X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr TSH W ciąży
Odpowiedz

TSH W ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Malinka2308 Nowa

Wysłany: 26 marca 2019, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,

Jestem w 6.tygodniu ciąży. Odebrałam dzisiaj wyniki TSH- mój wynik to 3.94. Czytałam że norma dla kobiet w ciąży to 2.3. Trochę się zmartwiłam tym. Możecie powiedzieć co teraz będzie? Może ktoś miał podobnie?
    Wizytę mam dopiero 2 kwietnia ale strasznie się martwię...

• Sylwiu Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej idz do endokrynologa, ktory przepisze Ci leki na zbicie tsh

• ListopadowaMama Autorytet

Wysłany: 28 marca 2019, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czym prędzej pędź, szukaj endokrynologa, najszybciej prywatnie. Poszukaj takiego, który przyjmuje ciężarne. Musisz zadziałać i zbić jak najszybciej to tsh, bo dla wczesnej ciąży taki poziom jest bardzo niebezpieczny. Wiem jak to jest na swoim przykładzie, bo pierwszą ciążę straciłam w 7 tygodniu najprawdopodobniej przez tarczycę. Teraz jestem w drugiej ciąży (jutro 10tc :) ) i pod ścisłą kontrolą endokrynologa i wszystko jest w porządku. TSH trzymamy w granicy 1, jak podobno do 12 tygodnia jest najbezpieczniej

201910251756.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 1 maja 2019, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam podobny wynik (3,86) i od razu do endokrynologa mnie skierowano. Musialam brać letrox 50, potem tylko kontrolować poziom i nawet zmniejszyć dawkę bo za mocno spadło tsh - utrzymywać do 2,5.. najlepiej prywatnie na pierwszą wizytę jeśli na już.. albo na cito do tygodnia czasu mają obowiązek Cię przyjąć na NFZ.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2019, 22:33

da8300b52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 maja 2019, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, wczoraj dowiedziałam się, że jestem w ciąży 4 t u do tego że mam Hashimoto, TSH 3,8. Wizytę mam we wtorek u endo. Mój ginekolog mówi żeby czekać te 2 dni, że to niewiele zmieni. Czy szukać jutro kogokolwiek? Myślicie że ma rację? Będę Wam wdzięczna za sygnał.

• Madziula100 Koleżanka

Wysłany: 28 maja 2019, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam TSH na poziomie 3.8. Ginekolog na wizycie nastraszył mnie i kazał nie czekać ani chwili tylko od razu zwiększyć dawkę leku (bo ja przed zajściem w ciążę miałam niedoczynność i Hashimoto, więc na lekach już byłam tylko za słaba dawka). Wizytę u endokrynologa mam dopiero 3 czerwca. Zastosowałam się do zaleceń ginekologa i od razu tego samego dnia zwiększyłam dawkę. Mam nadzieję, że choć trochę udało się już zbić to TSH.. Ginekolog twierdzi, że w ciąży nie boimy się zbyt niskiego TSH, tylko zbyt wysokiego, dlatego zbijać zbijać jak najszybciej. A jak samopoczucie Gagaga?

Czekam na Drugie Szczęście :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2019, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziula100 wrote:
    Ja też mam TSH na poziomie 3.8. Ginekolog na wizycie nastraszył mnie i kazał nie czekać ani chwili tylko od razu zwiększyć dawkę leku (bo ja przed zajściem w ciążę miałam niedoczynność i Hashimoto, więc na lekach już byłam tylko za słaba dawka). Wizytę u endokrynologa mam dopiero 3 czerwca. Zastosowałam się do zaleceń ginekologa i od razu tego samego dnia zwiększyłam dawkę. Mam nadzieję, że choć trochę udało się już zbić to TSH.. Ginekolog twierdzi, że w ciąży nie boimy się zbyt niskiego TSH, tylko zbyt wysokiego, dlatego zbijać zbijać jak najszybciej. A jak samopoczucie Gagaga?

Cześć, ja dziś lepiej. Byłam u endo i powiedział że ważne jest FT4. Tsh za wysokie ale mam lek. Powiedział-to wczesna ciąża, ale jeśli się coś wydarzy to nie przez tarczyce.
    Także sprawdź może FT4 no i oczywscie bierz leki. Ja mam Letrox 50 i kontrolę 3 lipca.

• Madziula100 Koleżanka

Wysłany: 29 maja 2019, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FT4 mam chyba ok 1,49 (norma 0,93-1,71), ale zobaczę co powie lekarz. A wiesz może jakie powinno być FT4? Lepiej żeby było bliżej dolnej czy górnej granicy normy?

Czekam na Drugie Szczęście :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2019, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziula100 wrote:
    FT4 mam chyba ok 1,49 (norma 0,93-1,71), ale zobaczę co powie lekarz. A wiesz może jakie powinno być FT4? Lepiej żeby było bliżej dolnej czy górnej granicy normy?

Podobno lepiej górnej granicy. Więc jak bierzesz leki i endo Ci to skontroluje, to na pewno będzie dobrze :)

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ