Współżycie w ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
Nelsari wrote:Ja też mam dużo większą ochotę ale póki nie zapytam lekarza czy mogę trzymam żądze na wodzy hehe
zalecenia są takie żeby do 8 tyg się wstrzymać raczej, jeśli nie ma plamień etc nic niepokojącego się nie dzieje to później można, tylko I trymestr bez jakiś większych szaleństw
tak mnie gin poinformowałCórcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
Byłam u lekarza i powiedział jasno że nie ma żadnych przeciwwskazań, mogę norlanie uprawiać sex, chodzić na zajęcia dla ciężarnych itd a nie jestem w 8 tyg i mam sporą torbiel 5,6x4,5 cm więc może to zalecenie dotyczy zagrożonych ciąży.Marz jakbyś żył wiecznie... żyj jakbyś miał umrzeć dziś!
https://www.maluchy.pl/ci-72897.png
-
Nelsari wrote:Byłam u lekarza i powiedział jasno że nie ma żadnych przeciwwskazań, mogę norlanie uprawiać sex, chodzić na zajęcia dla ciężarnych itd a nie jestem w 8 tyg i mam sporą torbiel 5,6x4,5 cm więc może to zalecenie dotyczy zagrożonych ciąży.
raczej nie bo nie miałam żadnych plamień, prawie żadnych dolegliwości i od początku dzidziuś rozwijał się prawidłowo. myślę, że to bardziej dmuchanie na zimne i takie podejście lekarza. zresztą nie tylko mojego bo któraś dziewczyna tutaj wrzucała zdjęcia z poradnika który dostała razem z kartą ciąży i były takie same zalecenia.
w 12 tyg usłyszałam, że wszystko jest w porządku moge chodzić na basen, fitness, uprawiać sex do końca ciąży jeśli nic się nie zmieni.Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
Ja zauważyłam, że każdy lekarz ma inne zdanie na pewne tematy, nie wiem czy wynika to z różnic wiekowych bo wiadomo że lekarze starsi byli uczeni zupełnie czego innego niż Ci młodzi mieli mniejsze zaplecze i większość założeń opierała się na metodach prób i błędów.... ale są ogromne rozbieżności i to czy to chodzi o przyjmowanie leków w ciąży, uprawianie sexu/sportu, jedzenia grzybów itd... można to zauważyć czytając porady na jakikolwiek temat, bo przecież to co piszemy (forumowicze) oparte jest na opiniach naszych lekarzy i zawsze jest masa rozbieżnych opinii że nie wiadomo która jest właściwą....Marz jakbyś żył wiecznie... żyj jakbyś miał umrzeć dziś!
https://www.maluchy.pl/ci-72897.png
-
Mój lekarz powiedział żeby na początku się wstrzymać, ponieważ to bardzo ważny moment, mogą wystąpić plamienia, a po stosunku w ciąży plamienie jest prawie zawsze i istnieje ryzyko, że nie będziemy w stanie odróżnić, czy to normalka czy jakieś ostrzeżenie. Normalnie pracuję, nie chcę zwolnienia, kilkudniowe leżenie to byłaby dla mnie masakra, więc się słucham08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
Kinga13 wrote:Mój lekarz powiedział żeby na początku się wstrzymać, ponieważ to bardzo ważny moment, mogą wystąpić plamienia, a po stosunku w ciąży plamienie jest prawie zawsze i istnieje ryzyko, że nie będziemy w stanie odróżnić, czy to normalka czy jakieś ostrzeżenie. Normalnie pracuję, nie chcę zwolnienia, kilkudniowe leżenie to byłaby dla mnie masakra, więc się słucham
Mój lekarz wyraził podobne zdanie
Kazał wstrzymać się z sexem i uprawianiem sportu (bardzo dużo ćwiczyłam na siłowni) do końća I trymestru, żeby w razie plamień (które niestety mnie nie ominęły) móc od razu wykluczyć kilka opcji.
Teraz lekarz dał zielone światło ale uprzedził, że gdyby pojawił się ból i/lub plamienie to tzeba przestać07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -
Ja niestety też mam zakaz do końca 1 trymestru
Mój mąż mówi że i tak się będzie bał o maleństwa tym bardziej że jedną kosmówkę mam blisko szyjki i lekarz to cały czas zaznacza że trzeba uważać, a ja ok 7-8 tydz myślałam że wybuchnę taką miałam ochotę, teraz się trochę uspokoiło -
nick nieaktualny
-
Moja lekarka dała zielone światło, powiedziała, że ciąża to nie choroba, ale jeszcze się nie odważyliśmy Też nie mam za wielkiej ochoty, bo wieczorem padam jak mucha, więc jakoś nie nalegam, a jak tak czytam, że wiele z Was ma zakaz w pierwszym trymestrze to tym bardziej chyba się wstrzymam.
-
Kinga13 wrote:Mój lekarz powiedział żeby na początku się wstrzymać, ponieważ to bardzo ważny moment, mogą wystąpić plamienia, a po stosunku w ciąży plamienie jest prawie zawsze i istnieje ryzyko, że nie będziemy w stanie odróżnić, czy to normalka czy jakieś ostrzeżenie. Normalnie pracuję, nie chcę zwolnienia, kilkudniowe leżenie to byłaby dla mnie masakra, więc się słucham
Ja dlatego wolę uważać. Od plamienia umarłabym na zawał (jak wczoraj, a chyba faktycznie porysowałam się aplikatorem), a często plamię bo mam nadżerkę / ektopię.9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Ja w pierwszej ciąży kochałam się non stop, nawet w dniu porodu jeszcze I nic się nie działo, córa zdrowa.
W drugiej i trzeciej ciąży, po stosunku - plamienie i niestety poronienie. Nikt nie mówi, aby było spowodowane uprawianiem seksu- natomiast tym razem nawet nie pytam lekarza, po prostu jasna sprawa, że się wstrzymujemy tyle, ile będzie trzeba. Trzeba dmuchać na zimne.
-
U mnie ochota na sex jest taka sama jak przed ciążą, u męża zaobserwowałam ją znacznie zwiększoną
Na szczęście jak na tę chwilę należę do tych szczęściar u których nie występują żadne dolegliwości ciążowe, brak mdłości, plamień, itp.
Wiadomo, że są pozycje, tzw. "niekomfortowe", ale w moim przypadku po prostu komunikuję to na głos i przerzucamy się na inną -
My też się kochamy. Nie często, bo 2 razy co 2 tygodnie (mąż wyjeżdża), ale staramy się być delikatni i żeby to trwało krótko Ja praktycznie nie odczuwam potrzeby, ale jak już jest - to jest przyjemnie A jakie zdanie ma o tym moja pani gibekolg to nie wiem pierwsza wizyta dopiero 16 marca, a przez telefon to tylko kwas foliowy zaleciła
Żadnych plamień i bóli po nie mam -
nick nieaktualnyMy uprawiamy seks bez obaw. Obecnie 7t6d. I kochaliśmy się w dniu zagnieżdżenia i regularnie aż do teraz. Nie wiem czemu miałabym sobie tego odmawiać skoro po seksie dużo lepiej się czuję. Nawet jak wieczorem mam mdłości i lekką zgagę to po seksie wszystko mija. A dziecka nie uszkodzimy, bo przecież nikt przez szyjke do macicy nie wchodzi. Jeśli nie macie przeciwwskazań od lekarza ja jak najbardziej polecam współżyć!