wczesna ciąża (5 tydzień), a lot samolotem
-
Dziewczyny, od 2 dni wiem, że jestem w ciąży. Staraliśmy się półtora roku... w międzyczasie kupiliśmy loty i pobyt w USA, który przypada na przyszłą niedzielę.
Co sądzicie na temat latania samolotem (lot 8h) w tak wczesnej ciąży? Macie jakieś doświadczenia? Rekomendujecie czy stanowczo odradzacie?
Zastanawiam się co robić. Oczywiście jeśli i lekarz (mam wizytę w środę) stwierdzi, że lepiej nie lecieć to nie polecę, ale chciałam poznać Waszą opinię.
Pozdrawiam. -
Miałam ten sam problem, lot krótszy bo do Barcelony i też w 5 tyg ciazy. Lekarz powiedzial, ze decyzja nalezy do nas, nie zabraniala. Zdecydowalismy sie nie leciec.
-
Izostar, ja ostatnio leciałam na Cypr (lot 3h). Jeszcze nie wiedziałam, że jestem w ciąży. Dowiedziałam się dopiero 3 dni po powrocie, po zrobieniu testu. Na szczęście u lekarza okazało się, że wszystko jest ok - 5 tydzień. Dwa tygodnie później na USG było widać pięknie bijące serducho.
Jednak najlepiej zapytaj swojego gin, czy nie ma przeciwwskazań. Jeśli da zielone światło, będziesz spokojniejsza -
IZOSTAR wrote:Dziewczyny, od 2 dni wiem, że jestem w ciąży. Staraliśmy się półtora roku... w międzyczasie kupiliśmy loty i pobyt w USA, który przypada na przyszłą niedzielę.
Co sądzicie na temat latania samolotem (lot 8h) w tak wczesnej ciąży? Macie jakieś doświadczenia? Rekomendujecie czy stanowczo odradzacie?
Zastanawiam się co robić. Oczywiście jeśli i lekarz (mam wizytę w środę) stwierdzi, że lepiej nie lecieć to nie polecę, ale chciałam poznać Waszą opinię.
Pozdrawiam.
Moja znajoma poleciała do USA w 4 tygodniu - poroniła godzinę po starcie samolotu. Zmiana ciśnienia może spowodować poronienie w pierwszym trymestrze. Ja bym nie leciała, ale decyzja jest Wasza -
Ja nie wiedzialam ze jestem w ciazy, mialam jedynie przeczucie i lecialam. W czasie lotu czulam bolesne uklucia w brzuchu, nie wiem czym spowodowane. Nastepnego dnia faktycznie potwierdzilam ciaze testem. Tydzien pózniej stracilam. Nie wiem czy to moglo byc spowodowane lotem ale teraz juz napewno nie odwaze sie poleciec az do rozwiazania.
-