Wyniki badań prenatalnych interpretacja
-
Cześć dziewczyny, dostałam dzisiaj wyniki biochemii do badań prenatalnych i trochę się zmartwilam
Ryzyko trisomii 21 podstawowe: 1:982, skorygowane 1:729
Ryzyko trisomii 18 podstawowe: 1:2543, skorygowane <1:20000,
Ryzyko trisomii 13 podstawowe: 1:7935, skorygowane <1:20000.
Wolne bHCG 71,7 IU/I,
PAPP-A 3,230 IU/I.
Jest się czym martwić? Najbardziej martwię się o trisomie 21.
Proszę Was bardzo o pomoc -
Wyniki nie są złe. Aczkolwiek nie sugerowałabym się PAPP-A, bo to tyko ogólna statystyka. Powiedz lepiej jak wyszło samo USG? To jest najważniejsze bo USG dotyczy nie ogólnej statystyki tylko tego konkretnego malucha, którego masz w brzuchu Jak NT i kość nosowa? Ogólna ocena stanu dziecka? - To jest najważniejsze, a PAPP-A to sobie można między bajki wsadzić
-
Leira wrote:Wyniki nie są złe. Aczkolwiek nie sugerowałabym się PAPP-A, bo to tyko ogólna statystyka. Powiedz lepiej jak wyszło samo USG? To jest najważniejsze bo USG dotyczy nie ogólnej statystyki tylko tego konkretnego malucha, którego masz w brzuchu Jak NT i kość nosowa? Ogólna ocena stanu dziecka? - To jest najważniejsze, a PAPP-A to sobie można między bajki wsadzić
Czyli nie ma się co sugerować tymi badaniami z krwi?
Tak sobie teraz myślę, że niepotrzebnie je chyba robiliśmy z mężem, tylko stracha napędzają
Dziękuję za odpowiedźWiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2018, 16:02
-
werka93 wrote:USG wyszło w porządku, NT i kość nosowa w normie, brak jakichkolwiek uwag
Czyli nie ma się co sugerować tymi badaniami z krwi?
Tak sobie teraz myślę, że niepotrzebnie je chyba robiliśmy z mężem, tylko stracha napędzają
Dziękuję za odpowiedź
Jak USG w porządku to tylko się cieszyć. PAPP-A to ogólna statystyka, która mówi jaką (teoretycznie) masz szansę na urodzenie dziecka z daną wadą. Teoretycznie jedno na każde 729 dzieci, które urodzisz będzie mieć trisomię 21, ale i tu bym nie płakała, bo jeśli rzucasz monetą i masz 50% szans na wyrzucenie orła to nie oznacza, że jak rzucisz monetą dwa razy to przynajmniej razy wypadnie orzeł, prawda?
Lekarze zlecają dodatkowe badania przy ryzyku większym niż 1:250. Na tym forum jest wiele wątków na ten temat, ale nie spotkałam się z żadnym, że USG prawidłowe a dziecko ma wadę
Ja w kolejnej ciąży też odpuszczę PAPP-A bo to niepotrzebny stres. -
Leira wrote:Jak USG w porządku to tylko się cieszyć. PAPP-A to ogólna statystyka, która mówi jaką (teoretycznie) masz szansę na urodzenie dziecka z daną wadą. Teoretycznie jedno na każde 729 dzieci, które urodzisz będzie mieć trisomię 21, ale i tu bym nie płakała, bo jeśli rzucasz monetą i masz 50% szans na wyrzucenie orła to nie oznacza, że jak rzucisz monetą dwa razy to przynajmniej razy wypadnie orzeł, prawda?
Lekarze zlecają dodatkowe badania przy ryzyku większym niż 1:250. Na tym forum jest wiele wątków na ten temat, ale nie spotkałam się z żadnym, że USG prawidłowe a dziecko ma wadę
Ja w kolejnej ciąży też odpuszczę PAPP-A bo to niepotrzebny stres.
Nie mniej jednak bardzo Ci dziękuję za pomoc -