Dodatkowo kwasy DHA?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnypannaniedzwiedzia wrote:Bo nadmiar kwasu foliowego , czyli przyjmowanie go po 1 trymestrze może zaszkodzić w prawidłowym rozwoju maluszka. To jak z witaminami. Nadmiar szkodzi.
ja mam mutacje MTHFR - wiec problem z przyswajaniem przez organizm m.in. kwasu foliowego. Mam zalecone 5 mg kwasu (gdzie w standardowych dawkach jest on na poziomie 0,4 mg - to tak jakbym brala 12 tabletek zwyklego kwasu). Robilam badanie na poziom kwasu w moim organizmie no i wyszedl grubo ponad norme. Wynik 80, a norma do 18. W adnotacji na wyniku badan mialam napisane, ze dla potwierdzenia wyniku bylo wykonywane 2 razy (pewnie sie dziwili z laboratorium dlaczego taki nadmiar mam). Pomijajac ten fakt, znal z forum troche dziewczyn, ktore braly 5 mg kwasu, a niektore nawet i 15 mg kwasu na dobe i to przez cala ciaze i dzieci urodzily sie zdrowe. Mysle, ze kwas warto brac, bo jak robilam badania na mutacje, w interpretacji bylo napisane, ze posiada ja ok 50% spoleczenstwa, tylko czesto ludzie o tym nie wiedza.
Dlatego sadze, ze warto zaczac suplementacje kwasem foliowym juz na min. 3 miesiace przed planowana ciaza -
Cześć dziewczyny! Lekarz zalecił mi dodatkową suplementację dha ale nie wiem teraz w sumie czy brać te kwasy osobno czy w jakimś multi suplemencie. Co jest lepszą opcją? Niby jem jakieś tam ryby, ale nie aż tak dużo, bo tuńczyk jest niewskazany ze względu na rtęć a wędzone ryby ze względu na dużą zawartość soli. I tak źle i tak niedobrze
-
Od 13 tc bralam 600 mg dha. Od 25 Tc 750 - 900 ponieważ bylo zagrożenie porodem przedwczesnym. Co do kwasu foliowego spotkałam sie z opinia ze nadmiar może zwiekszac ryzyko alergii u dziecka ale z drugiej strony wpływa na prawidlowa prace lozyskaCórcia Zosieńka 09.08.2016 2680 g
19.03.2015 - Tęsknię Adasiu [*] -
Nie wiem do kogo to pytanie.. ja brałam z pół roku przed ciążą i jakoś do końca 1 trym kwas foliowy Folik, potem od 4 miesiąca lekarz przepisała Omega med optima forte, a od tygodnia muszę jeszcze brać żelazo na anemię. Biorę je z wit. C.
-
Najlepiej byłoby zapytać lekarza, mi gin. poleciła konkretny. Np. w tym omega forte jest kwas foliowy (więc przestałam brać osobno) + dha + wit. D + jod + żelazo. Nie wiem czy są jakieś leki z samym DHA, to też będą wiedzieć w aptece.
-
Chyba najlepiej bedzie jakos zbiorczo z innymi witaminami, bo widze ze nie dostarczasz sobie wszystkiego co powinnas. Moge Ci zaproponowac albo taki zlozony preparat prenatal duo, ktory ma bardzo fajny sklad, bo i witamine d3, i b6 i b12, a do tego jeszcze choline i jod. Albo ewentualnie prenatal dha ale wtedy suplementujesz tylko ten konkretny skladnik
Tysiak lubi tę wiadomość
-
witam
mam pelno sprzecznych informacji z internetu i tego co mi mowi mamal u niej to wystarczyło, żeby jeść duzo ryb, ja uważam natomiast, że trzeba suplementować nawet jak sie planuje ciażę, bo potem wychodzą niedobory, a to nie jest takie chop siup, żeby to uzupełnić. Ja się zastanawiam jedynie, czy tutaj https://zdrowiejemytutaj.pl/jaki-kwas-dha-w-ciazy/ nie przegieli troche z ta dawka, jak myślicie??? -
Nie przegieli,600mg to jest zalecenie polskiego towarzystwa ginekologicznego i empirycznie udowodnione jest działanie właśnie takiej dawki. Wadą jest oczywiście cena. Ja polecam pregna dha, łykasz jedna rano druga po południu i masz z głowy.👩'88 🙎🏻♂️'88
starania od 2017
Endometrioza głęboko naciekająca ENZIAN A3B2C3
Endometrioza otrzewnowa IV stopień; Adenomioza
Hormony w normie✔️ Kariotypy ✔️ bakteriologia✔️MTHFR - homozygota ❌
V Leiden ✔️ SonoHSG✔️AMH 3,98 ✔️ TSH 1,98 euthyrox 75mg ✔️FT4,FT3, Anty-TPO, Anty-TG✔️
Przeciwciała kardiolipinowe IGg i IgM✔️krzywa glukozy i insuliny ✔️ ANA✔️ histerskopia ✔️
Mąż 💪👌
2*ICSI nieudane - 3 transfery
08.2021 - operacja endometriozy
04.2022 - II kreski naturals
08.12.2022 -51cm 2320g MOJA Córeczka! -
Dziewczyny, czy Wam też lekarze odradzali jedzenie ryb? Mi ginekolog zaleciła kapsułki Pregna DHA i całkowite odstawienie ryb ze względu na metale ciężkie które one zawierają. Moim koleżankom wręcz przeciwnie, zalecano jedzenie ryb. Zaczynam żałować, że ją w ogóle o te ryby zapytałam, bo strasznie mnie ciągnie do śledzi w śmietanie...
-