X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Szok i niedowierzanie - rozmowa o emocjach
Odpowiedz

Szok i niedowierzanie - rozmowa o emocjach

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Szu_szu Autorytet

Wysłany: 30 marca, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałabym pogadać (być może upewnić się, że nie jestem w tym sama) o emocjach jakie nam towarzyszą.
    Dwie kreski - niedowierzanie, poszłam na jedną betę, drugą - wszystko ładnie. Ale nadal jakoś nie mogę uwierzyć. Czuję się normalnie. Nie mam za bardzo dokuczliwych objawów jeszcze.
    Mąż cieszy się jak wariat, a do mnie chyba to jeszcze nie dotarło. Tyle starań i faktycznie się udało?
    Jakie u was emocje dziewczyny w tym czasie tuż po testowaniu?

👩🏻👦🏻😺😺🐶

Starania od 6.2023, z pomocą medyczną od 01.2025

12.03 IUI 2 podejście 🍀🤞🤞
    23.03 ⏸️
    24.03 betaHcG 213 mIU/ml
    26.03 betaHCG 577 mIU/ml

9.04 USG wykazało 3 fasolki z serduszkami 🤯

11.05 🍓🍓🍓 rosną, 3,87 cm, 3,85 i 3,34 cm dzieciaczków

27.05 zdrowe dzieciaczki 🩷🩷🩵

15.07 ekipa ma już🩵 331 g,🩷 311 g, 🩷301 g

4.08 - połówkowe gitówa 💪

19.08 małe pulpeciki 🩵788 g, 🩷 749 g, 🩷712 g

preg.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 30 marca, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szu_szu wrote:
    Chciałabym pogadać (być może upewnić się, że nie jestem w tym sama) o emocjach jakie nam towarzyszą.
    Dwie kreski - niedowierzanie, poszłam na jedną betę, drugą - wszystko ładnie. Ale nadal jakoś nie mogę uwierzyć. Czuję się normalnie. Nie mam za bardzo dokuczliwych objawów jeszcze.
    Mąż cieszy się jak wariat, a do mnie chyba to jeszcze nie dotarło. Tyle starań i faktycznie się udało?
    Jakie u was emocje dziewczyny w tym czasie tuż po testowaniu?

Niedowierzanie jest chyba całkiem normalne, ja tak miałam bardzo długo (chyba gdzieś do 2 trym.) a teraz to nawet też mi się czasem zdarza zapomnieć, że jestem w ciąży ;)

age.png
  • Mini94 Ekspertka

Wysłany: 30 marca, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Również nie dowierzam, nie jesteś z tym sama. Z tą różnicą, że ja miałam akurat objawy których się nie spodziewałam i bardzo wczesne. Na pierwszym teście ujrzałam cień cienia myślałam, że test jest wadliwy, ale z tyłu głowy gdzieś siedziało, że mogę być w ciąży, drugi test na drugi dzień pokazał drugą ledwo widoczna kreskę. Wątpliwości rozwiała Beta. Najpierw był szok, jak to możliwe, później było wielkie szczęście a teraz nie dowierzam dopóki nie pójdę do ginekologa i nie zostanie ciąża potwierdzona.

👩🧑
    31 33

26.03.25 ⏸️
    05.05 - 2,49 cm 😍
    26.05 chłopiec 🩵
    07.08 połówkowe (22+3) 511g

preg.png
  • Moniczka38 Ekspertka

Wysłany: 2 kwietnia, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam z przyzwyczajenia test w dniu spodziewanej miesiączki. Byliśmy na wakacjach gdzie nie przyjmowałam zastrzyku i byłam pewna (lekarz tez) ze do owulacji żadnej nie dojdzie :)

To był szok. Musialam aż się przebiec po mieszkaniu :D

Starania zaczęte 08.24.
    Wszystkie pecherzyki z lewego jajnika, pecherzyki pekaja za późno kiedy maja pow 30mm
    PCOS, AMH 7.5, hiperinsulinemia

💉w listopadzie w 9 dniu cyklu zastrzyk Otrivelle, nie pomógł. :(
    ⛔️ w grudniu dwa pecherzyki dominujące, lekarz odmówił podania zastrzyku
    💉w styczniu zastrzyk 8 dzień cyklu, pękł :) Nie wyszło :(
    💉w lutym zatrzyk przy już za dużym pęcherzyku 17mm, niepowodzenie.
    💉 marzec- miesięczny urlop. Udało się bez zastrzyku i leków :) 🥰

🍼 04.03. Początek ciąży
    29.03. Dwie kreski na teście, beta 132
    31.03. Beta 380, progesteron 46.
    04.04. Beta 2461.
    08.06. To będzie dziewczynka! 🌸

Termin 02.12.
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do tej pory nie wierzę i jakoś nie czuję tej ciąży.
    Po zrobieniu testu było u mnie takie "aha, ok". Po becie - "no...?". Dopiero po USG "czyli jestem w ciąży, fajnie", ale ciągle miałam myśl, że na pewno poronię, bo przecież to niemożliwe, żeby przy pierwszym ivf tak dobrze poszło.
    Teraz już mam momenty, że wierzę i jestem ciężarną pełną parą, a czasami jakby zapominam i wydaje mi się to nierzeczywiste.
    Dodatkowo jak ktoś w pobliżu ogłasza ciążę to towarzyszą temu takie same uczucia, jak wtedy, kiedy się starałam i mi nie wychodziło, czyli wszystkie najgorsze emocje.
    Dłuższe starania i niepowodzenia robią niezłą sieczkę w głowie.

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
    HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
    Laparoskopia 🆗
    12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
    Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
    11 🥚, 3 zarodki,
    12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486
    23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
    03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
    I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️

preg.png
  • Po_prostu_Ola Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O każde dziecko starałam się minimum 1,5 roku... I chociaż w tych wcześniejszych, nieudanych cyklach często była wściekłość i łzy bezsilności, to to szczęście po udanym testowaniu nie było w żadnym stopniu współmierne do smutku podczas nieudanych prób 🥲 Za dużo w tym "szczęściu" z udanego testowania niedowierzania, niepewności, żebym była w stanie w pełni się nim cieszyć.

Prawdziwe szczęście i spokój to jest dla mnie urlop macierzyński ze zdrowym, pachnącym dzidziusiem 😍 I tego Wam życzę!

Rzelka, Szu_szu lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨 35 lat

1.2017 Syn I ♥️ cc - ułożenie miednicowe
    2.2021 Syn II ♥️ cc - stan po pierwszym cc
    2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔😭
    14.02.2025 walentynkowe plamienie implementacyjne ♥️
    26.03.2025 CRL 2,7cm, FHR 174
    15.04.2025 I badanie prenatalne - Syn III ♥️♥️♥️
    22.10.2025 TP 🤞

_______
    Trombofilia wrodzona, czwarta ciąża na Clexanie
  • Rzelka Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po_prostu_Ola wrote:
    O każde dziecko starałam się minimum 1,5 roku... I chociaż w tych wcześniejszych, nieudanych cyklach często była wściekłość i łzy bezsilności, to to szczęście po udanym testowaniu nie było w żadnym stopniu współmierne do smutku podczas nieudanych prób 🥲 Za dużo w tym "szczęściu" z udanego testowania niedowierzania, niepewności, żebym była w stanie w pełni się nim cieszyć.

Prawdziwe szczęście i spokój to jest dla mnie urlop macierzyński ze zdrowym, pachnącym dzidziusiem 😍 I tego Wam życzę!
    O właśnie. Wydaje się, że dwie kreski po długich staraniach to będzie euforia, a jest tylko "aha", takie prawie nic. Więcej emocji jest przy otwieraniu ulubionego batona 😅

Szu_szu lubi tę wiadomość

Starania od marca 2022.
    W klinice od lutego 2023
    USG 🆗
    Owulacje obecne 🆗
    Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
    HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
    Laparoskopia 🆗
    12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
    Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
    Grudzień IVF:
    AMH 3,5
    stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
    11 🥚, 3 zarodki,
    12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
    2 ❄️
    5dpt ⏸️
    6dpt HCG 58,6 🤔
    9dpt 210 😌
    11dpt 409 🥳
    18dpt 8486
    23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
    03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
    I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️

preg.png
  • Lilit Koleżanka

Wysłany: 3 kwietnia, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mini94 wrote:
    Również nie dowierzam, nie jesteś z tym sama. Z tą różnicą, że ja miałam akurat objawy których się nie spodziewałam i bardzo wczesne. Na pierwszym teście ujrzałam cień cienia myślałam, że test jest wadliwy, ale z tyłu głowy gdzieś siedziało, że mogę być w ciąży, drugi test na drugi dzień pokazał drugą ledwo widoczna kreskę. Wątpliwości rozwiała Beta. Najpierw był szok, jak to możliwe, później było wielkie szczęście a teraz nie dowierzam dopóki nie pójdę do ginekologa i nie zostanie ciąża potwierdzona.

dokładnie mam tak samo ;D zawsze marzyłam o II a kiedy je zobaczyłam to pierwsze co pomyslalm ze test wadliwy... drugi tez wyszedl II i tak ucieszylam sie ale z tylu glowy ze pewnie biochemiczna bo tyle sie staralma i nic nie wychodzilo to jak moze byc wszystko ok... teraz stres ze serce nie bije czy coś... czekam do pierwszego usg bo chcialabym zaczac sie na prawde tym cieszyć ;)

👩32, 👨33
    starania od sierpnia 2024r.

24.03.2025r. ⏸
    25.03 beta 147,1 prog.20,20
    27.03 beta 336,7 prog. 19,67
    31.03 beta 2586,4 prog. 18,11
    03.04 beta 5929,4 prog. 15,92

09.04 pęcherzyk i ciałko żółte
    16.04 następna wizyta ✊

👩 IO, otyłość, łuszczyca, AMH 1,0

preg.png
  • Szu_szu Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzelka wrote:
    O właśnie. Wydaje się, że dwie kreski po długich staraniach to będzie euforia, a jest tylko "aha", takie prawie nic. Więcej emocji jest przy otwieraniu ulubionego batona 😅

O tak, dokładnie tak się czuję 😂 dobrze, że nie jestem w tym sama!

👩🏻👦🏻😺😺🐶

Starania od 6.2023, z pomocą medyczną od 01.2025

12.03 IUI 2 podejście 🍀🤞🤞
    23.03 ⏸️
    24.03 betaHcG 213 mIU/ml
    26.03 betaHCG 577 mIU/ml

9.04 USG wykazało 3 fasolki z serduszkami 🤯

11.05 🍓🍓🍓 rosną, 3,87 cm, 3,85 i 3,34 cm dzieciaczków

27.05 zdrowe dzieciaczki 🩷🩷🩵

15.07 ekipa ma już🩵 331 g,🩷 311 g, 🩷301 g

4.08 - połówkowe gitówa 💪

19.08 małe pulpeciki 🩵788 g, 🩷 749 g, 🩷712 g

preg.png
  • Stokrotka94 Przyjaciółka

Wysłany: 5 kwietnia, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie bardzo podobnie. 7 dpo zobaczyłam cień cienia, nawet po zrobieniu zdjęcia i podkręceniu kontrastu mało widoczny, i to co do mnie dotarło to jedynie że jest tam jakaś kreseczka i że może jestem w ciąży. Dzisiaj już na teście kreska wyraźniejsza i beta która potwierdziła ciążę. Jeszcze jest bardzo dużo wcześnie i nie mam żadnych objawów więc może dlatego jeszcze tego tak nie czuję. Ale określenie że po teście czuje się jak przy otwieraniu ulubionego batona jest bardzo trafne 😅 Niby człowiek się cieszy a jest takie - ok, czyli się udało, no fajnie. Mój mąż widzial też ten cień cienia, też nie zareagował jakoś ekspresyjnie, po prostu się ucieszył i stwierdził że jest szansa 🙂 Jutro dostanie pudełeczko z ubrankami, testem i wynikiem bety. Zobaczę jak on zareaguje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia, 19:19

👩‍❤️‍👨 31&35
    💔 15.05.25 6/9 tydz.
    Mutacja PAI-1 w układzie homozygotycznym 🧬
    Streptococcus agalactiae - posiew dodatni 🦠
    APS wykluczony ✅
    Celiakia wykluczona ✅
    TSH, Progesteron, Estradiol, Prolaktyna ⏳
    Badanie komputerowe nasienia ⏳
    Fragmentacja DNA plemników ⏳
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ