X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr Czy wierzycie w zabobony?
Odpowiedz

Czy wierzycie w zabobony?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Dajana28 Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada 2014, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kobitki ;)
    chciałabym zapytać co myślicie na temat zabobonów naszych babć itd. ?

Akurat wczoraj rozmawiałam ze swoją babuszką i powiedziałam, że moja ciocia ma wolne łóżeczko po mojej siostrze i że chętnie mi je odda. Do tej pory się wstrzymywała... ja stwierdziłam że w sumie to mogłabym je wziąć bo u niej trochę "zawala" miejsce w mieszkanku a ja mam sporo miejsca na strychu - przecież teraz nie będę go używać bo jeszcze mam sporo czasu; na co moja oburzona babcia stwierdziła "To jeszcze nie czas - żadnych łóżeczek ani wózków..." - no na wózek to sama przyznaję że jeszcze nie zamierzam mieć ale łóżeczko które będzie czekało na swoją kolej na strychu ??

co o tym sądzicie ?

5djy3e3kdjye8eg7.png
    mhsve6ydkn32ruan.png
    ug37e6yd2qv3521w.png
  • GabiK Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niby wyksztalcona kobitka,ale przyznam sie,ze tez sie obawiam przedwczesnych zakupow i nabytkow, jakos boje sie zapeszyc. Chociaz wem,ze to niby glupota to zdrowo rozsadkowo tlumacze sobie,ze gdyby,nie daj Boze,cos poszlo nie tak to doszukiwalabym sie przyczyn rowniez w takich "zabobonach",ze za wczesnie sie cieszylam. Zatem zgodze sie z babuszka,ze to za wczesnie :-)

2r8ri09ksg9rle49.png
  • Dajana28 Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada 2014, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie ja to tak myślę, że co ma być to i tak będzie ...

ale oczywiście to nie zmienia faktu żeby być dobrej myśli (że wszystko będzie dobrze) :)

Malagosia lubi tę wiadomość

5djy3e3kdjye8eg7.png
    mhsve6ydkn32ruan.png
    ug37e6yd2qv3521w.png
  • GabiK Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda :-)

2r8ri09ksg9rle49.png
  • na_cik Ekspertka

Wysłany: 2 listopada 2014, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam nie wierzę w takie rzeczy. Jak bym miała ze wszystkim czekać do porodu to bym się w ogóle nie ogarnęła przy synu. A tym bardziej,że chciałam mieć rzeczy po swojemu a nie jak się np.mężowi podoba ;)

Dajana28, Ewelaa lubią tę wiadomość

f2wlclb1tn9vsryr.png
    relgqps6zkgkuc7f.png
  • szuszu Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada 2014, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym sie powstrzymała jeszcze, nie chodzi o to że wierzę czy nie ale gdyby nie daj Boże coś poszło nie tak nie mogłabym patrzeć chyba na te wszystkie rzeczy dla dzidziusia i wtedy pewnie bym drążyła że to może moja wina bo kupiłam wszystko za wcześnie. Myślę że od 6 -7 miesiąca zacznę zakupy;)

GabiK lubi tę wiadomość

w57vyx8dm3d47wvl.png
  • GabiK Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2014, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie wyznaczylam termin zakupow na czas kiedy nawet przy przedwczesnym porodzie moj maluszek bedzie mial szanse, mam niestety wysokie ryzyko porodu przed 34t. Tak jak Szuszu poczekam do 6-7mca, ale w pelni sie zgadzam,ze czekanie do porodu to przesada. A swoja droga skoro mowa o zabobonach to czy sprawdzilo Wam sie,ze jak ciagoty do slodkiego to dziewczynka a jak slone lub ostre to chlopczyk? U mnie jeszcze za wczesnie,zeby to sprawdzic, a kolezanki twierdza,ze niby cos w tym jest. Jak uwazacie? Jakies ziarnko moze byc?

szuszu lubi tę wiadomość

2r8ri09ksg9rle49.png
  • Dajana28 Przyjaciółka

Wysłany: 2 listopada 2014, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może i coś w tym jest - tak myślę :)
    ale jak na razie to trudno cokolwiek stwierdzić bo pochłaniam i ogórki kiszone i słodkości kiedy tylko mam na to ochotę ;)

a swoją drogą to może w piątek uda się coś wypatrzyć na usg :)

GabiK lubi tę wiadomość

5djy3e3kdjye8eg7.png
    mhsve6ydkn32ruan.png
    ug37e6yd2qv3521w.png
  • szuszu Przyjaciółka

Wysłany: 3 listopada 2014, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może tkwi w tym ziarno prawdy ale np. w moim przypadku lubie bardzo kwaśne i słodkie, kwaśne bardziej ale jeszcze nie wiem jaka płeć bo maluszek nie chce sie pokazać :)na mięso mnie odrzuciło więc mówią że dziewczynka ale każdy kto mnie widzi to mówi że chłopak będzie, nic nie przytyłam tylko ładne brzusio. Poczułam ostatnio pierwsze "muskanie" dzidziusia i to z prawej strony, dziś w nocy jak się obudziłam cały "mój brzuch" był przeniesiony na prawą strone aż się wystraszyłam (mały zaczyna figlować) i mówią że to też na chłopca a ja już sama nic nie wiem ;) byle zdrowe było ;)

w57vyx8dm3d47wvl.png
  • GabiK Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2014, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow, to moja pierwsza ciąża i nawet nie wiedziałam,że takie hece się mogą zdarzyć,że brzuch się "przemieszcza". Kurczę, nie mogę się doczekać kiedy poczuję ruchy :-)

Dajana28 lubi tę wiadomość

2r8ri09ksg9rle49.png
  • nojaniewiem Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2014, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam zamiar zacząć coś powoli kupować po usg połówkowym, ale to też jeszcze bardzo nieśmiało.
    a jeśli chodzi o smaki to mnie ciągnie do słodkiego i na usg najprawdopodobniej dziewczynka, do tego "zabiera mi urode" bo trądziku dostałam, którego wcześniej nigdy nie było , mąż się śmieje , że w końcu dojrzewam ;)

km5skrhmrd9hz2o8.png
    atdcj44jp7zawxrm.png
    31.01.2014 - Aniołek 9tc
  • na_cik Ekspertka

Wysłany: 3 listopada 2014, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze to te smaki to kolejna głupota. Czasami się sprawdzają ale mam kupę koleżanek ktorym się w żaden sposób nie sprawdziło. Tak samo,że niby wymioty silne to na dziewczynkę. Moja znajoma wymiotowała do 5 miesiąca a ma syna. Ja mam fatalną cerę(przy synu miałam i będzie drugi syn) i moja inna kumpela nigdy nie miała takiego koszmaru na twarzy jak w ciąży z chłopcem.
    Co do smaków to fakt,że mam podobnie jak w 1 ciąży. Ale też nie do końca. Jedno co jest tak samo to brak wymiotów. ;)
    Swoją drogą to teraz jem i słodkie i słone i kwaśne i ostre

f2wlclb1tn9vsryr.png
    relgqps6zkgkuc7f.png
  • Dajana28 Przyjaciółka

Wysłany: 4 listopada 2014, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szuszu wrote:
    (...)Poczułam ostatnio pierwsze "muskanie" dzidziusia i to z prawej strony, dziś w nocy jak się obudziłam cały "mój brzuch" był przeniesiony na prawą strone aż się wystraszyłam (mały zaczyna figlować) i mówią że to też na chłopca a ja już sama nic nie wiem ;) byle zdrowe było ;)

szuszu! wow cóż za doznania !!
    ach też już chiałabym poczuć pierwsze ruchy dziecka - choć na razie przed wstaniem i chwilę po czuje takie bulgotanie w brzuchu jednak nie nastawiam się zbytnio że to dzidziuś bo to moja pierwsza ciąża i mam jeszcze trochę czasu na to ;) chociaż nie chciałabym na pewno tego przegapić ;)

ale u mnie to brzuch jeszcze w sumie zbytnio nie urusł - ja np. widzę tylko "wcześniejszą" fałdkę... choć znajomej mama twierdzi że mam strasznie szerokie plecy "na dole" - może rosnę w szerz? ;)

choć wiele nie przytyłam bo w sumie od czerwca 2 kg ... obecnie ważę 69,3 kg - a to zazwyczaj moja normalna waga była więc może dlatego jeszcze nic nie widać? hmmm :/

GabiK lubi tę wiadomość

5djy3e3kdjye8eg7.png
    mhsve6ydkn32ruan.png
    ug37e6yd2qv3521w.png
  • Niunia86 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do smaków i wyglądu to u mnie akurat się sprawdziło :) Od początku ciąży mam co chwile jakieś nowe krostki na buzi-małe ale są. A mówią,ze dziewczynka odbiera urodę. DO tego odrzuciło mnie od mięsa już w 6 tc no i mam mega parcie na czekolade,torty,ciasta kremy a przed ciążą wszystko to mogło nie istnieć. Mogłam mieć schabowe i fast food a teraz zupełnie na odwrót.

Co do zakupów to też słyszałam,że do co najmniej 8 m-ca nie powinno się składać łóżeczek ani rozpakowywać wózków. Ja zamierzam wózek i łóżeczko kupić po nowym roku. Będzie to prawie 8 miesiąc więc w sam raz myśle:)

GabiK lubi tę wiadomość

iv09cbxm68yuj78z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2014, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hm ja powiem tak w niektóre przesądy związane z ciążą wierze a w niektóre nie np nie nosze w czasie ciązy łańcuszka na szyji ani żadnej apaszki itp. bo słyszałam ze jak się nosi to dziecko owinie sie pępowiną może to głupie ale wolę nie ryzykować

• Dajana28 Przyjaciółka

Wysłany: 4 listopada 2014, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewka1990 wrote:
    hm ja powiem tak w niektóre przesądy związane z ciążą wierze a w niektóre nie np nie nosze w czasie ciązy łańcuszka na szyji ani żadnej apaszki itp. bo słyszałam ze jak się nosi to dziecko owinie sie pępowiną może to głupie ale wolę nie ryzykować

o ja :o
    jeszcze o czymś takim nie słyszałam...

5djy3e3kdjye8eg7.png
    mhsve6ydkn32ruan.png
    ug37e6yd2qv3521w.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2014, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I choć tłumaczysz sobie, że dziś to medycyna, a nie Archiwum X zajmuje się tłumaczeniem różnych przypadłości, to jednak:

• niczego nie smażysz, bowiem boisz się, że tam, gdzie kapnie tłuszcz - dziecko będzie miało znamię

• nie nosisz łańcuszków ani korali, nie przechodzisz pod kablami i sznurami z bielizną, bowiem boisz się, że maluch owinie się pępowiną

• nie obcinasz włosów, bowiem chcesz zapobiec głupocie dziecka

• nie patrzysz na krwawe rzeczy lub kalectwo, byś się nie zapatrzyła i nie urodziła przez to chorego dziecka

• nie kochasz się z mężem 2 miesiące przed rozwiązaniem, by dziecku nie ropiały oczka

• boisz się nawet przestraszyć, bowiem jeśli w bezmyślnym odruchu dotkniesz swojego brzucha lub jakiejkolwiek innej części swego ciała to dziecko będzie miało "myszkę " (znamię )

• nie patrzysz na księżyc, by dziecko nie było łyse

• nie patrzysz na słońce, by nie zanosiło płaczem

• nie patrzysz przez wizjer w drzwiach lub żadną inną dziurkę, by nie było zezowate

• nie patrzysz na nikogo brzydkiego, by dziecko nie było brzydkie

• nie patrzysz na mężczyznę innej rasy, by dziecko nie urodziło się z innym kolorem skóry niż twoja czy męża

• nie patrzysz na ogień, by dziecko nie miało czerwonej plamy na czole

• nie słuchasz zapowiedzi przedślubnych, by dziecko nie było głuche

Zastanawiasz się nad płcią swego dziecka? Po co, wystarczy prześledzić kilka ludowych mądrości, by być szybszym niż USG i zyskać pewność – chłopiec to czy dziewczynka. I tak:

• jeśli masz mdłości wieczorem to urodzisz chłopca, jeżeli mdli cię z rana – to będzie dziewczynka

• jeśli brzydniesz, to będzie córa - to dziewczynka zabiera urodę

• jeśli się roztyłaś, szczególnie w ramionach i pupie - będzie dziewczynka, jeśli zaś masz tylko duży brzuch - będzie chłopczyk

• jeśli jesz ostre rzeczy to urodzisz syna, jeśli pochłaniasz duże ilości słodyczy to urodzisz dziewczynkę

• jeśli brzuch masz wysoko - chłopak, jeśli zaś jest nisko - dziewczynka

Jednak na co ci zawczasu ta wiedza? Skoro i tak:

• nie kupisz dziecku ubranek, zanim się nie urodzi - bo to przynosi pecha
    • nie kupisz też wózka, łóżeczka, nie przygotujesz dla niego pokoju – bo to grozi nieszczęściem

A najgorsze jest to, że:

• wszyscy klepią cię po brzuchu – co ma im przynieść szczęście

• za to ominą cię wszystkie wesela – nikt cię nie zaprosi w obawie, że przyniesiesz mu ze sobą ciężar na głowę

• nie zostaniesz też niczyją chrzestną, bowiem ciężarna chrzestna matka to ogólnie katastrofa

Ale nie łam się, jest też dobra wiadomość. Otóż kiedy jesteś w ciąży ;-)

• nikt nie powinien ci niczego odmawiać, bowiem w domu zalęgną mu się myszy - więc wykorzystuj czas – a nuż trafisz na kogoś, kto w ten przesąd wierzy?

Mysia 15, Cassie lubią tę wiadomość

• GabiK Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewka1990 ale sie usmialam :-)) naprawde superowe :-)

2r8ri09ksg9rle49.png
  • Dajana28 Przyjaciółka

Wysłany: 4 listopada 2014, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o matko !! :O
    z tych "zabobonów" czy tam przesądów jak kto woli to moje dziecko będzie łyse, płaczliwe z czerwoną plamą na czole bo pale w centralnym codziennie... :/ owinie się pępowiną... hmm nie che myśleć co jeszcze...

to straszne w takim razie nic by nie było wolno robić :(

jednak ja nie wierzę w to...

5djy3e3kdjye8eg7.png
    mhsve6ydkn32ruan.png
    ug37e6yd2qv3521w.png
  • na_cik Ekspertka

Wysłany: 4 listopada 2014, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to się obśmiałam :D
    Mój syn powinien był się urodzić co najmniej "dziwny" a raczej w ogóle nie powinien był :P bo nie załóż apaszki czy szalika w środku zimy?! Pomijam,że oparzyłam się dość mocno w ciąży olejem i syn nie ma żadnej blizny :P

Dajana28 lubi tę wiadomość

f2wlclb1tn9vsryr.png
    relgqps6zkgkuc7f.png
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ