Rozstępy
-
nick nieaktualny
-
Tak jak w poprzedniej ciązy używam Mustela krem do redukcji rozstępów. Nie powiem, że nie mam żadnego. Mam kilka, ale są nisko i mało widoczne. W dodatku w kolorze skóry więc musiałby ktoś się bardzo przyglądać żeby je zobaczyć. A w ciąży przytyłam 19 kg i miałam naprawdę wielki brzuch. Także moim zdaniem spisał się na medal. Używam od kilku tygodni.
Asiulazaak lubi tę wiadomość
-
edwarda20 wrote:Najlepiej od poczatku ciązy. Im wczesniej tym lepiej według mnie. Skora musi miec czas sie nawilzyc. Uzywam Bio Oil oraz kremu i oliwki Mustela.
Większość dedykowanych kremów na rozstępy można zacząć stosować najwcześniej od 8 tc lub nawet częściej od II trymetru, trzeba doczytać na opakowaniu.
Ja mam Oillan Mama, Palmers i Perfecta Mama.
-
Axana wrote:Większość dedykowanych kremów na rozstępy można zacząć stosować najwcześniej od 8 tc lub nawet częściej od II trymetru, trzeba doczytać na opakowaniu.
Ja mam Oillan Mama, Palmers i Perfecta Mama.
Ale tez jest sporo kremow/olejków od początku np Mustela.
-
Mi się wydaje, ze najwięcej tutaj daje genetyka. Jedna osoba ma genetyczne skłonności do tworzenia się rozstępów i będzie je miała bez znaczenia jakie kosmetyki będzie stosowała, druga osoba z kolei nie będzie rozstepów miala. Chociaż niczego nie stosowała.
Sama należę niestety do tej pierwszej grupy osób i mialam spore rozstępy na brzuszku. Dodam, ze w pewnym sensie je usunęłam. Nie usunęłam ich całkowicie bo jest to niemożliwe ale znacznie je zmniejszyłam za pomocą zabiegu.
https://www.estetica.pl/oferta/usuwanie-blizn-i-rozstepow
Na zabieg chodziłam tutaj w Krakowie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 grudnia 2019, 09:31
-
Nie wiem czy jakikolwiek kosmetyk jest w stanie zniwelować rozstępy, zwłaszcza stare, bardziej działają zapobiegawczo. W redukcji rozstępów niezawodny jest rf mikroigłowy, mam efekt po 1 zabiegu.
Zapobiegawczo polecam natomiast Strialys. Zmniejsza równięz widoczność starych rozstępów, sprawia, ze wydaja się bledsze.
http://stalowemiasto.pl/artykuly/artykuly.php?mode=pokaz&id=48513
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2020, 09:12
-
Nie wiem, czy pomagały mi kosmetyki stricte na brzuch ciężarnej, choć takich też używałam. Natomiast kierowałam się zasadą, że co najmiej 2 razy dziennie nawilżałam lub natłuszczałam skórę (kremy nawilżające, olejki + na zmianę kremy dedykowane dla ciężarnych). I póki mogłam, to ją szczypałam, wykręcałam i masowałam (to nie jest wskazane dla każdego!). Traktowałam tak jak skórę z blizną. Musi być elastyczna, rozciągnięta i odżywiona. Jak były dni, że była bardziej napięta (brzuch rósł skokowo), to masowałam i szczypałam ją częściej.
Mam płaski brzuch bez jednego rozstępu i dwie ciąże za sobą. A skłonność do rozstępów chyba mam, bo całą pupę i boczki mam w rozstępach jako pamiątkę po szybkim wzroście jako nastolatka.
-
Ogólnie rozstępom polecam zapobiegać a nie leczyć. Niestety ale jak już raz się zrobią to nie znikną bo są to trwałe zmiany, związane z głebszą warstwą skóry. Rozstępy nie znikają, mogą jedynie być bielsze/mniej widoczne. Rozstępy to popękana skóra.
U mnie w ciązy sprawdziło się:
regularne masowanie skóry
nawilżanie jej dwa razy dziennie
szczotkowanie
oraz delikatne peelingi
-