Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Wyniki prenatalnych
Odpowiedz

Wyniki prenatalnych

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Chrumek Koleżanka

Wysłany: 25 lipca 2025, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc,

powiedzcie prosze, czy te wyniki sa jakies tragiczne? Ktory wynik tu podwyzsza ryzyka? Pappa, beta czy afp?

Lekarka sugeruje problemy z lozyskiem, chce wlaczyc Acard, ale ja nie rozumiem, ktore wskazniki za to odpowiadaja.

Markery USG
    Kostnienie nosa: prawidłowe. Niedomykalność trójdzielna: nie stwierdzono. Czynność serca
    płodu: widoczna. FHR 168 u/min. Wskaźnik pulsacji w przewodzie żylnym 1,15.
    Holoprozencefalia: nie. Przepuklina przeponowa: nie. Wspólny kanał przedsionkowokomorowy:
    nie. Przepuklina pępkowa: nie. Olbrzymi pęcherz moczowy >= 7 mm: nie.
    Biochemia
    Próbka pobrana w dn.: 21.07.2025. Wiek ciążowy 12 tyg. + 0 d. Masa ciała (data pobrania
    próbki) 69 kg. Dostarczono do lab. w dn.: 21.07.2025. Analiza w dn.: 22.07.2025
    Wolna podjedn. beta- hCG 35,500 IU/l, 0,8770 MoM, Aparat do analizy: Delphia Express
    PAPP- A 0,500 IU/l, 0,2699 MoM, Aparat do analizy: Delphia Express
    PlGF Aparat do analizy: Delphia Express
    AFP 18,800 IU/ml
    Markery biofizyczne
    Średnie PI tęt. macicznych 1,65, co odpowiada 0,9695 MoM.
    Średnia MAP 90,7 mmHg, co odpowiada 1,0476 MoM.
    Ocena ryzyka Wybrana opcja oceny ryzyka w kierunku trisomii: Tr21, Tr18 i Tr13.
    podczas badania Trisomia 21 Trisomia 18 Trisomia 13
    Ryzyko podstawowe 1 na 207 1 na 487 1 na 1 532
    Skorygowane ryzyko 1 na 181 1 na 563 1 na 687

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2025, 18:44

• kropka_aga Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2025, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acard daje się przy niskiej pappie i ona statystycznie podwyzsza ryzyka. U mnie pappa również niska bo 0,32 mom. Pozostałe parametry mam w normie, lekarka stwierdza, ze lozysko moze "niedomagać". Mam włączony właśnie acard 150 i biorę od dnia omówienia prenatalnych.
    Nie wiem ile masz lat, ale wiek, waga (np. Nadwaga) tez podwyższa.
    Betę masz ok :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2025, 10:42

22.12.2025 3100g, 54cm 🩵

age.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ