Zaświadczenie o ciąży
-
Witajcie Dziewczyny! Mam pracę na zmiany(z nockami), dźwigam paczki 15 kg, chodzę 8 godzin. W mojej pracy nie ma możliwości dostosować stanowiska do ciąży więc udałam się do ginekologa po zaświadczenie o ciąży, żeby pracodawca na jego podstawie mógł mnie zwolnić z obowiązków. Testy beta=USG transwaginalne które robił gin pozwoliły mu stwierdzić ciążę(5 tc) i wypisać milion skierowań na badania do karty ciąży. Poproszony przeze mnie o wystawienie zaświadczenia o ciąży odmówił... To normalne? Z tego co wiem, gdy tylko stwierdzi ciążę ma obowiązek wystawić takie zaświadczenie - jaka jest Wasza wiedza na ten temat? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca, 16:35
-
Wydaje mi się, że skoro lekarz stwierdził ciążę na podstawie badania i USG, to nie powinno być problemu z wystawieniem zaświadczenia o ciąży. 🤔 Tym bardziej, jeśli jest Ci potrzebne pracodawcy do dostosowania warunków pracy albo zwolnienia z obowiązków, których ciężarna wykonywać nie może. Ja na Twoim miejscu zapytałabym jeszcze raz, dlaczego odmówił, a jeśli nadal będzie odmawiał, to rozważyłabym wizytę u innego ginekologa.👩30 👨33
👦 Synuś 2019 ❤️
⏸️ 01.2023 👼🌈 02.2023
⏸️ 03.2025 👼🌈 05.2025
⏸️ 06.2026 ❤️🍀 Zostań z nami Maluszku 🤞
β 16.06 – 80 mIU/ml
β 18.06 – 162 mIU/ml
β 22.06 – 994 mIU/ml
🩺 29.06 – USG: pęcherzyk ciążowy, pęcherzyk żółtkowy i zarodek (CRL ok. 3–5 mm)
🩺 13.07 – USG: 13 mm CRL i pięknie bijące serduszko 🥹❤️
🩺 03.08 – USG: ok. 4 cm, ok. 6 g, ♥️
🩺 17.08 – prenatalne: wszystko prawidłowo ❤️ CRL 68 mm, prawdopodobnie dziewczynka 🩷
📅 9.09 - kolejna wizyta

-