X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr L4 od pierwszego trymestru
Odpowiedz

L4 od pierwszego trymestru

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kina123 Debiutantka

Wysłany: 5 października, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, pytam tak trochę na przyszłość - mam duże przesłanki zdrowotno medyczne, żeby iść na L4 od razu - już w 1 trymestrze. Jednak obawiam się trochę takiej ewentualności, że pójdę niespodziewanie na L4 i np. zdarzy się poronienie. I potem będę musiała wrócić do pracy, każdy więc dowie się o ciąży i będą mieć poczucie, że zostawiłam ich nagle bez ostrzeżenia i ogólnie że myślałam o dziecku, więc może lepiej mnie zwolnić, bo pewnie za jakiś czas znów będę się starać.

Co byście zrobiły w takiej sytuacji? W ciąży jeszcze nie jestem, ale już miałam info od lekarza, że jak tylko znajdę to od razu l4

• Kassialka Ekspertka

Wysłany: 5 października, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Przede wszystkim mysl o sobie. Jesli lekarz powie, ze masz iść na L4 to idz i sie nie zastanawiaj. Pracodawcy są rozni, jedni wyrozumiali a inni przeciwnie i juz nie takich historii sie nasłuchałam i naczytałam np. o fochu pracodawcy, bo sie dowiedzial. Rozumiem, że zakładasz czarny scenariusz, to Twoje prawo. Ja tez poroniłam i początkowo czułam wsparcie pracodawcy, ale teraz widzę ze jestem tylko pracownikiem, o którym w każdej chwili mogą zapomnieć i co z tego? Nie ta praca to inna. Dasz rade, my kobiety jesteśmy silne. Najważniejsze zebys byla silna dla siebie i swojego maleństwa cokolwiek sie wydarzy. Świat dookoła jest niewazny, pracujemy po to zeby zarabiać i tylko po to. Ty chcesz być fair , ale pamiętaj ze nie zawsze sie da. Są osoby które całe życie lecą na L4, to od psychiatry to inny temat i mają sie dobrze i wyrzutów sumienia żadnych.
    Podsumowując- Ty jesteś najważniejsza i zadbaj o siebie. Trzymam kciuki ❤️

Marta.R., Kina123, A_nulka lubią tę wiadomość

06.2024 💔👼 👼 6t
    08.2025 💔 biochem
    5.09.2025⏸️
    6.09 beta 276, pr 40
    8.09 beta 778,9 pr 37,8
    9.09 jest pęcherzyk
    23.09 mamy ❤️

preg.png
  • Kina123 Debiutantka

Wysłany: 5 października, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Kassialka bardzo za wsparcie i rozsądne słowa :)

• Ola8999 Autorytet

Wysłany: 6 października, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej też miałam takie myśli. Poszłam na l4 od razu przez tryb pracy, potem trochę żałowałam że tak szybko ale jakbym miała jeździć do pracy i cały czas myśleć czy tym nie szkodze to chyba tak było lepiej. Na początku poprosiłam o dyskrecję bo też bałam się że coś się stanie a potem będę musiała wrócić i wszyscy będą wiedzieć. Z czasem to mija i już nie myślisz o pracy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października, 11:20

A_nulka lubi tę wiadomość

♀️'89 ♂️'87
    starania od 06.2023
    7.05 IUI ❌
    13.06 kwalifikacja in vitro ✅
    16.06 ⏸️ 11dpo 🫢 naturals
    beta 132,58/544,35/1849,89 🎉
    8.07 6+4 CRL 6mm i bijące ♥️
    18.08 USG prenatalne prawidłowe, NT 1,7 🥳 CRL 6,8cm, pappa wszystkie ryzyka niskie 🍀
    Cukrzyca ciążowa 🤷🍭
    9.10 połówkowe wszystko w porządku 🩵 333g
    TP 23/27.02.2026

preg.png
  • Marta.R. Autorytet

Wysłany: 6 października, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę, ze takim w miarę rozwiązaniem jest l4 od momentu zobaczenia serduszka. Z racji wieku, chorób współistniejących i specyfiki pracy nue wyobrażam sobie ryzykować utraty. Reszta no to cóż... co ma być to będzie. 😊

A_nulka, Ola8999 lubią tę wiadomość

🧑 1985 🧒 1980

17.06.2022 Kacperek ❤️
    Kwiecień 2023 7tc Piotruś 😪
    27.09.2024 Nikodem ❤️
    Starania o trzecie dzieciątko maj 2025
    23.09.2025 dwie kreseczki 😃
    5+2 tc bhcg 5124,20 💪
    preg.png[/url]
  • A_nulka Znajoma

Wysłany: 6 października, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Ja poszłam na L4 w 7 tygodniu (poszłabym wcześniej, ale miałam akurat tydzień urlopu i kilka dni pracy zdalnej), a już mam jedno poronienie za sobą. Też miałam przez chwilę takie myśli jak Ty, ale tak jak napisała Kassialka - ciąża to jest moment, gdzie musimy myśleć o sobie i o Maluszku, a praca to tylko praca. Co do ewentualnej utraty ciąży staram się o tym nie myśleć (choć nie jest łatwo) i skupić się na pozytywach. Co ma być to będzie! Jednak wolę tak, niż potem sobie wyrzucać, że mogłam iść na L4 szybciej i że mogłam jakoś zaszkodzić. Tak więc jeśli masz takie zalecenie lekarza to ja zdecydowanie bym się do niego stosowała 😊

Ola8999, Marta.R. lubią tę wiadomość

18.09.2024 💔 poronienie zatrzymane 5tc

29.08.2025 ⏸️
    16.09.2025 CRL 7,7 mm, serduszko ❤️
    23.09.2025 CRL 1,29 cm ❤️
    7.10.2025 CRL 3 cm ❤️

🙎🏽‍♀️ MTHFR, PAI-1, antykoagulant toczniowy, hashimoto
    🙎🏽‍♂️wszystko ok

preg.png
  • Monnik@ Nowa

Wysłany: 7 października, 06:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ,jak jest wskazanie na l4 to trzeba iść i nie przejmować się nikim,.Ja jestem na l4 od punkcji ,i jak tylko ciąża się potwierdziła zmiana kodu na ciążowy. I dobrze zrobiłam juz w 6tyg ciaży krwawienie ,ogromnąilość skrzepów, płacz panika ,dobrze ze byłam w domu ! Na szczęście nie poroniłam,kropek widoczny na usg i serduszko pukało i puka dalej ❤️
    Więc jak są wskazania słuchamy lekarza 😀

Marta.R. lubi tę wiadomość

• Matylda88 Ekspertka

Wysłany: 7 października, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poprzedniej ciąży poszłam na l4 z dnia na dzień, w 8 tygodniu. Niestety ciąże straciłam, wróciłam do pracy i rok pracowałam. Pracodawca powiedział mi, że każde l4 wpływa na funkcjonowanie firmy, ale on rozumie że chcę mieć dzieci, bo sam je ma. Teraz powiedziałam że będę przechodzić na l4 z tygodniowym wyprzedzeniem. Przekazałam swoje obowiązki, a na moje miejsce ma przyjść nowa osoba. Nie chcę myśleć o tym co jeśli znowu się nie uda i nie będzie już dla mnie miejsca w obecnej firmie, skupiam się na sobie i dziecku, bo to najważniejsze w obecnym momencie.

Ponowne starania od 07.2025
    06.09 ⏸️
    23.09 6+3 jest 💖
    07.10 8+3 pojawia się krwiaczek❓

preg.png

02.2024: 8 tydz.💔👼🏻
    10.2024: 13 tydz. 💔M.👼🏻
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ