X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr TSH w I trzymestrze
Odpowiedz

TSH w I trzymestrze

Oceń ten wątek:
  • Maciejowa Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jod jest na receptę nie bez powodu. Między innymi przy chorej tarczycy można sobie zaszkodzić suplementując jod. W ciąży jednak jest konieczny w ilości 150mikrogramow i tyle też mają wszystkie suplementy dla kobiet w ciąży. Ważna jest również witamina D.

Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • tutusia Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie takie dawki mialam na mysli. Choc u mnie jest akurat 200jednostek, ale to wciaz ilosc, ktora nie zaszkodzi.
    Witamine d biore osobno w maksymalnej dawce, bo mam lekki niedobor, no i jako astmatyk i alergik powinnam go stale suplementowac.

Tylko wiele kobiet ma polecone zwlaszcza w 1 trymestrze tylko kwas foliowy. Ja sama sie pytalam czy moge brac od razu wielkoskladnikowy suplement i pozwolenie oczywiscie dostalam, ale nie jako zalecenie.

f2w3flw1wyt7w9l7.png
  • Kicirożek Ekspertka

Wysłany: 14 października 2016, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siema !
    Przyszły wlasnie wyniki moich badań. Pomożecie w interpretacji ?

- TSH : 1,2
    - FT4 : 16,66
    - Progesteron : 107,6

Zaczynam dzis 7 tydz.

Wartości wypisane w sercu miej, nie na koszulkach ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 października 2016, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na moje oko super :) I gratulacje :)

Kicirożek lubi tę wiadomość

• marie_marie22 Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje TSH: 0,265
    Ft4; 1,31

oar8yx8d9fawxkqt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 października 2016, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moj gin zalecil mi powtorzyc badanie tsh i dodatkowo zrobic anty tpo zeby wykluczył hashimoto. Czy to w ogole mozliwe zebym miala hashimoto? O.o mam tez umowic sie na wizyte z endokrynologiem po odebraniu wynikow. Najwazniejsze ze z dzidzia wszystko ok, podrosla sporo i jest teraz starsza niz wskazuje na to wiek z om a na ostatniej wizycie nyla mlodsza o trzy dni ;-)

• aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 15 października 2016, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kicirożek, wyniki bardzo ładne. Camille bardzo dużo osób ma Hashimoto, to nic strasznego. Też miałam takie badania i u mnie akurat wyszło, że nie mam ale mam za to niedoczynność.

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • MamaFilipka Autorytet

Wysłany: 15 października 2016, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kicirożek jaki czadowy progesteron! Tobie pewnie cycuchy niebawem wybuchną z objętości;:) Ja się czuję, jakbym dwa kamloty nosiła w staniku, a ostatnio miałam progesteron kolo 37..
    Wczoraj zrobiłam zestaw badań za jedyne 350 złotych, więc zobaczymy co tam w tsh słychać.
    Ja rok temu miałam 5,8 po miesiącu 1,5 a jak się wkurzyłam i dwa miesiące nie jadłam letroxu to spadło do 1.. teraz grzecznie wcinam, wyniki w pon, zobaczymy..

letrox 50,polocard, 2x dupek, 2x lut.100mg, clexane 40mg.
    Aniołek 6tc 02.2016
    Aniołek 5tc 04.2016
    34bwol2a1ibcpjtc.png
    k0kdtrd8ds6vv75x.png
  • Kicirożek Ekspertka

Wysłany: 15 października 2016, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaFilipka wrote:
    Kicirożek jaki czadowy progesteron! Tobie pewnie cycuchy niebawem wybuchną z objętości;:) Ja się czuję, jakbym dwa kamloty nosiła w staniku, a ostatnio miałam progesteron kolo 37..
    Wczoraj zrobiłam zestaw badań za jedyne 350 złotych, więc zobaczymy co tam w tsh słychać.
    Ja rok temu miałam 5,8 po miesiącu 1,5 a jak się wkurzyłam i dwa miesiące nie jadłam letroxu to spadło do 1.. teraz grzecznie wcinam, wyniki w pon, zobaczymy..

Wiesz co jest najgorsze ? Z natury mam duży biust i go nienawidzę. Teraz mnie tak bolą ze dotknąć sie nie mogę i strasznie sie boje ze maja mi urosnąć jeszcze :-( chciałam nawet operacyjnie je pomniejszyć ;-/

• Kicirożek Ekspertka

Wysłany: 15 października 2016, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie daje mi spokoju ten moj wysoki progesteron ! Czy 107,6 jak na 7 tydz to nie aby za wysoki ?! Nie chce sobie stawiać diagnoz bo w necie piszą: ciąża mnoga, rak jajnika, torbiele ... martwię sie :-(

• Maciejowa Autorytet

Wysłany: 15 października 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarze nie zlecają e ogóle badania progesteronu jeśli przed ciążą był w normie więc przestań się nim martwić. Ja przed ciążą miałam bardzo ładny wynik (chyba 26, nie pamiętam) a w 5tc prawie 50.

Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
    Po roku starań nadszedł mój świt...
    xnw4skjobnsltuoy.png
  • aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 15 października 2016, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kicirożek, aż sprawdziłam. W jednej z ciąż progesteron w 5 tygodniu miałam 80. Z tego co mi wiadomo nie mam raka, torbieli ani nie była to ciąża mnoga :) Nie czytaj takich głupot.. wpiszesz, że Ci drętwieje ręka i wyjdzie, że umierasz... :P Jak Cię to martwi to spytaj lekarza a nie wujka google :)

Kicirożek lubi tę wiadomość

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • MamaFilipka Autorytet

Wysłany: 16 października 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kicirożek wrote:
    Wiesz co jest najgorsze ? Z natury mam duży biust i go nienawidzę. Teraz mnie tak bolą ze dotknąć sie nie mogę i strasznie sie boje ze maja mi urosnąć jeszcze :-( chciałam nawet operacyjnie je pomniejszyć ;-/
    kicirożek będzie okej, taki rak to jedynie w postaci progesteronu sie nie objawi, także bez paniki.
    Co do piersi...tu to samo. 75 d, plus ciąża numer jeden dało ukierunkowanie w dół. Ale po drugiej najnormalniej pojdę je ciachnąć. Jestem zmęczona kupowaniem staników, upychaniem w kostium itd. Młoda jestem jeszcze, to niech jakoś wyglądam godnie:)

letrox 50,polocard, 2x dupek, 2x lut.100mg, clexane 40mg.
    Aniołek 6tc 02.2016
    Aniołek 5tc 04.2016
    34bwol2a1ibcpjtc.png
    k0kdtrd8ds6vv75x.png
  • Niki69 Ekspertka

Wysłany: 17 października 2016, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny porady potrzebuje od dwóch lat leczę się na niedoczynność w czerwcu strasznie spadło mi ft4 było poniżej normy bo miało 0.8 (n:0.93-1.7) zwiększania ki dawkę i od sierpnia biorę 100 euthyrox. Dowiedziałam się że jestem w ciąży zrobiłam dziś ft4 i ft3 jestem załamana bo przy obecnej dawce dalej niskie bo ft4 22% ft3 47% a ponoć minimum to by one były na poziomie 50% boję się że teraz zabraknie hormonu dla rozwoju dziecka

3jgx3e3k6oetpx65.png
  • ines. Autorytet

Wysłany: 18 października 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    skonsultuj się z endokrynologiem, prawdopodobnie jeszcze Ci zwiększy dawkę ze względu na ciążę.

Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • tutusia Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i jestem po wizycie. Mam brac euthyrox :( myslalam, ze jednak obejde sie bez z moim poziomem hormonow. Ale babka powiedziala, ze lekki nadmiar w ciazy jest lepszy niz lekki niedobor i tsh powinnam miec zdecydowanie nizsze. Hormony mam brac, zeby kruszynie na pewno nie zabraklo. Buu...

f2w3flw1wyt7w9l7.png
  • Niki69 Ekspertka

Wysłany: 19 października 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ines. wrote:
    skonsultuj się z endokrynologiem, prawdopodobnie jeszcze Ci zwiększy dawkę ze względu na ciążę.
    Zawsze byłam zadowolona z tej pani endokrynolog ponieważ wyprowadziła mnie na dobrą drogę bo ostatnio pani doktor troszkę źle Miele czuła i miałam duży niedobór ft4. Wczoraj telefonicznie z konsultowałam wyniki ona powiedziała że w ogóle na mnie przeliczać na procenty i że ft4 jest OK i Nie zwiększać dawki Co znaczy zwiększyć Ale tylko 2 dni w tygodniu trochę teraz się na niej zawiodłam bo przecież wszędzie piszą że dąży się aby ft4 było w górnej granicy A najgorsze jest ten spadek przez miesiąc czasu

3jgx3e3k6oetpx65.png
  • ines. Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki69 wrote:
    Zawsze byłam zadowolona z tej pani endokrynolog ponieważ wyprowadziła mnie na dobrą drogę bo ostatnio pani doktor troszkę źle Miele czuła i miałam duży niedobór ft4. Wczoraj telefonicznie z konsultowałam wyniki ona powiedziała że w ogóle na mnie przeliczać na procenty i że ft4 jest OK i Nie zwiększać dawki Co znaczy zwiększyć Ale tylko 2 dni w tygodniu trochę teraz się na niej zawiodłam bo przecież wszędzie piszą że dąży się aby ft4 było w górnej granicy A najgorsze jest ten spadek przez miesiąc czasu

ale co to za dziwna polityka żeby zwiększać dawkę na 2 dni w tygodniu? albo zwiększać albo nie zwiększać, nie rozumiem co niby 2 dni w tygodniu da. a jakie masz TSH przy tym? i co zamierzasz robić? stosujesz się czy idziesz do innego endo? wydaje mi się, że sprawdź hormony po 3 tygodniach od tamtego badania zobaczysz co się będzie działo.
    mi w ogóle endo ze względu na ciążę zalecił sprawdzanie tsh ft3 i ft4 co 3 tygodnie.

Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • Niki69 Ekspertka

Wysłany: 19 października 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ines. wrote:
    ale co to za dziwna polityka żeby zwiększać dawkę na 2 dni w tygodniu? albo zwiększać albo nie zwiększać, nie rozumiem co niby 2 dni w tygodniu da. a jakie masz TSH przy tym? i co zamierzasz robić? stosujesz się czy idziesz do innego endo? wydaje mi się, że sprawdź hormony po 3 tygodniach od tamtego badania zobaczysz co się będzie działo.
    mi w ogóle endo ze względu na ciążę zalecił sprawdzanie tsh ft3 i ft4 co 3 tygodnie.
    TSH 0.2 Ale lekarka nie kazała mi w ogóle na nie patrzeć ponieważ ona jest sztucznie zaniżona przez leki mówiła że ważne jest aby ft3 i ft4 były na dobrym poziomie jak wtedy u niej byłam to już byłam spokojna że wreszcie trafiłam do dobrego specjalisty który patrzy na te hormony teraz nagle ona mi to mówi że ten poziom jest dobry Poczekam jeszcze 3 tygodnie i zobaczymy chyba sama sobie z większą dawkę na wszystkie dni

3jgx3e3k6oetpx65.png
  • Deneira Autorytet

Wysłany: 20 października 2016, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem w 12tyg ciąży i tsh mi strasznie spadło :/ Mam 0,327uIU/ml (norma od 0,27). FT4 mam 1,41ng/dl (norma dla 1 trym do 1,5 ale juz dla 2 trym to do 1,3...a ja mam koncowke 1trym :/ ). Biore euthyrox 25mg raz dziennie. Moja endo nie odbiera tel :/ Troche się boję, ze to tsh niskie. Zeby nie spadlo jeszcze bardziej. 4 tyg temu mialam tsh 1,19 przy ft4 1,42. Co myślicie o tak niskim tsh?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2016, 12:56

‹‹ 18 19 20 21 22 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ