X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Jaki wiek ciąży i kiedy data porodu.
Odpowiedz

Jaki wiek ciąży i kiedy data porodu.

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • bursztynowa.lady Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2015, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam problem z określeniem tygodnia ciąży. Byłam we wtorek już na 3 wizycie lekarskiej. Według okresu to był 8 tydzień i 1 dzień ciąży jednak w tym cyklu miałam owulację dużo wcześniej niz zwykle. Z owulacji wychodził 8 tydzień i 6 dzień natomiast wielkośc dziecka na badaniu USG wskazała 9 tydzień i 3 dzień. Z kolei ginekolog do karty ciąży wpisała mi wiek ciązy 7/8 i powiedziała, że jestem w 8 tygodniu. To we wtorek jaką wartość miałam uznać za właściwą ? Z okresu 8t 1d, z owulacji, 8t 6d, czy z badania 9t 3d ??
    Poza tym do dzisiaj nie mam ustalonego terminu porodu. Kiedy lekarz wyznaczył wam taką datę ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2015, 10:16

dqprdf9h4ku9de9d.png
    qmol4o1.png
  • pakima Autorytet

Wysłany: 15 marca 2015, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie termin porodu wyznaczony był na podstawie daty ostatniej miesiączki i długości cyklu. O dacie porodu wiedziałam wcześńiej na podstawie kalkulatora w internecie, natomiast lekarz taką samą datę dał na podstawie usg na 2 wizycie kiedy otrzymałam kartę ciąży. A kartę ciązy otrzymałam gdy widać było bijące serce.

km5smg7ymue8hf5u.png

ex2bcwa1bypjjnja.png
  • Fatim Autorytet

Wysłany: 16 marca 2015, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi od razu wyznaczyli datę porodu, ale ja dokładnie wiedziałam kiedy miałam owulację ;) datę mam o 1 dzień wcześniejszą niż wg BBF :)

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • zakocona Autorytet

Wysłany: 17 marca 2015, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Datę mam tę samą, która wynika z OM, przynajmniej tak było wg pierwszego USG, na kolejnych dwóch nie była wyliczana, bo gin nie widział sensu.

Ciąża podczas kp <3
    f2w3rjjg8mtxbbsd.png
    atdc4z175b5gir53.png
  • magda sz Autorytet

Wysłany: 17 marca 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, data porodu jest wyliczana z daty ostatniej @, na usg nie ma się co patrzeć bo dziecko rośnie skokowo, u mnie ostatnio wyprzedziło datę miesiączki :)

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • agniesja Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owszem, data porodu wyliczana jest z daty OM, ale pod warunkiem że owulację ma się w ok. 14 dc, ja np. miałam dopiero w ok. 30 dc, więc lekarz datę porodu wyliczył mi na podstawie usg i moich obserwacji.

w57v3e3k8e2cqbjo.png
    qb3ck6nllq2i9no0.png
  • Martika87 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z usg mam termin na 2 sierpnia, licząc po miesiączce mam na 29 lipca a BBF pokazuje mi na 30 lipca wiec dziwnie troche to wyglada :P

zrz69vvj69ave0jf.png

• agniesja Autorytet

Wysłany: 28 marca 2015, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno tylko 5% kobiet rodzi w terminie, więc nie przejmowałabym się Martika taką malutką rozbieżnością ;)

w57v3e3k8e2cqbjo.png
    qb3ck6nllq2i9no0.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

CZYTAJ WIĘCEJ