X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Glukoza na czczo
Odpowiedz

Glukoza na czczo

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Bounty Znajoma

Wysłany: 26 listopada 2016, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Umieram ze strachu!
    W 8 tc zrobilam badania, tak jak każda przyszla mama. No i niestety ale glukoza na czczo wyszla mi za wysoka. Norma jest do 90 mg/dl ja natomiast mam 92,4 mg/dl.. Od gina dostalam skierowanie (na cukrzyce ciążowa) do diabetologa - wizyta dopiero 7 grudnia... Jestem przerażona, szukałam i internecie jakichkolwiek informacji to owszem występuje to ale dopiero po 22 tc... Czy któraś z Was miala podobnie? Prosze o pomoc baaaardzo

• Betka86 Koleżanka

Wysłany: 27 listopada 2016, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,ja jeszcze nie mialam tych badan,czekam do 7.12 i wtedy się okaze,ale mojej kolezance wyszedl wysoki cukier tez i miala zaraz nastepnego dnia powtorzenie badania tylko juz z glukoza.To co moim zdaniem mozesz teraz zrobic,to poczytac blogi typu "slodka mama" w necie i ustalic sobie jakas zdrowsza diete,ubozsza w weglowodany (niestety wystepujaonenie tylko w slodyczach,ale tez tlustych reczach np.miesie i niektorych owocach). No i zastanow sie,czy dzien przed badaniem bylas naczczo juz ok.10-12 godzin faktycznie i czy nie jadlas czegos tlustego czy slodkiego,bo wtedy badaiemoze bycniemiwrodajne i trzeba je powtórzyć. Trzymam kciuki,będzie dobrze :) a cukrzyce ciazowa ma teraz naprawdę sporo babek, bo teraz jeszcze obnizyli normy cukru dla ciezarnych,ale da sie rade sobie z nimi poradzic i na szczęście występuje ona tylko w ciąży; )

• vitoria Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2016, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm ja jak po polowie ciazy robilam krzywa cukrowa to pomiar po godzinie I dwoch wyszedl dobry a glukoza na czczo leciutko wyzej, norma byla do 99 a ja mialam 102 czy cos kolo tego. Powtorzylam za kilka dni sama juz glukoze na czczo I wynik byl 76. Ginka powiedziala ze najwazniejsze ze pomiar po godzinie I dwoch wyszedl dobrze. Jak narazie problemow cukrzycowych nie mam a porod juz za 2 miesiace. Glowa do gory!

• StyczniowaNadzieja Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja pierwsze badanie glukozy na czczo w ciazy (chyba 10tydz) i wynik 98 :) Dostałam skierowanie na krzywą cukrową i wyniki wyszły ksiażkowo. Mójm lekarz mówił ze norma obecnie jest dla ciezarnych do 92 wiec u ZCiebie praktycznie w normie. Moze zjadłaś coś dzień przed badaniem i dlatego taki wynik? Ja bym powtórzyła glukoze na czczo tylko pamiętaj zeby przed pobraniem minimum 8h nic nie jeść i dzień wcześniej nie opychać sie słodyczami

caur359.png
    3ro1ov5.png
  • Azorczynka Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie mi czy badanie to jest obowiązkowe? Ja zamierzam odmówić jego wykonania, przez wzgląd na chorobę refluksową.

bf6b47d663.png
  • vitoria Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2016, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To już pytanie do lekarza na ile w Twoim przypadku to badanie jest konieczne. Normalnie - tak - jest obowiązkowe i np w szpitalu w którym chcę rodzić trzeba przyjść wcześniej na pogadanke z dr i przedstawić mu wszystkie wyniki badań z okresu ciąży m.in krzywą cukrową, żeby wiedział czy nie ma do czynienia z cukrzycą ciążową. Twój przypadek jest jednak bardzo indywidualny, bo być może nie będziesz w stanie przejść tego badania i nie jest to zależne od ciebie. Może w takim wypadku będziesz musiała częściej badać glukozę na czczo + mocz i póki nie wychodzi nic niepokojącego nie będą przymuszali cię do krzywej. Porozmawiaj ze swoim ginekologiem jakie są rozwiązania.

Azorczynka lubi tę wiadomość

• HaBi Debiutantka

Wysłany: 4 stycznia 2017, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) Mi ginekolog zleciła wykonanie glukozy już po pierwszej wizycie (5tc). I szok! Wynik ponad 200! Miało na to wpływ przeziębienie i leczenie domowymi sposobami (herbatki z miodem i sokiem malinowym, syrop z cebuli z cukrem). Mierze codzienie cukier glukometrem ale wyniki dalej nie są idealne :( Na czczo około 110. Później już jest lepiej. Z reguły mieszcze się w normach. Byłam u diabetologa, kazała powtórzyć badania i wtedy stwierdzimy co robimy dalej ;) Generalnie staram się jeszcze za bardzo nie martwić ;)

• elizkaaa Koleżanka

Wysłany: 5 stycznia 2017, 06:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też tak mam mierze cukier 4 razy dziennie od diabetologa dostałam diete.Rano na czczo 105 to max powyżej już jest źle.U mnie cukrzyca powoli się rozwija więc u Ciebie też tak może być

elizka123
  • HaBi Debiutantka

Wysłany: 5 stycznia 2017, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rano na czczo mam podobne wartości do Twoich elizkaaa. Jestem na dziecie. Z reguły po posiłkach trzymam się w normach ale bywają wyjątki. Raz zdarzyło mi się skoczyć do 164 ale przyznaje bez bicia, że wtedy zasnęłam po posiłku ;) Czekam na powtórne wyniki ale skoro rano cały czas mam powyżej górnej granicy to się już oswajam z myślą o cukrzycy ;)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ