krwawienie po cytologii w ciąży!!
-
nick nieaktualnyDziewczyny miałam dziś cytologie po której zaczęłam krwawić. Lekarz od razu mnie uspokoił i powiedział, że to normalne bo szyjka w ciąży jest krucha dodatkowo została podrażniona. Czy któraś z was tak miała??? Zmartwiłam się bo pierwszą ciążę straciłam!!!
-
nick nieaktualny
-
Ja miałam cytologie robioną przed ciążą i też lekkie krwawienie miałam bo wziernikiem mi za bardzo złapała chyba ściankę pochwy bo czułam jak mnie szczypie i miałam krwawienie ale tylko jednego tego dnia:)
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Sama poprosiłam lekarza o cytologię, bo minął już rok od ostatniej,(a ja w 19 tc) wróciłam do domu, a tam: brązowe plamy na bieliźnie, trochę spanikowałam, ale później pomyślałam, że to właśnie przez tą cytologię (poza tym, że badanie było bardziej bolesne niż zazwyczaj). Jednak chciałam się upewnić na forum.. no i dziękuję, jestem spokojniejszaAnetka 18.07.2016
-
nick nieaktualnyDziewczyny, ja też zmagam się z plamieniem po cytologii. Badanie miałam 2 dni temu i cały czas pojawia się brązowe plamienie. Położna starała się być delikatna i pobierała materiał patyczkiem, ale i tak wszystko czułam zdecydowanie bardziej niż zwykle. Oprócz tego czuję takie delikatne skurcze jak przed okresem, ale mam nadzieję, że to nie jest powód do zmartwień...
-
Dziewczyny, plamienia czy lekkie krwawienia po cytologii to nie jest kwesta umiejętności lekarza, ale 2 innych rzeczy. Jak już któraś z was zauważyła, macica a więc i szyjka w ciązy jest przekrwiona, rozpulchniona a więc bardzo delikatna i wrażliwa na otarcia. Otarcie powstaje, bo materiał pobiera się specjalną szczoteczką i to jest najbardziej prawidłowy a właściwie jedyny prawidłowy sposób pobrania materiału do tego badania. Kolokwialnie mówiąc lekarz musi "zeskrobać" nico komórek nabłonka nanieść je na szkiełko mikroskopowe, utrwalić, zabarwić i obejrzeć
Więc...don't worry i obserwujcie się -
Oo jak dobrze że jest tu ten temat. Właśnie miałam atak paniki. We wtorek cytologia i lekkie plamienia ( lekarz uprzedzał) dziś ponowne plamienia ale z wyraźnie starej krwi. Ta przerwa mnie zmyliła ale u mnnie takie przetrzymywanie jest normalne. Z okresem też tak robiłam.
-