Bóle podbrzusza i kości łonowej
-
Hej, jestem w 16tc i 3 dniu. Odczuwam bóle podbrzusza, które są uciążliwe, gdyż np. Nie mogę założyć spodni bez bólu - każde podniesienie nogi nieco wyżej go powoduje. Podobnie jak uczucie ciągnięcia w okolicy łona. Nie mam żadnych oznak krwawienia. Lekarz dopiero we wt. Martwię się (moja I ciąża). Doradzcie coś!
-
Ja mam podobne dolegliwości od około 12tyg do teraz (25tydz). Szczególnie podczas dłuższych spacerów, sprzątania itp. Lekarz podczas badań nie zaobserował nic niepokojącego, poza tym nie mam innych dolegliwości.
Jeśli bardzo się niepokoisz postaraj się przyspieszyć wizytę albo jedź do szpitala. Każda ciąża jest inna i warto wszystko zawsze sprawdzać. Tym bardziej, że jeśli się stresujesz to nie służy ani Tobie ani dziecku. -
Bóle w okolicach łona i pachwin spowodowane są poluzowaniem więzadeł łonowych. Mniej więcej pod koniec Itrymestru lub na początku IItrym uwalnia się hormon relaksyna, odpowiedzialny za te objawy. Jest to normalne. Też żyłam w strachu, że coś się dzieje niedobrego, bo ból pachwin i ciągnięcie było tak silne, że miałam problemy ze wstanie z łóżka albo chodziłam jak kaczka.
Lekarz przepisał magnez i kazał chodzić mniej intensywnie Gdy więcej odpoczywam, boli mniej. Dzisiaj przeszłam połowę miasta i ból jest większy.
Najlepiej wszystkie niepokojące dla ciebie objawy konsultuj z lekarzem, po to jest, żeby dokładnie wszystko wytłumaczyćLeniu lubi tę wiadomość
-