X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr L4 od pierwszego trymestru
Odpowiedz

L4 od pierwszego trymestru

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kina123 Debiutantka

Wysłany: 5 października, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, pytam tak trochę na przyszłość - mam duże przesłanki zdrowotno medyczne, żeby iść na L4 od razu - już w 1 trymestrze. Jednak obawiam się trochę takiej ewentualności, że pójdę niespodziewanie na L4 i np. zdarzy się poronienie. I potem będę musiała wrócić do pracy, każdy więc dowie się o ciąży i będą mieć poczucie, że zostawiłam ich nagle bez ostrzeżenia i ogólnie że myślałam o dziecku, więc może lepiej mnie zwolnić, bo pewnie za jakiś czas znów będę się starać.

Co byście zrobiły w takiej sytuacji? W ciąży jeszcze nie jestem, ale już miałam info od lekarza, że jak tylko znajdę to od razu l4

• Kassialka Autorytet

Wysłany: 5 października, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Przede wszystkim mysl o sobie. Jesli lekarz powie, ze masz iść na L4 to idz i sie nie zastanawiaj. Pracodawcy są rozni, jedni wyrozumiali a inni przeciwnie i juz nie takich historii sie nasłuchałam i naczytałam np. o fochu pracodawcy, bo sie dowiedzial. Rozumiem, że zakładasz czarny scenariusz, to Twoje prawo. Ja tez poroniłam i początkowo czułam wsparcie pracodawcy, ale teraz widzę ze jestem tylko pracownikiem, o którym w każdej chwili mogą zapomnieć i co z tego? Nie ta praca to inna. Dasz rade, my kobiety jesteśmy silne. Najważniejsze zebys byla silna dla siebie i swojego maleństwa cokolwiek sie wydarzy. Świat dookoła jest niewazny, pracujemy po to zeby zarabiać i tylko po to. Ty chcesz być fair , ale pamiętaj ze nie zawsze sie da. Są osoby które całe życie lecą na L4, to od psychiatry to inny temat i mają sie dobrze i wyrzutów sumienia żadnych.
    Podsumowując- Ty jesteś najważniejsza i zadbaj o siebie. Trzymam kciuki ❤️

Marta.R., Kina123, A_nulka lubią tę wiadomość

06.2024 💔👼 👼 6t
    08.2025 💔 biochem
    5.09.2025⏸️
    6.09 beta 276, pr 40
    8.09 beta 778,9 pr 37,8
    9.09 jest pęcherzyk
    23.09 mamy ❤️
    30.10 prenatalne 5,95cm ❤️
    18.12 II prenatalne 🙏
    Luteina, polocard, neoparin 💉

preg.png
  • Kina123 Debiutantka

Wysłany: 5 października, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Kassialka bardzo za wsparcie i rozsądne słowa :)

• Ola8999 Autorytet

Wysłany: 6 października, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej też miałam takie myśli. Poszłam na l4 od razu przez tryb pracy, potem trochę żałowałam że tak szybko ale jakbym miała jeździć do pracy i cały czas myśleć czy tym nie szkodze to chyba tak było lepiej. Na początku poprosiłam o dyskrecję bo też bałam się że coś się stanie a potem będę musiała wrócić i wszyscy będą wiedzieć. Z czasem to mija i już nie myślisz o pracy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października, 11:20

A_nulka lubi tę wiadomość

♀️'89 ♂️'87
    starania od 06.2023
    AMH 1.0 🙄 drożność ✅ cykle stymulowane ❌ stan zapalny endometrium 💊 mini polipy ✂️ KIR&kariotyp✅
    7.05 IUI ❌
    13.06 kwalifikacja in vitro ✅
    16.06 ⏸️ 11dpo 🫢 naturals
    beta 132,58/544,35/1849,89 🎉
    8.07 6+4 CRL 6mm i bijące ♥️
    18.08 12+4 USG prenatalne prawidłowe, NT 1,7 🥳 CRL 6,8cm, pappa wszystkie ryzyka niskie 🍀
    Cukrzyca ciążowa 🤷🍭
    9.10 20+0 połówkowe wszystko w porządku 🩵 333g
    3.11 23+4 620g 🌶️
    TP 23/27.02.2026

preg.png
  • Marta.R. Autorytet

Wysłany: 6 października, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę, ze takim w miarę rozwiązaniem jest l4 od momentu zobaczenia serduszka. Z racji wieku, chorób współistniejących i specyfiki pracy nue wyobrażam sobie ryzykować utraty. Reszta no to cóż... co ma być to będzie. 😊

A_nulka, Ola8999 lubią tę wiadomość

🧑 1985 🧒 1980

17.06.2022 Kacperek ❤️
    Kwiecień 2023 7tc Piotruś 😪
    27.09.2024 Nikodem ❤️
    Starania o trzecie dzieciątko maj 2025
    23.09.2025 dwie kreseczki 😃
    5+2 tc bhcg 5124,20 💪
    14.10. Zarodek 3.3mm jest ❤️
    6+3 tc bhcg 53075,30 nie zwolnila 💪 ❤️155
    04.11.25 9+1 tc 2.44cm ❤️161
    13.11.25 10+4 3.76cm ❤️
    27.11. 6.78cm prawdopodobnie córeczka 😍
    preg.png[/url]
  • A_nulka Przyjaciółka

Wysłany: 6 października, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Ja poszłam na L4 w 7 tygodniu (poszłabym wcześniej, ale miałam akurat tydzień urlopu i kilka dni pracy zdalnej), a już mam jedno poronienie za sobą. Też miałam przez chwilę takie myśli jak Ty, ale tak jak napisała Kassialka - ciąża to jest moment, gdzie musimy myśleć o sobie i o Maluszku, a praca to tylko praca. Co do ewentualnej utraty ciąży staram się o tym nie myśleć (choć nie jest łatwo) i skupić się na pozytywach. Co ma być to będzie! Jednak wolę tak, niż potem sobie wyrzucać, że mogłam iść na L4 szybciej i że mogłam jakoś zaszkodzić. Tak więc jeśli masz takie zalecenie lekarza to ja zdecydowanie bym się do niego stosowała 😊

Ola8999, Marta.R. lubią tę wiadomość

18.09.2024 💔 poronienie zatrzymane 5tc

29.08.2025 ⏸️
    16.09.2025 CRL 7,7 mm, serduszko ❤️
    23.09.2025 CRL 1,29 cm ❤️
    7.10.2025 CRL 3 cm ❤️
    20.10.2025 CRL 5,3 cm ❤️
    28.10. prenatalne CRL 7,2 cm ❤️ zdrowy chłopiec 🩵

22.12. II prenatalne

🙎🏽‍♀️ MTHFR, PAI-1, antykoagulant toczniowy, hashimoto
    🙎🏽‍♂️wszystko ok

preg.png
  • Monnik@ Nowa

Wysłany: 7 października, 06:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ,jak jest wskazanie na l4 to trzeba iść i nie przejmować się nikim,.Ja jestem na l4 od punkcji ,i jak tylko ciąża się potwierdziła zmiana kodu na ciążowy. I dobrze zrobiłam juz w 6tyg ciaży krwawienie ,ogromnąilość skrzepów, płacz panika ,dobrze ze byłam w domu ! Na szczęście nie poroniłam,kropek widoczny na usg i serduszko pukało i puka dalej ❤️
    Więc jak są wskazania słuchamy lekarza 😀

Marta.R. lubi tę wiadomość

• Matylda88 Ekspertka

Wysłany: 7 października, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poprzedniej ciąży poszłam na l4 z dnia na dzień, w 8 tygodniu. Niestety ciąże straciłam, wróciłam do pracy i rok pracowałam. Pracodawca powiedział mi, że każde l4 wpływa na funkcjonowanie firmy, ale on rozumie że chcę mieć dzieci, bo sam je ma. Teraz powiedziałam że będę przechodzić na l4 z tygodniowym wyprzedzeniem. Przekazałam swoje obowiązki, a na moje miejsce ma przyjść nowa osoba. Nie chcę myśleć o tym co jeśli znowu się nie uda i nie będzie już dla mnie miejsca w obecnej firmie, skupiam się na sobie i dziecku, bo to najważniejsze w obecnym momencie.

02.2024: 8 tc 💔👼🏻
    10.2024: 13 tc 💔M.👼🏻
    10.2025: 9 tc 💔👼🏻
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ