X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Toksoplazmoza - pomoc w interpretacji wyników
Odpowiedz

Toksoplazmoza - pomoc w interpretacji wyników

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Eowina Koleżanka

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry. Dziś odebrałam wyniki na toksoplazmozę. Przedstawiają się one następująco:
    Toksoplazmoza IGG - 67.00 nmol/l wynik dodatni
    Toksoplazmoza IGM - 0.11 Indeks ujemny
    Czy któraś z Was Dziewczęta potrafi zinterpretować te wartości? To, że przebyłam toksoplazmozę to już wiem, ale nie wiem co oznaczają liczby przy wynikach... :(

• StyczniowaNadzieja Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Twój wynik świadczy o przebytej juz dawno toksoplazmozie, która nie zagraża w tej chwili Tobie ani dziecku (jesli jesteś lub planujesz ciaże). O Tym że przebyłaś toksoplazmoze świadczy IGG + oraz IGM -. O tym ze było to juz spory czas temu świadczy wartosć IGG (niska) w przypadku niedawno przebytych zakażeń wartość IGG wynosi zwykle powyzej 500 i należy wtedy sprawdzic awidnosć przeciwciał. Moim zdaniem u Ciebie nie ma takiej potrzeby. Toksoplazmozą nie musisz sie martwić :)

Eowina, Anna255 lubią tę wiadomość

caur359.png
    3ro1ov5.png
  • Eowina Koleżanka

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    StyczniowaNadzieja serdeczne dzięki. Jestem w 9 tygodniu ciąży i trapiły mnie liczby. Jeszcze raz dzięki :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Toxo IgG 85.00 U/ml

ujemny < 4.00
    watpliwy 4.00-8.00
    dodatni > 8.00

Toxo IgM 0,12

ujemny < 0.55
    watpliwy 0.55-0.65
    dodatni > 0.65

tez na poczatku myslalam, ze jestem chora, ale na szczescie okazalo sie inaczej. Czasami idzie sie wystraszyc tych wynikow :P

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ