Hejka! 😊
Przychodzę do Was z prośbą o pomoc i poradę.
Jestem na samym początku ciąży. Aplikacje pokazują obecnie 5+6, natomiast wiem dokładnie, kiedy doszło do zapłodnienia – był to 8 lipca. Lekarze liczą ciążę od daty ostatniej miesiączki, czyli 25 czerwca, stąd wychodzą różne terminy i trochę się w tym gubię – który z nich powinnam traktować jako właściwy?
Druga sprawa – co teraz?
Po pozytywnym teście ciążowym zgłosiłam się do ginekologa po 3 dniach. Podczas wizyty wykonano USG dopochwowe i lekarz potwierdził „wczesną ciążę”. Zapytałam, jak powinnam się teraz zachowywać, czy potrzebne są jakieś badania lub suplementy – dostałam jedynie zalecenie przyjmowania 400 mg kwasu foliowego.
Następną wizytę – już u innego ginekologa – mam umówioną na 12 sierpnia (za tydzień).
I tu moje pytania:
Co powinno być zrobione na tej wizycie?
Jakie badania lekarz powinien zlecić?
Kiedy ustala się kolejny termin wizyty?
Przyjaciółka (po czterech ciążach) wspominała, że powinnam zrobić badanie przyrostu beta hCG, ale pierwszy lekarz nie skierował mnie na żadne badania, tłumacząc, że to jeszcze za wcześnie.
Podczas wizyty 29 lipca wykonano USG – lekarz zobaczył pęcherzyk płodowy o wielkości 3,5 mm. Czy to prawidłowa wielkość na tym etapie?
Może mam dużo pytań, ale to moja pierwsza ciąża, jestem kompletnie nowa w tym temacie i bardzo mi zależy, żeby wszystko przebiegało prawidłowo.
Jeśli chodzi o objawy, to nie mam ich wiele – głównie ciągnięcie w podbrzuszu, bardzo bolesne i tkliwe piersi oraz zmęczenie.
Z góry dziękuję za wszelkie rady i podpowiedzi! 💛