Przy jakim poziomie beta HCG było widać serduszko?
-
nick nieaktualnyByłam dziś na 1 wizycie z USG, beta HCG wynosi obecnie 5642. Lekarz powiedział że przy takim poziomie bety powinno być widać serce a niestety widać było tylko pęcherzyk ciążowy 10 mm i pęcherzyk żółtkowy. Zmartwiłam się. Przy jakim poziomie bety było widać u Was serduszko?
Przedszkolanka123 lubi tę wiadomość
-
Zasadniczo poziom bety nie ma tu wiele do "gadania" odnośnie kiedy powinno być widać serduszko. Beta u każdej kobiety inaczej rośnie.
Przy cyklu 28-29 dni z owulacją 14/15dc serduszko jest możliwe do uwidocznienia na usg zazwyczaj gdzieś od 6t2d, jak lekarz ma dobry sprzęt, jak lipny, to i wtedy nie będzie widać lub jeśli jest macica w takim położeniu, że utrudnia uwidocznienie12.12.2017 - jestem Izabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
-
U mnie w 6t+3d nie było jeszcze widać serduszka, tylko pęcherzyk, a beta robiona następnego dnia wynosiła aż 37400 mlU/ml.
Niepotrzebnie się przez to stresowałam, bo lekarz w szpitalu nie powiedział mi jednoznacznie czy to źle, że nie ma serduszka i naczytałam się potem różnych głupot w internecie na ten temat.
06.2016 [*] Aniołek 6 tc -
Ja mam bete dziś ponad 7tys. 5 tydzień 2 dni,na usg widoczny pecherzyk, nie ma szans aby serduszko zobaczyć tak wcześnie. Najlepiej zglosic się na usg pod koniec 6 tyg. Nie wcześniej
mariposa22, polkosia lubią tę wiadomość
19.01.2005 Alan
9.03.2017 laparo + histero + kauteryzacja
PCO -
u mnie przy becie 7,5 tyś 5 t 4 d nie było serduszka, tylko pęcherzyk ciążowy z ciałkiem żółtkowym,, dwa tyg później usłyszałam serduszko. ale nie wiem jaka była beta bo już nie badam. spokojnie, będzie serduszko
Grlui lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Lukrecja wrote:Byłam dziś na 1 wizycie z USG, beta HCG wynosi obecnie 5642. Lekarz powiedział że przy takim poziomie bety powinno być widać serce a niestety widać było tylko pęcherzyk ciążowy 10 mm i pęcherzyk żółtkowy. Zmartwiłam się. Przy jakim poziomie bety było widać u Was serduszko?
Przy becie 5000 to powinien być już widoczny pęcherzyk ciążowy (teoretycznie ostatni dzwonek, żeby się pojawił), a nie serduszko. U mnie akcja serca była widoczna przy becie wyższej niż 17.000 - kilka dni przed USG miałam zleconą betę, więc mogło to być i 20.000. Dodam, że tydzień wcześniej był tylko pęcherzyk z zarodkiem i ciałkiem żółtym.
Każdy organizm jest inny - nie wiem czemu lekarze wymyślają sobie normy i oceniają wszystkich tak samo.
Generalnie serduszko powinno ujawnić się do ok. skończonego 8 tygodnia, ale z tym też bywa różnie bo ciąża to nie matematyka.
Nie stresuj się - to najważniejsze, bo maluch to czuje!
O tym jak straszą lekarze mogłabym książkę napisać, podejdź do tematu spokojnie, wszystko będzie OK -