X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Rozstępy
Odpowiedz

Rozstępy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 stycznia 2018, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedy zacząć smarowac brzuch ? I jakie kremy lub oliwki polecacie? Słyszałam o naturalnym kolagenie któraś z was próbowała?

anyur lubi tę wiadomość

• Paulina.G Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczęłam od 13 tygodnia. A używam Bio Oil

Asiulazaak lubi tę wiadomość

3i499vvjspjyuavk.png
  • Urszulka89 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak w poprzedniej ciązy używam Mustela krem do redukcji rozstępów. Nie powiem, że nie mam żadnego. Mam kilka, ale są nisko i mało widoczne. W dodatku w kolorze skóry więc musiałby ktoś się bardzo przyglądać żeby je zobaczyć. A w ciąży przytyłam 19 kg i miałam naprawdę wielki brzuch.:) Także moim zdaniem spisał się na medal. Używam od kilku tygodni.

w5wq8u69w0vnj88n.png

74dicwa1uopx5rx6.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej od poczatku ciązy. Im wczesniej tym lepiej według mnie. Skora musi miec czas sie nawilzyc. Uzywam Bio Oil oraz kremu i oliwki Mustela.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Lyanna Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2018, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Używam Bio Oil i kremu przeciw rozstępom Mustela. Wcześniej używałam balsamu Palmers. Nic nie pomogło. Rozstępy zaczęły się pojawiać już w pierwszym trymestrze i pojawiają się nadal.

km5s8rib3rydlnmr.png
    iv099vvj9qnut7rh.png
    06.2016 [*] Aniołek 6 tc
  • Axana Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Najlepiej od poczatku ciązy. Im wczesniej tym lepiej według mnie. Skora musi miec czas sie nawilzyc. Uzywam Bio Oil oraz kremu i oliwki Mustela.

Większość dedykowanych kremów na rozstępy można zacząć stosować najwcześniej od 8 tc lub nawet częściej od II trymetru, trzeba doczytać na opakowaniu.
    Ja mam Oillan Mama, Palmers i Perfecta Mama.

atdcpiqv8drqss4a.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2018, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Axana wrote:
    Większość dedykowanych kremów na rozstępy można zacząć stosować najwcześniej od 8 tc lub nawet częściej od II trymetru, trzeba doczytać na opakowaniu.
    Ja mam Oillan Mama, Palmers i Perfecta Mama.

Ale tez jest sporo kremow/olejków od początku np Mustela.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • zwaniola Przyjaciółka

Wysłany: 22 grudnia 2019, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi nic nie pomogło z kremów, dopiero zabieg po urodzeniu dziecka

• Vienne Przyjaciółka

Wysłany: 23 grudnia 2019, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się wydaje, ze najwięcej tutaj daje genetyka. Jedna osoba ma genetyczne skłonności do tworzenia się rozstępów i będzie je miała bez znaczenia jakie kosmetyki będzie stosowała, druga osoba z kolei nie będzie rozstepów miala. Chociaż niczego nie stosowała.

Sama należę niestety do tej pierwszej grupy osób i mialam spore rozstępy na brzuszku. Dodam, ze w pewnym sensie je usunęłam. Nie usunęłam ich całkowicie bo jest to niemożliwe ale znacznie je zmniejszyłam za pomocą zabiegu.
    https://www.estetica.pl/oferta/usuwanie-blizn-i-rozstepow

Na zabieg chodziłam tutaj w Krakowie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 grudnia 2019, 09:31

• Britka Przyjaciółka

Wysłany: 28 lipca 2020, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy jakikolwiek kosmetyk jest w stanie zniwelować rozstępy, zwłaszcza stare, bardziej działają zapobiegawczo. W redukcji rozstępów niezawodny jest rf mikroigłowy, mam efekt po 1 zabiegu.

Zapobiegawczo polecam natomiast Strialys. Zmniejsza równięz widoczność starych rozstępów, sprawia, ze wydaja się bledsze.
    http://stalowemiasto.pl/artykuly/artykuly.php?mode=pokaz&id=48513

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2020, 09:12

• zokeia Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2020, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem, czy pomagały mi kosmetyki stricte na brzuch ciężarnej, choć takich też używałam. Natomiast kierowałam się zasadą, że co najmiej 2 razy dziennie nawilżałam lub natłuszczałam skórę (kremy nawilżające, olejki + na zmianę kremy dedykowane dla ciężarnych). I póki mogłam, to ją szczypałam, wykręcałam i masowałam (to nie jest wskazane dla każdego!). Traktowałam tak jak skórę z blizną. Musi być elastyczna, rozciągnięta i odżywiona. Jak były dni, że była bardziej napięta (brzuch rósł skokowo), to masowałam i szczypałam ją częściej.
    Mam płaski brzuch bez jednego rozstępu i dwie ciąże za sobą. A skłonność do rozstępów chyba mam, bo całą pupę i boczki mam w rozstępach jako pamiątkę po szybkim wzroście jako nastolatka.

tb73epoky7bge1zc.png
    atdc4z173dng7siu.png
    43kt3e5e37vlpped.png
  • Annite Przyjaciółka

Wysłany: 30 marca 2022, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama obecnie niczego nie stosuję, ale brzuch bardzo mnie swędzi, zastanawiam się czy przypadkiem nie robię sobie tym krzywdy i czy nie powinnam czegoś na te rozstepy stosować.

• gwzd Koleżanka

Wysłany: 31 marca 2022, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie rozstępom polecam zapobiegać a nie leczyć. Niestety ale jak już raz się zrobią to nie znikną bo są to trwałe zmiany, związane z głebszą warstwą skóry. Rozstępy nie znikają, mogą jedynie być bielsze/mniej widoczne. Rozstępy to popękana skóra.

U mnie w ciązy sprawdziło się:
    regularne masowanie skóry
    nawilżanie jej dwa razy dziennie
    szczotkowanie
    oraz delikatne peelingi

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ