Za wolna akcja serduszka?
-
Dziewczyny , czy te wyniki są prawidłowe? ponieważ prowadzę ciąże u 2 lekarzy ( prywatnie i NFZ) odbyłam 3 wizyty na których otrzymałam takie informacje. Jednak Pani doktor u której byłam prywatnie kilka razy ostrzegła mnie, żeby sie jeszcze nie cieszyć, a teraz sama zastanawiam się czy tętno płodu nie jest za niskie?
5 tydzień 0 dzien ciąży- echo zarodka
5 tydz 3 dzień ciąży (wg USG 5tyg 6 dzień)- zarodek 3 mm , tętno 101 , miarowe
6tydz 0dzien ciąży ( wg USG 6 tydz 1 dzień) - lekarz nie podał zadnych danych poza tym ze serduszko bije i założył kartę ciąży.
Ponieważ lekarz na NFZ jest koszmarnie ostrożny w słowach musze wszystko wnioskować sama.. czy jeśli USG pokazał 5 tydz 6 dzien a za 3 dni 6 tydzien i 1 dzien oznacza, że zarodek się rozwija? Martwi mnie też tętno 101/min w połowie 6 tyg... Bardzo martwie się, że ostrzeżenia Pani doktor nie były bezpodstawne:( -
Serduszko dopiero zaczynało swoją pracę, dlatego te uderzenia były wolniejsze. W 99% przypadków początkowo serducho nie przekracza 110 u/min. Jeżeli lekarz założył kartę ciąży to w karcie powinien w pierwszej rubryce wizytowej wpisać ilość uderzeń na minutę. Samo to, że założył książeczkę powinno Cię uspokoić
Na następnej wizycie na pewno serduszko będzie już biło wysokim i miarodajnym tempie
Niepotrzebnie się stresujesz, bądź dobrej myśli"Musisz uwierzyć w siebie, bo wiara czyni cuda.."
-
Lekarze z reguły na początku ciąży są sceptyczni, gdyż statystycznie spory odsetek ciąż kończy się poronieniem. Nie wiązałabym tego z tym, że lekarz zauważył coś niepokojącego u Ciebie, gdyby tak było napewno by Cię poinformował.
Co do serduszka to było widoczne bardzo wcześnie i jego praca dopiero się rozkręcała. Na razie nie masz powodów do niepokoju -
justa. wrote:Lekarze z reguły na początku ciąży są sceptyczni, gdyż statystycznie spory odsetek ciąż kończy się poronieniem. Nie wiązałabym tego z tym, że lekarz zauważył coś niepokojącego u Ciebie, gdyby tak było napewno by Cię poinformował.
Co do serduszka to było widoczne bardzo wcześnie i jego praca dopiero się rozkręcała. Na razie nie masz powodów do niepokoju
justa ma rację. Odnoszę wrażenie, że dla większości lekarzy ciąża zaczyna się z końcem 12 tygodnia. Na wcześniejszych wizytach 3 lekarzy (jeden prowadzący i dwóch na IP) we wcześniejszych etapach ciąży przeprowadzali oczywiście badania, dawali zwolnienia i przepisywali tabletki ale kompletnie bez przekonania. Mało mówili, byli bardzo zdynstansowani...07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -