Zwolnienie L4
-
Piszę z taką sprawa. Właśnie zrobiłam test i wyszedł pozytywny. Według moich obliczeń do lekarza powinnam się zgłosić około 11 listopada. Jestem na urlopie wychowawczym który kończy mi się 22 listopada. Następnie złożyłam wniosek o urlop wychowawczy i chce go cofnąć ale muszę to zrobić 7 dni wcześniej. Czy jest szansa u jakiegoś lekarza z Wrocławia dostać L4 czy to za wcześnie? Nie mogę wrócić do pracy bo mam małe dziecko w domu.
-
Też się trochę interesowałam tematem ewentualnej ciąży na urlopie wychowawczym i z tego co wyczytałam to sprawa wygląda tak , że na urlopie wychowawczym i tak nie przysługuje zasiłek chorobowy.W Twoim przypadku chyba musiałoby to wyglądać tak, że 22 listopada kończy Ci się wychowawczy a 23 listopada przedstawiasz w pracy zwolnienie lekarskie. Nawet jeżeli lekarz wystawiłby Ci zwolnienie lekarskie wcześniej to i tak nikt za to zwolnienie nie zapłaci do momentu aż urlop wychowawczy się nie skończy - zwolnienie w tym przypadku nie jest równoznaczne z automatycznym przerwaniem urlopu wychowawczego.
-
Hej dziewczyny,
W 7 tyg dostałam plamien i lekarz wypisał mi L4 leżące. Teraz jest już wszystko dobrze i dlatego przy przedłużeniu zwolnienia poprosiłam o zmiane na chodzące, żeby choć moc iść na króciutki spacer, przewietrzyć sie. Lekarz nie zgodził się i powiedział mi że albo leżące albo do pracy. Czy też miałyście problemy z lekarzami na NFZ? Czy jak mam na początku leżące to muszę je mieć do końca ciąży nawet jak już jest wszystko dobrze? Nie wyobrażam sobie totalnie nie wychodzić z domu do porodu. -
L4 mozesz dostac zawsze w kazdej chwili, kobiety w ciąży są "pod ochroną" i lekarz nie dyskutuje czy się dobrze czujesz,tylko dla dobra dziecka idziesz na L4
-