TSH w I trzymestrze
-
WIADOMOŚĆ
-
Jod jest na receptę nie bez powodu. Między innymi przy chorej tarczycy można sobie zaszkodzić suplementując jod. W ciąży jednak jest konieczny w ilości 150mikrogramow i tyle też mają wszystkie suplementy dla kobiet w ciąży. Ważna jest również witamina D.Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
Po roku starań nadszedł mój świt...
-
Ja wlasnie takie dawki mialam na mysli. Choc u mnie jest akurat 200jednostek, ale to wciaz ilosc, ktora nie zaszkodzi.
Witamine d biore osobno w maksymalnej dawce, bo mam lekki niedobor, no i jako astmatyk i alergik powinnam go stale suplementowac.
Tylko wiele kobiet ma polecone zwlaszcza w 1 trymestrze tylko kwas foliowy. Ja sama sie pytalam czy moge brac od razu wielkoskladnikowy suplement i pozwolenie oczywiscie dostalam, ale nie jako zalecenie. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDziewczyny moj gin zalecil mi powtorzyc badanie tsh i dodatkowo zrobic anty tpo zeby wykluczył hashimoto. Czy to w ogole mozliwe zebym miala hashimoto? mam tez umowic sie na wizyte z endokrynologiem po odebraniu wynikow. Najwazniejsze ze z dzidzia wszystko ok, podrosla sporo i jest teraz starsza niz wskazuje na to wiek z om a na ostatniej wizycie nyla mlodsza o trzy dni
-
Kicirożek jaki czadowy progesteron! Tobie pewnie cycuchy niebawem wybuchną z objętości; Ja się czuję, jakbym dwa kamloty nosiła w staniku, a ostatnio miałam progesteron kolo 37..
Wczoraj zrobiłam zestaw badań za jedyne 350 złotych, więc zobaczymy co tam w tsh słychać.
Ja rok temu miałam 5,8 po miesiącu 1,5 a jak się wkurzyłam i dwa miesiące nie jadłam letroxu to spadło do 1.. teraz grzecznie wcinam, wyniki w pon, zobaczymy..letrox 50,polocard, 2x dupek, 2x lut.100mg, clexane 40mg.
Aniołek 6tc 02.2016
Aniołek 5tc 04.2016
-
MamaFilipka wrote:Kicirożek jaki czadowy progesteron! Tobie pewnie cycuchy niebawem wybuchną z objętości; Ja się czuję, jakbym dwa kamloty nosiła w staniku, a ostatnio miałam progesteron kolo 37..
Wczoraj zrobiłam zestaw badań za jedyne 350 złotych, więc zobaczymy co tam w tsh słychać.
Ja rok temu miałam 5,8 po miesiącu 1,5 a jak się wkurzyłam i dwa miesiące nie jadłam letroxu to spadło do 1.. teraz grzecznie wcinam, wyniki w pon, zobaczymy..
Wiesz co jest najgorsze ? Z natury mam duży biust i go nienawidzę. Teraz mnie tak bolą ze dotknąć sie nie mogę i strasznie sie boje ze maja mi urosnąć jeszcze chciałam nawet operacyjnie je pomniejszyć ;-/Wartości wypisane w sercu miej, nie na koszulkach ❤️ -
Nie daje mi spokoju ten moj wysoki progesteron ! Czy 107,6 jak na 7 tydz to nie aby za wysoki ?! Nie chce sobie stawiać diagnoz bo w necie piszą: ciąża mnoga, rak jajnika, torbiele ... martwię sieWartości wypisane w sercu miej, nie na koszulkach ❤️
-
Lekarze nie zlecają e ogóle badania progesteronu jeśli przed ciążą był w normie więc przestań się nim martwić. Ja przed ciążą miałam bardzo ładny wynik (chyba 26, nie pamiętam) a w 5tc prawie 50.Nie doczekasz świtu, nie odbywszy drogi przez noc."
Po roku starań nadszedł mój świt...
-
Kicirożek, aż sprawdziłam. W jednej z ciąż progesteron w 5 tygodniu miałam 80. Z tego co mi wiadomo nie mam raka, torbieli ani nie była to ciąża mnoga Nie czytaj takich głupot.. wpiszesz, że Ci drętwieje ręka i wyjdzie, że umierasz... Jak Cię to martwi to spytaj lekarza a nie wujka google
Kicirożek lubi tę wiadomość
Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
Kicirożek wrote:Wiesz co jest najgorsze ? Z natury mam duży biust i go nienawidzę. Teraz mnie tak bolą ze dotknąć sie nie mogę i strasznie sie boje ze maja mi urosnąć jeszcze chciałam nawet operacyjnie je pomniejszyć ;-/
Co do piersi...tu to samo. 75 d, plus ciąża numer jeden dało ukierunkowanie w dół. Ale po drugiej najnormalniej pojdę je ciachnąć. Jestem zmęczona kupowaniem staników, upychaniem w kostium itd. Młoda jestem jeszcze, to niech jakoś wyglądam godnie:)letrox 50,polocard, 2x dupek, 2x lut.100mg, clexane 40mg.
Aniołek 6tc 02.2016
Aniołek 5tc 04.2016
-
Dziewczyny porady potrzebuje od dwóch lat leczę się na niedoczynność w czerwcu strasznie spadło mi ft4 było poniżej normy bo miało 0.8 (n:0.93-1.7) zwiększania ki dawkę i od sierpnia biorę 100 euthyrox. Dowiedziałam się że jestem w ciąży zrobiłam dziś ft4 i ft3 jestem załamana bo przy obecnej dawce dalej niskie bo ft4 22% ft3 47% a ponoć minimum to by one były na poziomie 50% boję się że teraz zabraknie hormonu dla rozwoju dziecka
-
skonsultuj się z endokrynologiem, prawdopodobnie jeszcze Ci zwiększy dawkę ze względu na ciążę.Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
No i jestem po wizycie. Mam brac euthyrox myslalam, ze jednak obejde sie bez z moim poziomem hormonow. Ale babka powiedziala, ze lekki nadmiar w ciazy jest lepszy niz lekki niedobor i tsh powinnam miec zdecydowanie nizsze. Hormony mam brac, zeby kruszynie na pewno nie zabraklo. Buu...
-
ines. wrote:skonsultuj się z endokrynologiem, prawdopodobnie jeszcze Ci zwiększy dawkę ze względu na ciążę.
-
Niki69 wrote:Zawsze byłam zadowolona z tej pani endokrynolog ponieważ wyprowadziła mnie na dobrą drogę bo ostatnio pani doktor troszkę źle Miele czuła i miałam duży niedobór ft4. Wczoraj telefonicznie z konsultowałam wyniki ona powiedziała że w ogóle na mnie przeliczać na procenty i że ft4 jest OK i Nie zwiększać dawki Co znaczy zwiększyć Ale tylko 2 dni w tygodniu trochę teraz się na niej zawiodłam bo przecież wszędzie piszą że dąży się aby ft4 było w górnej granicy A najgorsze jest ten spadek przez miesiąc czasu
ale co to za dziwna polityka żeby zwiększać dawkę na 2 dni w tygodniu? albo zwiększać albo nie zwiększać, nie rozumiem co niby 2 dni w tygodniu da. a jakie masz TSH przy tym? i co zamierzasz robić? stosujesz się czy idziesz do innego endo? wydaje mi się, że sprawdź hormony po 3 tygodniach od tamtego badania zobaczysz co się będzie działo.
mi w ogóle endo ze względu na ciążę zalecił sprawdzanie tsh ft3 i ft4 co 3 tygodnie.Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
ines. wrote:ale co to za dziwna polityka żeby zwiększać dawkę na 2 dni w tygodniu? albo zwiększać albo nie zwiększać, nie rozumiem co niby 2 dni w tygodniu da. a jakie masz TSH przy tym? i co zamierzasz robić? stosujesz się czy idziesz do innego endo? wydaje mi się, że sprawdź hormony po 3 tygodniach od tamtego badania zobaczysz co się będzie działo.
mi w ogóle endo ze względu na ciążę zalecił sprawdzanie tsh ft3 i ft4 co 3 tygodnie. -
Dziewczyny jestem w 12tyg ciąży i tsh mi strasznie spadło Mam 0,327uIU/ml (norma od 0,27). FT4 mam 1,41ng/dl (norma dla 1 trym do 1,5 ale juz dla 2 trym to do 1,3...a ja mam koncowke 1trym ). Biore euthyrox 25mg raz dziennie. Moja endo nie odbiera tel Troche się boję, ze to tsh niskie. Zeby nie spadlo jeszcze bardziej. 4 tyg temu mialam tsh 1,19 przy ft4 1,42. Co myślicie o tak niskim tsh?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2016, 12:56