Kwasy Omega 3 w ciąży
-
Hej
Pewna bliska osoba doradziła mi zacząć jak najwcześniej brać kwasy omega 3 w ciąży, które również pomagają między innymi w rozwoju mózgu dziecka.
Moje pytanie: Brałyście? Musi być raczej zgoda ginekologa, czy samemu można brać? Bo wiem, że niektórych witamin na własną rękę nie wolno, lepiej się poradzić lekarza -
ja oprócz kwasu foliowego piję tylko olej lniany (zawiera dobrze przyswajalne omega 3) 1 łyżka dziennie:) omega 3 jest bardzo ważne dla kobiet w ciąży, stąd zalecenia by minimum trzy razy w tygodniu jeść rybkę. Ja osobiście za nią nie przepadam, stąd mój zamiennik:) pozdrawiam
-
Toa wrote:Witaj Nunusia. Też się zastanawiam czy nie przyjmować jakichś dodatkowych witamin.
Póki co biorę Kwas foliowy, magnez, witaminę D3 (bo mam niedobór) i siemię lniane.
Czego nie można przyjmować w ciąży?
Ja przyjmuję obowiązkowo kwas foliowy, ale bardzo chcę coś jeszcze. Może któraś z Was uzyskała informacje od ginekologa co można lub trzeba brać w 1 trymestrze ciąży???
Toa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
mój gin powiedział, że mam odstawić wszystkie witaminy, które przyjmuję, bo na nie jeszcze przyjdzie czas. W 1 trymestrze też niedobrze być nadgorliwym, bo nadmiar niektórych witamin zamiast pomóc może poważnie zaszkodzić. Kazał brać tylko kwas foliowy i do tego się stosuję
apaczka, pasia27 lubią tę wiadomość
-
ekropka wrote:ja oprócz kwasu foliowego piję tylko olej lniany (zawiera dobrze przyswajalne omega 3) 1 łyżka dziennie:) omega 3 jest bardzo ważne dla kobiet w ciąży, stąd zalecenia by minimum trzy razy w tygodniu jeść rybkę. Ja osobiście za nią nie przepadam, stąd mój zamiennik:) pozdrawiam
23.03. - 13 dpo - 108 (3 tc 5 dzień), 25.03. - 15 dpo - 316 (4 tc), 01.04. - 22 dpo - 3541 (5tc)
14.04. - - 6t6d -