnie poczekam, tak już tyle się przemęczyłam, że te parę tygodni nie zrobi różnicy :)

cb7wvkcb01tp2kru.png
  • Hellobaby Znajoma

Wysłany: 21 lutego 2018, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca wrote:
    Miałam podobny dylemat, z tym, że ja nie rozjaśniam włosów rozjaśniaczem tylko farbuję na blond. Mój gin. powiedział, że mogę, ale farbą bez amoniaku. Tak też zrobiłam.
    Ooo to też jakieś wyjście, farba bez amoniaku. Dzięki

cb7wvkcb01tp2kru.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2018, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam podobny dylemat. Naczytałam się dużo w tej kwestii...Ja robię odrost rozjaśniaczem, a potem farba na całość. Fryzjerka ma opinie, że w farbach bez amoniaku są inne gorsze zamienniki. Co na ten temat twierdzą wasi fryzjerzy? Ja z farbowaniem poczekam jeszcze parę tygodni, na razie to można w czapce chodzić haha:D zdrowie malucha najważniejsze

w4sq43r85k8egy8f.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 05:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam mądra i wyluzowana, dopóki w ciążę nie zaszłam z odrostem na głowie ;-) przyznaję, że odczekałam i zaraz po rozpoczęciu II trymestru siedziałam na fotelu u fryzjera :-) zawsze malowałam sama, wtedy się bałam. Farba była bez amoniaku. To był jedyny raz. Potem kupiłam farbę w Rossmanie ale tez bez amoniaku i wróciłam do samodzielnej koloryzacji.

Sabka1123 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena86 wrote:
    Fryzjerka ma opinie, że w farbach bez amoniaku są inne gorsze zamienniki. Co na ten temat twierdzą wasi fryzjerzy?
    Nie jestem fryzjerką ale chemikiem i z chęcią bym z tą Panią porozmawiała ;)
    Jak chcesz drążyć temat to zapytaj ją konkretnie co ma na myśli - jakie substancje i sprawdź na stronie WHO czy należą do kategorii mutagennych, kancerogennych lub toksycznych. Jakie dawki są dozwolone w kosmetykach i przy jakich ekspozycja na nie jest niebezpieczna.

Najlepiej wybierać farby do włosów bez amoniaku na naturalnych składnikach - wiele produktów aptecznych ma całkiem niezły skład.
    A amoniak....no cóż...bezpieczny nie jest (może powodować alergie u nienarodzonych i mdłości u ciężarnych) ale jest składnikiem proszku do pieczenia a słyszałyście, żeby ciężarne nie jadły ciast ? ;)

Znam kilka fryzjerek, które prawie do końca ciąży pracowały wdychając różne świństwa i mają zdrowe dzieci.

Jeśli mamy wybór to z niego skorzystajmy, ale nie dajmy się zwariować ;););)
    P.S. za 3 tyg mam umówionego fryzjera - blond - farba bez amoniaku ;)

nqtko7eswtot5kmm.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca a co z rozjaśniaczem? bo ja odrost niestety muszę tym traktować, sama farba sobie nie poradzi (już kiedyś z fryzjerką próbowałyśmy, ale nic nie chwyciło, za ciemny pigment)
    Myślę, że nie ma co wariować:) gorszy chyba jest życie w mieście, gdzie cały rok panuje smog!:)

w4sq43r85k8egy8f.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena86 - w rozjaśniaczach jest wysoko procentowa woda utleniona, która może być mutagenna, ale musiałabyś ją wlać do otwartej rany w sporych ilościach. Powiem szczerze, ze nie mam pojęcia czy w takiej formie jak farbowanie włosów miałaby wpływ na płód.

Ostatecznie można nie nakładać go od skóry głowy, tylko ciut wyżej, żeby nie miał kontaktu z Twoją skórą i nie wąchać ;) - trudne ale może wykonalne ;)

nqtko7eswtot5kmm.png
  • Majka90 Koleżanka

Wysłany: 22 lutego 2018, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej dowiedzieć się jaki jest skład farby i wybrać najbardziej bezpieczną.
    Też pytałam gina o różne takie rzeczy, bo miałam na prawdę długą listę. A nie chciałam czytać w internecie, bo tam ile osób tyle opinii.

PRAWIEMAMA
  • gosia.kak Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja farbowałam włosy w 1 trymestrze farbą bez amoniaku

3i492n0agf4rykt3.png
  • nesssssa Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja farbowałam wcześnie w 1 trymestrze i w środę idę znowu. Nie wyobrażam sobie łażenia z odrostem, ale ja farbuje włosy regularnie od dawna i jest to element mojego dobrego samopoczucia. Pytałam fryzjerki, ona też farbowała i pracowała z farbami, lekarz jej pozwolił, tylko miała nie wdychać farby (czyli zakaz stania nad farbowaną głową).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2018, 10:17

w57vyx8dy9s6xggg.png

zem38ribu7ozxy1q.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nesssssa wrote:
    Ja farbowałam wcześnie w 1 trymestrze i w środę idę znowu. Nie wyobrażam sobie łażenia z odrostem, ale ja farbuje włosy regularnie od dawna i jest to element mojego dobrego samopoczucia. Pytałam fryzjerki, ona też farbowała i pracowała z farbami, lekarz jej pozwolił, tylko miała nie wdychać farby (czyli zakaz stania nad farbowaną głową).

Ja farbuję mniej więcej co 2 miesiące, już od 7 lat, nigdy nie miałam żadnych reakcji alergicznych czy zaczerwienionej skóry.
    Zamierzam iść do fryzjera pod koniec marca (jakoś głowa z odrostami mnie wkurza, i źle się z tym czuję)
    Jeszcze na najbliższej wizycie spytam mojego lekarza, jaką on ma opinie (dla świętego mojego spokoju;)

w4sq43r85k8egy8f.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są podobno farby stricte dla kobiet w ciazy. Moze warto poszukac w necie?

Ja ufarbowalam wlosy dopiero w 2 trymestrze, farba bez amoniaku, ktorą farbuje sie od 5-6 lat. W 1 trymestrze nie odczuwalam potrzeby bycia piekna, lezalam w lozku i wymiotowalam.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2018, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Są podobno farby stricte dla kobiet w ciazy. Moze warto poszukac w necie?

Ja ufarbowalam wlosy dopiero w 2 trymestrze, farba bez amoniaku, ktorą farbuje sie od 5-6 lat. W 1 trymestrze nie odczuwalam potrzeby bycia piekna, lezalam w lozku i wymiotowalam.

ciekawe czy w profesjonalnych salonach mają takie...wolę sama nie kombinować z farbowaniem w domu, a u fryzjera mam już sprawdzoną farbę, proporcje itd.

w4sq43r85k8egy8f.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście że są , np. Inoa - bez zapachu i amoniaku z firmy Loreal.

nqtko7eswtot5kmm.png
  • lena86 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2018, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęskniąca wrote:
    Oczywiście że są , np. Inoa - bez zapachu i amoniaku z firmy Loreal.

Z tego co wiem, to salon, w którym pracuje moja fryzjerka używa Welli. Ale skoro to profesjonalny salon i jeden z najbardziej popularnych i renomowanych w Krakowie to powinni mieć wszystko i dla każdego;)

Tęskniąca lubi tę wiadomość

w4sq43r85k8egy8f.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ