Pierwsza ciąża i pierwsza wizyta u ginekologa
-
Cześć dziewczyny, 17 września miałam początek ostatniej miesiączki. Zrobiłam testy, które okazały się pozytywne. Zadzwoniłam żeby umówić się do ginekologa na potwierdzenie ciąży. Pani położna, na początku coś marudziła, czy jestem pewna, że jestem w ciąży i że w 5 tygodniu nie potwierdza się ciąży. Ostatecznie przeliczała kilkukrotnie tygodnie ciąży i ostatecznie umówiła mnie na wizytę 20 listopada. Z moich wyliczeń będzie to 9 tydzień ciąży. Mam niedoczynność tarczycy, zwiększyłam dawkę hormonów zgodnie z zaleceniami endokrynologa. Z kalkulatora wynika, że obecnie jestem w ok. 7 tygodniu ciąży. Oprócz obolałych piersi i nudności, co jakiś czas mam bóle brzucha, które mnie czasami martwią. Zastanawiam się, czy 9 tydzień ciąży to nie za późno na pierwszą wizytę. W internecie jest dużo artykułów, w których wskazują, że pierwsze badanie powinno być pomiędzy 6 a 8 tc. Może mogłybyście mi coś doradzić bądź napisać, w jakich terminach miałyście pierwsze wizyty?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada, 15:55
-
monika300146 wrote:Cześć dziewczyny, 17 września miałam początek ostatniej miesiączki. Zrobiłam testy, które okazały się pozytywne. Zadzwoniłam żeby umówić się do ginekologa na potwierdzenie ciąży. Pani położna, na początku coś marudziła, czy jestem pewna, że jestem w ciąży i że w 5 tygodniu nie potwierdza się ciąży. Ostatecznie przeliczała kilkukrotnie tygodnie ciąży i ostatecznie umówiła mnie na wizytę 20 listopada. Z moich wyliczeń będzie to 9 tydzień ciąży. Mam niedoczynność tarczycy, zwiększyłam dawkę hormonów zgodnie z zaleceniami endokrynologa. Z kalkulatora wynika, że obecnie jestem w ok. 7 tygodniu ciąży. Oprócz obolałych piersi i nudności, co jakiś czas mam bóle brzucha, które mnie czasami martwią. Zastanawiam się, czy 9 tydzień ciąży to nie za późno na pierwszą wizytę. W internecie jest dużo artykułów, w których wskazują, że pierwsze badanie powinno być pomiędzy 6 a 8 tc. Może mogłybyście mi coś doradzić bądź napisać, w jakich terminach miałyście pierwsze wizyty?
-
Ja na pierwszej wizycie byłam w 5 tyg. ginekolog potwierdził obecność pęcherzyka w macicy. Kolejną wizytę miałam w 8tyg. i wtedy było bijące serduszko i założono mi kartę ciąży.
Umów się do ginekologa jeszcze raz, przecież masz prawo wiedzieć co się dzieje i czy wszystko ok.
Jakaś obca kobieta nie powinna Cię zbywać przez telefon...Ala1416 lubi tę wiadomość
-