ciąża, a wakacje pod namiotem
-
Witajcie,
jestem w 24t.c. i za jakiś czas wybieram się na dwa tygodnie pod namiot do lasu. Oczywiście żadnych zastrzeżeń ginekolog nie mam bo ciąża jak na tę chwilę przebiega doskonale Chciałam Was zapytać czy macie jakieś sposoby na walkę z kleszczami? Bo mimo, że na terenie na którym będziemy nocować będzie pielęgniarka, to wolałabym się przed nimi jak najskuteczniej zabezpieczyć i spać spokojnie. Na komary i meszki mam spray Chicco, odpowiedni dla kobiet w ciąży, ale o niczym na kleszcze nie słyszałam. Macie coś sprawdzonego i godnego polecenia ? Będę wdzięczna za rady -
ja dla mojej córki też mam preparat przeciwko komarom w spray od Chicco i bardzo sobie chwalę sama teraz w ciąży też go używam. Więc jeśli będziesz co parę godzin się nim psikać, myślę, że komary nie zakłócą wyjazdu
Co do kleszczy, to przede wszystkim dobre ubranie, unikanie wchodzenia w jakieś gąszcze, łąki i dokładne obserwowanie każdego wieczora czy nigdzie kleszcza nie ma. Przyznam, że też się boję kleszczy, jedna moja koleżanka właśnie w ciąży miała kleszcza i niestety akurat roznoszącego boreliozę Pamietam, że bardzo się bała o zdrowie dzidziusia...
Kiedyś też czytałam, że kleszcze nie lubią olejku z mięty pieprzowej, ale nie stosowałam tego nigdy na sobie. -
Dziękuję mamusiaa1
Czyli pozostaje mi porozglądanie się bardziej za olejkami, których zapachu kleszcze nie lubią, niż za sprayem ochronnym dla kobiet w ciąży. Chociaż podobno jak się kleszcza wyjmie zanim minie 48h, to na boleriozę nie ma szans Codzienna kontrola i powinno być ok. -
Ja głównie w namiocie spałam podróżując autostopem, a co za tym idzie bez żadnego ustalania gdzie, bo nie było wiadomo gdzie trafię. Na polu namiotowym kilka razy się zdarzyło. Jak masz swój namiot to nie musisz nic rezerwować. Są bardzo różne ceny i bardzo różne standardy - widziałam takie, które było tylko ogrodzonym kawałkiem trawika, takie gdzie kąpało się w rzece i załatwiało w wychodku i takie z całą infrastrukturą (ciepły prysznic, toalety, prąd, a nawet kuchnia).
Ogólnie dobrze jest na pewno zaopatrzyć się w wygodne buty trekkingowe: https://trekking.com.pl/
Polecam ten sklep trekkingowy Znajdziesz tam wszystko.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2022, 09:02
-