Zastrzyki fraxiparine w ciązy!!
-
Jestem po 2 poronieniach o nieokreślonej przyczynie. Lekarka podejrzewała zespół antyfosfolipidowy, ale zanim zabrałam się za diagnostykę w tym kierunku, to zaszłam w kolejną ciążę i zastrzyki biorę profilaktycznie.
Też na początku byłam przerażona. Zastrzyki robi mi mąż. Czasami, jak się dobrze wkłuje to wcale nie boli. Przygotuj się psychicznie, że prawdopodobnie porobią Ci się siniaki, ale one zniknąIndigoletta lubi tę wiadomość
-
oczywiście, że brana niesłusznie heparyna może szkodzić, może doprowadzić do poważnego krwotoku wewn. i zewn. chociażby,
a skutki uboczne leku to cała lista nieprzyjemności: niedokrwistość, małopłytkowość, problemy z wątrobą...
nie chcę was straszyć, ale to nie cukierki;
ja miałam diagnozowany zespół antyfosfolipidowy już w ciąży - negatywnie, ale badania mi zrobili, do tego mnóstwo innych badań dot krzepliwościCóreczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
Oublier
A jakie badania wykonujesz właśnie w ciąży jakie badania trzeba kontrolować biorąc te zastrzyki.?
Mi lekarz przepisał wczoraj następna wizytę mam za tydzien i dla mojej spokojnej głowy chce z nim porozmawiać o tych badaniach żebym spala spokojniemonik84111 -
Ja ostatnio robiłam : morfologia, INR, czas protrombinowy, PT%WSK, czas APTT, Fibrynogen, AT III, D-dimery, transaminazy, fosfotaza zasadowa, GGT i LDH. Plus jeszcze glukoze, trójkę tarczycową i ogólne badanie moczu, ale to zlecone z innej bajki
-
nick nieaktualnyJa również po dwóch poronieniach w trzeciej ciazy dostałam clexane i ją szczęśliwie donosiłam. Pózniej byłam w czwartej ciąży zastrzyków nie miałam niestety straciłam ją. Teraz jestem w piątej ciąży i zastrzyki też są , mam badzieję że zakończy się szczęśliwie
-
nick nieaktualnyJa również jestem na zastrzykach. W poprzedniej ciąży też je robiłam, ale nie pomogły. Dodatkowo jestem na metypredzie.
Wkurza mnie igła fraxipariny - jest taka tępa mam wrażenie. Czasem za 2 albo 3 razem udaje mi się wbić. Wcześniej tydzień byłam na neoparinie, ale piekło, chociaż igła była cieniutka i super się wkłuwała. Zostanę jednak przy tym co teraz jestem. -