Zawartość kofeiny
-
Czytałam na różnych forach jaka jest dopuszczalna ilość kofeiny dla kobiet w ciąży. Gdzieś wyczytałam, że ok 200mg dziennie jest spoko. No i zaczęłam się zastanawiać - no dobrze, ale ile to właściwie jest w przeliczeniu na filiżanki kawy, no i co znaczy filiżanka?!
W końcu znalazłam takie opracowanie:
Zawartość kofeiny w produktach spożywczych
Baaardzo fajne i wynika z niego, że w sumie lepiej pić kawę sypaną niż rozpuszczalną, bo ma mniej kofeiny!!!
Mam nadzieję, że to się komuś przyda, bo dla mnie było bardzo pouczające !Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2015, 10:36
Anna255, Abcdeka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnymilo, ze zajrzalas, bo dosc dawno post dodalas skopiowalam sobie ta tabelke, teraz wiem, ze moge bezpiecznie pic nawet 1 kawe rozpuszczalna (nie jakas mega mocna, tylko np z 1 lyzeczki) i nie przekraczam dziennej dawki kofeiny... bo niby slyszalam od dziewczyn ze filizanka dziennie to jest ok, ale jednak nie wiedzialam dokladnie ile moze byc mg w tej filizance
co do kawy po turecku - kiedys, jeszcze przed ciaza probowalam sie przerzucic na nia, ale za cholere smak mi nie podchodzil... co jak co, nalogow nie mam jako tako (chyba ze slodycze to tez nalog hehe) ale uwielbiam kawe i ciezko bylo mi ja odstawic...
a teraz nie musze!!!
ps fajnie, ze znasz juz plec dziecka, ja dopiero zaczynam tak naprawde swoja przygode z ciaza i jakos tak mi sie dluuuzyyyy ten czas... pozdrawiam -
nick nieaktualnyJa pije rozpuszczalna Jacobs-ta złotą z jednej lyzeczki-raz mniejszej,raz większej i jedna taka dziennie i wystarczy:-)
Na poczatku pamiętam,ze odstawiłam na kilka tygodni,bo pierdoly sie naczytalam w tym internecie,ale potem normalnie pilam(do dzis:-) ) i wszystko jest w porządku
Ktos mi powiedzial,ze kawa rozpuszczalna to sama chemia,ze lepiej mieloną...
Nie wiem...
Ja po rozpuszczalnej super się czuje,a po mielonej żołądek mi szwankuje,wiec pierdziele tą mielonkę
Aaa...pamietajcie,ze w czarnej herbatce tez jest kofeinka:-) ja teraz jak czasem wypiję czarna,to takiego speeda dostaje,ze aż nie wierze...
A przed ciaza dwie kawki z dwóch łyżeczek piłam,wiec moze dlatego teraz dla mnie herbatka to taka siekieraAnna255 lubi tę wiadomość
-
2 filiżanki kawy dopuszczalne i najlepsza (najzdrowsza) z ekspresu Taka ma też mniej kofeiny niż rozpuszczalna ale pamiętajcie, ze kofeina jest też w herbacie, czekoladzie czy coli.. ja ograniczyłam kawę do jednej dziennie a czarną herbatę staram się zastąpić zieloną, albo popić kakaoNajbliższa wizyta 15.03
-