X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Pierwsza ciąża i pierwsza wizyta u ginekologa
Odpowiedz

Pierwsza ciąża i pierwsza wizyta u ginekologa

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • monika300146 Nowa

Wysłany: 1 listopada, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, 17 września miałam początek ostatniej miesiączki. Zrobiłam testy, które okazały się pozytywne. Zadzwoniłam żeby umówić się do ginekologa na potwierdzenie ciąży. Pani położna, na początku coś marudziła, czy jestem pewna, że jestem w ciąży i że w 5 tygodniu nie potwierdza się ciąży. Ostatecznie przeliczała kilkukrotnie tygodnie ciąży i ostatecznie umówiła mnie na wizytę 20 listopada. Z moich wyliczeń będzie to 9 tydzień ciąży. Mam niedoczynność tarczycy, zwiększyłam dawkę hormonów zgodnie z zaleceniami endokrynologa. Z kalkulatora wynika, że obecnie jestem w ok. 7 tygodniu ciąży. Oprócz obolałych piersi i nudności, co jakiś czas mam bóle brzucha, które mnie czasami martwią. Zastanawiam się, czy 9 tydzień ciąży to nie za późno na pierwszą wizytę. W internecie jest dużo artykułów, w których wskazują, że pierwsze badanie powinno być pomiędzy 6 a 8 tc. Może mogłybyście mi coś doradzić bądź napisać, w jakich terminach miałyście pierwsze wizyty?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada, 15:55

• Nineq Autorytet

Wysłany: 1 listopada, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika300146 wrote:
    Cześć dziewczyny, 17 września miałam początek ostatniej miesiączki. Zrobiłam testy, które okazały się pozytywne. Zadzwoniłam żeby umówić się do ginekologa na potwierdzenie ciąży. Pani położna, na początku coś marudziła, czy jestem pewna, że jestem w ciąży i że w 5 tygodniu nie potwierdza się ciąży. Ostatecznie przeliczała kilkukrotnie tygodnie ciąży i ostatecznie umówiła mnie na wizytę 20 listopada. Z moich wyliczeń będzie to 9 tydzień ciąży. Mam niedoczynność tarczycy, zwiększyłam dawkę hormonów zgodnie z zaleceniami endokrynologa. Z kalkulatora wynika, że obecnie jestem w ok. 7 tygodniu ciąży. Oprócz obolałych piersi i nudności, co jakiś czas mam bóle brzucha, które mnie czasami martwią. Zastanawiam się, czy 9 tydzień ciąży to nie za późno na pierwszą wizytę. W internecie jest dużo artykułów, w których wskazują, że pierwsze badanie powinno być pomiędzy 6 a 8 tc. Może mogłybyście mi coś doradzić bądź napisać, w jakich terminach miałyście pierwsze wizyty?
    Ja byłam równo 7tc, druga wizyta 8+1. Osobiście nie wytrzymałabym tak długo czekając na wizytę.

💔28/03/2024

⏸️30/09/2024 🥹🙏🌈

preg.png
  • Faelwen90 Ekspertka

Wysłany: 1 listopada, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na pierwszej wizycie byłam w 5 tyg. ginekolog potwierdził obecność pęcherzyka w macicy. Kolejną wizytę miałam w 8tyg. i wtedy było bijące serduszko i założono mi kartę ciąży.

Umów się do ginekologa jeszcze raz, przecież masz prawo wiedzieć co się dzieje i czy wszystko ok.
    Jakaś obca kobieta nie powinna Cię zbywać przez telefon...

Ala1416 lubi tę wiadomość

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ