X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Za wolna akcja serduszka?
Odpowiedz

Za wolna akcja serduszka?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • weal Ekspertka

Wysłany: 21 stycznia 2017, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny , czy te wyniki są prawidłowe? ponieważ prowadzę ciąże u 2 lekarzy ( prywatnie i NFZ) odbyłam 3 wizyty na których otrzymałam takie informacje. Jednak Pani doktor u której byłam prywatnie kilka razy ostrzegła mnie, żeby sie jeszcze nie cieszyć, a teraz sama zastanawiam się czy tętno płodu nie jest za niskie?
    5 tydzień 0 dzien ciąży- echo zarodka
    5 tydz 3 dzień ciąży (wg USG 5tyg 6 dzień)- zarodek 3 mm , tętno 101 , miarowe
    6tydz 0dzien ciąży ( wg USG 6 tydz 1 dzień) - lekarz nie podał zadnych danych poza tym ze serduszko bije i założył kartę ciąży.

Ponieważ lekarz na NFZ jest koszmarnie ostrożny w słowach musze wszystko wnioskować sama.. czy jeśli USG pokazał 5 tydz 6 dzien a za 3 dni 6 tydzien i 1 dzien oznacza, że zarodek się rozwija? Martwi mnie też tętno 101/min w połowie 6 tyg... Bardzo martwie się, że ostrzeżenia Pani doktor nie były bezpodstawne:(

• Another Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2017, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serduszko dopiero zaczynało swoją pracę, dlatego te uderzenia były wolniejsze. W 99% przypadków początkowo serducho nie przekracza 110 u/min. Jeżeli lekarz założył kartę ciąży to w karcie powinien w pierwszej rubryce wizytowej wpisać ilość uderzeń na minutę. Samo to, że założył książeczkę powinno Cię uspokoić :)
    Na następnej wizycie na pewno serduszko będzie już biło wysokim i miarodajnym tempie :)
    Niepotrzebnie się stresujesz, bądź dobrej myśli :)

"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
    bpz77ab.png
  • justa. Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2017, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarze z reguły na początku ciąży są sceptyczni, gdyż statystycznie spory odsetek ciąż kończy się poronieniem. Nie wiązałabym tego z tym, że lekarz zauważył coś niepokojącego u Ciebie, gdyby tak było napewno by Cię poinformował.
    Co do serduszka to było widoczne bardzo wcześnie i jego praca dopiero się rozkręcała. Na razie nie masz powodów do niepokoju :)

ex2bx1hpg9qyhku2.png
  • Majetta Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2017, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justa. wrote:
    Lekarze z reguły na początku ciąży są sceptyczni, gdyż statystycznie spory odsetek ciąż kończy się poronieniem. Nie wiązałabym tego z tym, że lekarz zauważył coś niepokojącego u Ciebie, gdyby tak było napewno by Cię poinformował.
    Co do serduszka to było widoczne bardzo wcześnie i jego praca dopiero się rozkręcała. Na razie nie masz powodów do niepokoju :)

justa ma rację. Odnoszę wrażenie, że dla większości lekarzy ciąża zaczyna się z końcem 12 tygodnia. Na wcześniejszych wizytach 3 lekarzy (jeden prowadzący i dwóch na IP) we wcześniejszych etapach ciąży przeprowadzali oczywiście badania, dawali zwolnienia i przepisywali tabletki ale kompletnie bez przekonania. Mało mówili, byli bardzo zdynstansowani...

07/2017 💕 Misia
    07/2021 💔7tc Aniołek
    04/2022💕Gaja 🌈
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ