Kwas foliowy
-
nick nieaktualny
-
dewa wrote:Do 12 tygodnia.
Kwas foliowy powinno się brać przez całą ciążę, nie na darmo też jest praktycznie we wszystkich suplementach dla przyszłych mam.Natalia1984 lubi tę wiadomość
Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
Po roku starań nadszedł mój świt...
-
nick nieaktualny
-
Racja, najważniejsze to brać kwas foliowy jeszcze przed ciążą (najlepiej minimum 3 miesiące) i na początku ciąży. Najlepiej sam kwas foliowy na czczo, ponieważ w połączeniu z innymi witaminami i minerałami ma słabą wchłanialność (tak mi kiedyś powiedział ginekolog i sprawdziłam w innych źródłach)
Mi lekarz (już inny) kazał brać dodatkowy kwas foliowy do końca pierwszego trymestru a potem już tylko w witaminach prenatalnych (polecał Pregna Plus). Ale poczytam sobie jeszcze jakieś badania naukowe czy nie warto przyjmować go dodatkowo dłużej. -
wyszedł mi nadmiar 28,12 przy normie do 18,7;
dużo pić, żeby wysikać?
on się chyba długo nie utrzymuje we krwi? mało informacji na ten temat w internecie
czy to oznacza, że go nie metabolizuję? przed badaniami kilka dni nie jadłam jakoś dużo zielonych warzyw, a kwasu biorę tyle co w mama DHA premium + i co drugi dzień dokładam 400 mcg.
Oprócz tego biorę metafolinę; ale to chyba nie w tym badaniu; badanie miałam na kwas foliowyCóreczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
U mnie po pierwszej wizycie. Mamy 7 tydzień. Pani ginekolog powiedziała mi że nie musze juz brać kwasu foliowego bo najważniejsze jest aby brać go przed zajściem. Mam trochę wątpliwości bo wszędzie czytam że powinno sie brać bez względu na to czy brało sie wcześniej czy nie. Na temat witamin powiedziała ze tez póki ci nie ma sensu, ze najwyżej po 14 tygodniu... Co o tym myślicie?
-
Aga27 wrote:U mnie po pierwszej wizycie. Mamy 7 tydzień. Pani ginekolog powiedziała mi że nie musze juz brać kwasu foliowego bo najważniejsze jest aby brać go przed zajściem. Mam trochę wątpliwości bo wszędzie czytam że powinno sie brać bez względu na to czy brało sie wcześniej czy nie. Na temat witamin powiedziała ze tez póki ci nie ma sensu, ze najwyżej po 14 tygodniu... Co o tym myślicie?
-