Interpretacja wyniku bhcg
-
Witajcie, mój pierwszy dzień ostatniej miesiączki to 15 listopada 2016. Równo 30 listopada miałam owulację (monitorowaną i potwierdzoną przez lekarza). Oczywiście staraliśmy się tego dnia i 2 dni wcześniej (nasz pierwszy cykl).
12 dnia po owulacji, czyli 12 grudnia wyszedł mi pozytywny test moczu (BOBOTEST). Kreska jest blada, ale widoczna. Tego samego dnia zrobiłam betę. Wyszło: 99,29mlU/ml, progesteron 26,60ng/ml.
Z tego co czytałam normy dla 12dpo to 10-100bhcg.
Dziś i jutro nie dam rady wybrać się do laboratorium. Pójdę 16 grudnia (16po).
Jaką miałyście betę w tak wczesnych dniach? -
Larysa wrote:Witajcie, mój pierwszy dzień ostatniej miesiączki to 15 listopada 2016. Równo 30 listopada miałam owulację (monitorowaną i potwierdzoną przez lekarza). Oczywiście staraliśmy się tego dnia i 2 dni wcześniej (nasz pierwszy cykl).
12 dnia po owulacji, czyli 12 grudnia wyszedł mi pozytywny test moczu (BOBOTEST). Kreska jest blada, ale widoczna. Tego samego dnia zrobiłam betę. Wyszło: 99,29mlU/ml, progesteron 26,60ng/ml.
Z tego co czytałam normy dla 12dpo to 10-100bhcg.
Dziś i jutro nie dam rady wybrać się do laboratorium. Pójdę 16 grudnia (16po).
Jaką miałyście betę w tak wczesnych dniach?
mój pierwszy dzień ostatniej miesiączki przypadał na 14.11. Test zrobiłam w sobotę i betę również i u mnie wygląda to tak :
10.12 - beta 37,3 mlU/ml
progesteron 27,45 ng/ml
12.12 - beta 121,0 mlU/ml (przyrost 227 %)
progesteron 34,60 ng/ml
14.12 - beta 286,6 mlU/ml (przyrost 136 %)
progesteron 31,41 ng/ml ( troszkę spadł)
Nie ma co oceniać czy Twoja beta jest niska czy wysoka. Jesteś w ciąży i tyle, a sprawdzić możesz przyrost i wtedy będziesz spokojniejsza jeżeli będzie on w normie.
Tu na Belly masz kalkulator, który interpretuje wyniki czy są w normie czy nie.Larysa lubi tę wiadomość
-
Larysa wrote:Super, dzięki za odpowiedź to jesteśmy w podobnej sytuacji . Umówiłam się jeszcze przed świętami t.j. 23 grudnia do lekarza. Zobaczymy co mi powie - mam nadzieję, że wszystko się prawidłowo zagnieżdża.
-
Mam już wyniki z wczoraj beta rośnie:). 15dzień po owulacji - 572,39 mlU/ml.
Martwię się tylko czy nie za duży ten przyrost po 72h?
Ale wyszło mi z kalkulatora coś takiego:
TWÓJ WYNIK:
HCG podwaja się co 1 dni 4 godzin (28 godzin).
Średni dwudniowy przyrost to 324 mlU/ml (227.3%) (w normie).
Przyrost hormonu HCG jest w normie. Uzyskany wynik z dużym prawdopodobieństwem świadczym o tym, że Twoja ciąża rozwija się prawidłowo.
-
Larysa wrote:Mam już wyniki z wczoraj beta rośnie:). 15dzień po owulacji - 572,39 mlU/ml.
TWÓJ WYNIK:
Przyrost hormonu HCG jest w normie. Uzyskany wynik z dużym prawdopodobieństwem świadczym o tym, że Twoja ciąża rozwija się prawidłowo.
Jest ok nic się nie martw, teraz spokojnie czekamy na wizyty -
Larysa wrote:Mam już wyniki z wczoraj beta rośnie:). 15dzień po owulacji - 572,39 mlU/ml.
TWÓJ WYNIK:
Przyrost hormonu HCG jest w normie. Uzyskany wynik z dużym prawdopodobieństwem świadczym o tym, że Twoja ciąża rozwija się prawidłowo. -