X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Początek - co robić?
Odpowiedz

Początek - co robić?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • MADZIX Nowa

Wysłany: 5 sierpnia, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka! 😊
    Przychodzę do Was z prośbą o pomoc i poradę.

Jestem na samym początku ciąży. Aplikacje pokazują obecnie 5+6, natomiast wiem dokładnie, kiedy doszło do zapłodnienia – był to 8 lipca. Lekarze liczą ciążę od daty ostatniej miesiączki, czyli 25 czerwca, stąd wychodzą różne terminy i trochę się w tym gubię – który z nich powinnam traktować jako właściwy?

Druga sprawa – co teraz?
    Po pozytywnym teście ciążowym zgłosiłam się do ginekologa po 3 dniach. Podczas wizyty wykonano USG dopochwowe i lekarz potwierdził „wczesną ciążę”. Zapytałam, jak powinnam się teraz zachowywać, czy potrzebne są jakieś badania lub suplementy – dostałam jedynie zalecenie przyjmowania 400 mg kwasu foliowego.

Następną wizytę – już u innego ginekologa – mam umówioną na 12 sierpnia (za tydzień).
    I tu moje pytania:

Co powinno być zrobione na tej wizycie?

Jakie badania lekarz powinien zlecić?

Kiedy ustala się kolejny termin wizyty?

Przyjaciółka (po czterech ciążach) wspominała, że powinnam zrobić badanie przyrostu beta hCG, ale pierwszy lekarz nie skierował mnie na żadne badania, tłumacząc, że to jeszcze za wcześnie.

Podczas wizyty 29 lipca wykonano USG – lekarz zobaczył pęcherzyk płodowy o wielkości 3,5 mm. Czy to prawidłowa wielkość na tym etapie?

Może mam dużo pytań, ale to moja pierwsza ciąża, jestem kompletnie nowa w tym temacie i bardzo mi zależy, żeby wszystko przebiegało prawidłowo.

Jeśli chodzi o objawy, to nie mam ich wiele – głównie ciągnięcie w podbrzuszu, bardzo bolesne i tkliwe piersi oraz zmęczenie.

Z góry dziękuję za wszelkie rady i podpowiedzi! 💛

• Mel 456 Przyjaciółka

Wysłany: 5 sierpnia, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na następnej wizycie lekarz powinien zlecić Ci badania, które powinny być wykonane do 10 tc, takie jak toksomplazmoza, CMV, różyczka, HIV, kiła, glukoza na czczo, grupa krwi, tsh i badania ogólne moczu. Jako termin porodu lekarz będzie na razie traktował termin wynikający z ostatniej miesiączki.
    Od razu na tej wizycie zapytaj o skierowanie na USG prenatalne pierwszego trymestru i test Pappa. Na tym USG zostanie określony termin porodu.
    Skoro uwidoczniono już pęcherzyk w macicy, to nie widzę powodu, żeby badać przyrost beta hcg na tym etapie.

12.08.2025 endokrynolog
    13.08.2025 krzywa
    18.08.2025 wizyta kontrolna

preg.png
  • MADZIX Nowa

Wysłany: 5 sierpnia, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję!

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ