Wiek ciąży
-
Hej. Mam pytanie: otóż w piątek na USG lekarz powiedział, że wiek zarodka wg CRL to 6 tygodni i 3 dni. Wynika z tego, że do zapłodnienia doszło 23 listopada. Problem w tym, że w tym czasie miałam jeszcze miesiączkę - od 18.11 do 25.11 (mam takie długie i obfite). Poza tym, "za robotę" braliśmy się pierwszy raz 27.11, a potem 01.12. Nic wcześniej nie było... Czy zarodek jest większy niż wynika z możliwego terminu poczęcia (27.11)? Szkoda tyko, że lekarz mówił, że wolałby żeby serce biło szybciej, ale może wolniej się rozwija... 😔 Jestem skołowana... Rok temu o tym czasie serce przestało bić koło 9 tygodnia ciąży... Jak mam to rozumieć?
-
Witam,
u mnie również po wizycie wiek ciąży się nie zgadza z tym liczonym od dnia ostatniej miesiączki.
Z tym że u mnie wygląda to tak:
- według dnia ostatniej miesiączki wiek ciąży to 6 tygodni i 1 dzień, termin porodu na 14 września
- według USG wiek ciąży 5 tygodni i 1 dzień, termin na 20 września
Czy któraś z Was wie, dlaczego tak może być? Czy to, że zarodek jest mniejszy niż wynika z kalendarza, jest powodem do niepokoju? -
Hej u mnie rowniez sie nie zgadza i jest to normalne. Robilam testy owulacyjne wiec od poczatku wiedzialam ze ciaza bedzie o tydzien mlodsza. I lekarz to potwierdzil
Oni licza to na podstawie ostatniej miesiaczki. Ale kazda z nas ma inny cykl, w innym momencie owulacje i stad te roznice
Takze sie nie przejmuj, wszystko bedzie oki29.12.2020 👼💔
8.01.2022 ⏸
2.02.2022 mamy serduszko ❣️
30.03.2022 nasz mały chłopczyk 💙
Czekamy na Ciebie Stefanku 💕
17.09.2022 nasz Promyczek juz z nami 💙 -
Emsi :) wrote:Hej u mnie rowniez sie nie zgadza i jest to normalne. Robilam testy owulacyjne wiec od poczatku wiedzialam ze ciaza bedzie o tydzien mlodsza. I lekarz to potwierdzil
Oni licza to na podstawie ostatniej miesiaczki. Ale kazda z nas ma inny cykl, w innym momencie owulacje i stad te roznice
Takze sie nie przejmuj, wszystko bedzie oki
Dzięki za odpowiedź
Z tym że według objawów u mnie owulacja przypada szybciej niż według kalendarza. Czyli jeśli już to ciąża powinna być starsza niż podaje kalendarz, a nie młodsza...
Zobaczymy na następnym badaniu, jak przeglądałam forum to widziałam, że niektórym dziewczynom każde badanie pokazywało inny wiek ciąży
-