Gimnastyka w ciąży - Joga
-
Witam,
Czy któraś z Was uprawiała, albo uprawia Jogę w drugim trymestrze ciąży. Jeśli tak, to proszę o informację:
-Czy to całkowicie bezpieczne?
- Na jakie obszary ciała ćwiczenia mają najlepszy wpływ?
- Czy ćwiczenia pomagają podczas porodu?
Jeśli któraś z Was mieszka w Warszawie, to fajnie by było jakby poleciła jakiś klub, w którym można poćwiczyć
Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2014, 11:04
-
Ja umierałam na jodze bez ciąży, nie ogarniam jak można to ćwiczyć w stanie błogosławionym . Ale zaznaczam, że nie jestem szczególnie rozciągnięta. Jeśli jednak joga ciążowa opiera się na tym samym, co zwykła, tj. ustawieniu się w konkretnej pozycji i trzymaniu jej przez jakiś czas, to polecałabym to osobom, które faktycznie ćwiczyły przed ciążą, bo dla początkujących to jest dosyć ciężkie. No i tylko joga dedykowana ciężarnym.
-
anulkakl1 wrote:Witam,
Czy któraś z Was uprawiała, albo uprawia Jogę w drugim trymestrze ciąży. Jeśli tak, to proszę o informację:
-Czy to całkowicie bezpieczne?
- Na jakie obszary ciała ćwiczenia mają najlepszy wpływ?
- Czy ćwiczenia pomagają podczas porodu?
Jeśli któraś z Was mieszka w Warszawie, to fajnie by było jakby poleciła jakiś klub, w którym można poćwiczyć
Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy;)
Ja jestem z Wawy, tez myslalam o jodze, ale wczesniej tego nie cwiczylam i nie wiem jak to wplynie na ciaze...
Tylko Zumba i skalpel Chodakowska...teraz zostaja mi tylko spacery, na nic innego nie czuje sie gotowaWiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2014, 20:13
-
Podobno na pierwsze zajęcia trzeba przynieść zaświadczenie lekarskie, ćwiczenia wykonuje się wtedy, gdy stan zdrowia w ciąży na to pozwala.
Rozmawiałam już ze swoja lekarką. Stwierdziła, że to bardzo dobry pomysł i jest to jak najbardziej pomocne przy porodzie.
Oczywiście zajęcia Jogi powinien prowadzić ktoś wykwalifikowany, z doświadczeniem:)
Czekam na Wasze propozycje zajęć w Warszawie. Może gdzieś w pobliżu Centrum, a najlepiej na Woli:)
Pozdrawiam i zachęcam do wspólnego udziału, czasem cena zajęć dzielona jest na kilka pań, które się zdecydują "porozciagać" -
Przed ciążą byłam baardzo aktywna fizycznie, ale bałam się biegać czy wykonywać wyczerpujące fizycznie ćwiczenia w ciąży. Taaak, jestem panikarą! koleżanki powiedziały mi o jodze, zapisałam się i byłam bardzo zadowolona.
Ale dokładnie! Dobry trener to podstawa, żeby nie zrobić sobie krzywdy. -
czesc dziewczyny ! Uprawiam joge od ok 2 lat ! Teraz jestem w ciazy i nie zrezygnowalam z tej formy zajec, BO (!) joga to nie tylko cwiczenia w pozycjach (asanach), ale rowniez cwiczenia relaksacyjne i oddechowe ! A przeciez do cwiczen relaksacyjnych i oddechowych nie potrzeba zbytniego wysilku nalezy nauczyc sie prawidlowo oddychac i podobno pozniej to pomaga podczas porodu, ale sama jeszcze sie o tym nie przekonalam
ale rzeczywiscie powinno sie trenowac z osoba doswiadczona, jesli wczesnie nie mialo sie stycznosci z tego typu zajeciami. Od razu zastrzegam ze nie sa wskazane cwiczenia lezace tylem ! macica za bardzo ''ugniata'' kregoslup, najlepsze sa cwiczenia w siadzie skrzyznym, lezenie bokiem (najlepiej lewym), mozna cwiczyc z mezemdojrzała, Martek32 lubią tę wiadomość
-
hej dziewczyny! Chodziłam na jogę od 3 miesiąca ciąży (przed ciążą też chodziłam na jogę i na inne ćwiczenia). Bardzo polecam, ale co wizytę pytam mojego lekarza czy mogę ćwiczyć i on mówi że oczywiście że tak, bo wszystko ze mną i z dzidzią ok!
-
Ja tez zaczelam moje przygode z joga 2 tygodnie temu, jestem w 23 tygodniu ciazy.Na joge mozesz uczeszczac tak dlugo jak sie dobrze czujesz, nawet do konca. Uczymy sie tam rowniez relaksu i oddychania, co jest wazne przy porodzie. Cwiczenia nie sa skaplikowane, duzo w pozycji siedzacej.Ja wracam totalnie wyciszona po 90 min. jodze do domu, takze polecam.Ewka31
-
Kochane, jestem instruktorem jogi i wydawcą dwumiesięcznika "Joga". Z całego serca mogę polecić jogę na czas ciąży, ale jest kilka ważnych kwestii:
- jeśli nie ćwiczyłaś wcześniej jogi, rozpocznij dopiero w II trymestrze,
- ćwicz pod okiem wykwalifikowanego instruktora (w Warszawie i wielu innych miastach można znaleźć specjalne zajęcia przeznaczone dla kobiet w ciąży. W Wawie polecam szczególnie jogę e Jogaklubie przy ul. Chałubińskiego z Beatą),
- pamiętaj, że najważniejesze jest to, jak się czujesz. Rób to, co wydaje Ci się komfortowe. Nigdy nic na silę.
Polecam też gorąco książkę "Joga na czas ciąży i porodu" Dorothy Guerra. http://www.illuminatio.pl/ksiazki/porod-z-pomoca-jogi/
We wszelkich kwestiach jogowych chętnie pomogę.
A mnie osobiście najbardziej pomaga oddychanie ujjayi -
Mogę przesłać zainteresowanym dokładny zestaw asan i zalecenia na każdy trymestr Tylko na priva piszcie i podajcie tam maila. Wrzuciłabym tutaj, ale nie wiem jak. Chyba, że coś z linkiem pomyślę i pokombinuję
Iwuska w Giżycku jest coś takiego: http://www.mazuryaktywne.pl/gizycka-szkola-jogi
mama_z_groszkiem: Jeśli chodzi o pozycje leżące to można jak najbardziej, ale z tzw. podparciem, czyli wałkiem jogowym albo na złożonych odpowiednio kocach, aby plecy układały się w łuk. Jak ogarnę wrzucanie skanów to rysunek też podeślę -
Dzień dobry Jestem studentką trzeciego roku fizjoterapii i piszę pracę na temat Wpływu jogi na przebieg ciąży i porodu Byłabym bardzo wdzięczna gdybyście zechciały wypełnić tę ankietę Starczy kliknąć w link http://goo.gl/forms/umbgnkkA0R i zaznaczyć odpowiedzi Jest tylko 21 pytań, więc wypełnienie zajmie tylko parę minut Z góry dziękuję za pomoc!
Karolina -