Jak radzić sobie z różnymi myślami?
-
Dziewczyny, czy Wy również macie w głowie różne myśli, mimo że podstawową Waszą zasadą jest, by utrzymywać pozytywne nastawienie i być pełną spokoju? Czy też odczuwanie nerwy na myśl o pierwszym usg na pierwszej wizycie, a potem na myśl o kolejnych badaniach prenatalnych? Chodzi mi ogólnie o to, jakie macie sposoby, by skutecznie pozwalać tym niepotrzebnym myślom iść sobie daleko, w siną dal. Co robicie, by pozwolić sobie na pełne cieszenie się tym doświadczeniem? Tak czysto i beztrosko?🤗❤
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2024, 21:35
https://www.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;28/st/20250424/e/Pregnancy+Ticker/dt/6/k/5ef7/preg.png -
Myślę, że czas ciąży i początek macierzyństwa nie są takie „czyste i beztroskie” jak często media próbują nam pokazać. To właśnie stąd potem biorą się wyrzuty sumienia, bo będąc w ciąży nie trzymałam diety, bo stresowałam się przed badaniem, a przecież nie można się stresować! Bo płakałam z bezradności, że nie wiem czy sobie napewno poradzę, a ciąża jest błogosławieństwem więc nie mogę mieć wątpliwości. Każdy przechodzi przez ten czas inaczej i musimy w końcu zacząć być dla siebie łaskawe. Mamy prawo do zwątpienia, mamy prawo czuć się gorzej, mamy prawo się martwić o nowe życie, które tworzymy 🤷🏻♀️myślę że kluczem tutaj jest dopuszczenie do siebie też takich uczuć a nie odpędzanie ich na siłę, bo później wrócą ze zdwojoną siłą i uderza w najgorszym momencie.
-
Ja mam taki mix myśli, ehhh... raz się boję, rsz cieszę, raz jestem agresywna (nie wiem czy to hormony, prędzej obawy w mojej głowie- przed opiniami, krytyka, itp...)
Mam wrażenie, że sam proces komunikowania znajomym i rodzinie tego, że jestem w ciąży, to mnie przerasta....👩34 🧑41
AMH 0,64
✅️ kariotypy
✅️ HyCoSy 18.06.24
IUI 13.08.2024
⏸️ 25.08.
🅱️ 03.09 - beta 2879,000 mIU/ml
🅱️ 05.09 - beta 4813,000 mlU/ml
👩⚕️ 13.09. Wizyta gin: zarodek 7mm, ❤️120
🩺🏥 23.09. 16mm, wg. USG 8+2, wg. OM 7+3
👩⚕️07.10. Wizyta
👩⚕️22.10. I prenatalne, OM 11+4, CRL 12+2, bebe 56,6 mm ❤️FHR 177
👩⚕️04.11. Wizyta ❤️FHR 153, ryzyka pośrednie,
🧬 05.11. Nifty pro ⌛⌛⌛
👩⚕️02.12. Wizyta
💊Pueria duo, Acard 150💊
-
Fafafą wrote:Ja mam taki mix myśli, ehhh... raz się boję, rsz cieszę, raz jestem agresywna (nie wiem czy to hormony, prędzej obawy w mojej głowie- przed opiniami, krytyka, itp...)
Mam wrażenie, że sam proces komunikowania znajomym i rodzinie tego, że jestem w ciąży, to mnie przerasta....
Nie jesteś sama 😅 ja się nadal czuję niezręcznie jak muszę komuś powiedzieć, że jestem w ciąży a to już prawie 30 tydzień. Wkurza mnie gadanie o ciąży, porodzie, pytanie ciągle o dziecko, gadanie jak to życie mam się nie zmieni, a nie daj już Boże żeby ktoś mi dawał „złote” rady to już mi się nóż w kieszeni otwiera. Hormony robią u nas swoje. Wahania lub nadmierne reakcje są całkowicie normalne. Jestem zdania, że jak nie dopuścimy do siebie tych czuć, to tych dobrych też nie będziemy w stanie odczuwać w pełni. Nie każda z nas musi znosić ciążę dobrze, i nie chodzi tu o fizyczne samopoczucie a właśnie psychicznie. Dla mnie to jest ciężki czas mimo że fizycznie nic mi nie dolega, fizycznie jest wszystko super to, nie spodziewałam się że będzie aż tak, ale nie będę tego w sobie tłumić na siłę i udawać że wszystko jest okej 🤷🏻♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2024, 20:06
Fafafą lubi tę wiadomość
-
Waflut wrote:Nie jesteś sama 😅 ja się nadal czuję niezręcznie jak muszę komuś powiedzieć, że jestem w ciąży a to już prawie 30 tydzień. Wkurza mnie gadanie o ciąży, porodzie, pytanie ciągle o dziecko, gadanie jak to życie mam się nie zmieni, a nie daj już Boże żeby ktoś mi dawał „złote” rady to już mi się nóż w kieszeni otwiera. Hormony robią u nas swoje. Wahania lub nadmierne reakcje są całkowicie normalne. Jestem zdania, że jak nie dopuścimy do siebie tych czuć, to tych dobrych też nie będziemy w stanie odczuwać w pełni. Nie każda z nas musi znosić ciążę dobrze, i nie chodzi tu o fizyczne samopoczucie a właśnie psychicznie. Dla mnie to jest ciężki czas mimo że fizycznie nic mi nie dolega, fizycznie jest wszystko super to, nie spodziewałam się że będzie aż tak, ale nie będę tego w sobie tłumić na siłę i udawać że wszystko jest okej 🤷🏻♀️
Dziękuję za tą wiadomość, jestem nowa na forum i dopiero odczytałam, ale glowa podniosła mi się do góry 💐👩34 🧑41
AMH 0,64
✅️ kariotypy
✅️ HyCoSy 18.06.24
IUI 13.08.2024
⏸️ 25.08.
🅱️ 03.09 - beta 2879,000 mIU/ml
🅱️ 05.09 - beta 4813,000 mlU/ml
👩⚕️ 13.09. Wizyta gin: zarodek 7mm, ❤️120
🩺🏥 23.09. 16mm, wg. USG 8+2, wg. OM 7+3
👩⚕️07.10. Wizyta
👩⚕️22.10. I prenatalne, OM 11+4, CRL 12+2, bebe 56,6 mm ❤️FHR 177
👩⚕️04.11. Wizyta ❤️FHR 153, ryzyka pośrednie,