Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr Krótka szyjka w 22 tc
Odpowiedz

Krótka szyjka w 22 tc

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Nat343 Debiutantka

Wysłany: 3 lipca, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, dziewczyny może któraś z Was tak miała. Ostatnio na wizycie lekarz zmierzył poprzez badanie USG szyjkę, okazało się, że szyjka mierzy 2.52 ale na USG jest drugi pomiar 4.32 - lekarz uznał, że mam długi i rozciągnięty Czop. Z USG wygląda jakby to był czop od wewnętrznej strony ujścia szyjki. Nie otrzymałam żadnych wskazówek, leków? Czy to normalne?

• Kam.ila Autorytet

Wysłany: 6 lipca, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ! U mnie też wyszła krótka szyjka.. miałam pobrany wymaz na posiew i dostałam globulki dopochwowe. Kontrola za tydzień możliwe, że będę musiała mieć założony szew.

preg.png
  • Nat343 Debiutantka

Wysłany: 6 lipca, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki - musi być dobrze. Ja nie wiem jak interpretować te 2 pomiary. Trochę doczytałam i prawdopodobnie jest to rozwarcie ujścia wewnętrznego, co powoduje, że od wewnętrznej strony ujścia szyjki utworzył się taki lejek. I razem z lejkiem moja szyjka mierzy 4.32. Ale we wtorek zapisałam się do innego lekarza(prywatnie) - mam nadzieję, że wszystko mi wyjaśni i ewentualnie jeżeli będzie potrzeba wprowadzi tabletki w ostateczności poinformuję o założeniu pessara. A masz pobrany wymaz - Czy jest to spowodowane tylko krótką szyjką? Czy masz jakieś dodatkowe objawy, że decyzja pobrania wymazu?

• Kam.ila Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pobrany miałam wymaz żeby sprawdzić czy nie ma infekcji. Jak jest infekcja to nie założą szwu czy pessara. Dostałam globulki i zobaczymy na badaniu czy dalej się skraca to już będę miała wyniki i będę gotowa do ewentualnego działania. A masz jakieś objawy? Bo ja się dobrze czułam a teraz mam takie kłucia w pochwie. I się zastanawiam czy dalej dzieje się coś niedobrego czy to od tych globulek.

preg.png
  • Nat343 Debiutantka

Wysłany: 7 lipca, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciężko stwierdzić. Od ostatniego badania czuję właśnie takie bóle/kłucia, ale nie są one stałe. Zazwyczaj pojawiają się w godzinach porannych. Natomiast mam trochę wrażenie, że może to być ból spowodowany kopniakami dziecka. Ponieważ po badaniu też coraz mocniej czuję takie pulsacyjne ruchy w okolicach spojenia łonowego. U mnie 23 tydzień, więc coraz mocniejsze te ruchy. Innych objawów nie mam - miękki brzuch, brak innych bóli. Lekarz na każdym badaniu mnie bada i informuje, że szyjka zamknięta i twarda. Nie oszczędzam się w domu(sprzątam, gotuję), z chęcią zapisałabym się na jogę, ale muszę poznać opinii innego lekarza. Czekam na wtorek.

• Kam.ila Autorytet

Wysłany: 7 lipca, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nat343 wrote:
    Ciężko stwierdzić. Od ostatniego badania czuję właśnie takie bóle/kłucia, ale nie są one stałe. Zazwyczaj pojawiają się w godzinach porannych. Natomiast mam trochę wrażenie, że może to być ból spowodowany kopniakami dziecka. Ponieważ po badaniu też coraz mocniej czuję takie pulsacyjne ruchy w okolicach spojenia łonowego. U mnie 23 tydzień, więc coraz mocniejsze te ruchy. Innych objawów nie mam - miękki brzuch, brak innych bóli. Lekarz na każdym badaniu mnie bada i informuje, że szyjka zamknięta i twarda. Nie oszczędzam się w domu(sprzątam, gotuję), z chęcią zapisałabym się na jogę, ale muszę poznać opinii innego lekarza. Czekam na wtorek.

Jesteś w lepszej sytuacji bo już na dalszym etapie ciąży. Mam nadzieję, że do czwartku dam radę o będzie ok. Aczkolwiek przeszłam już przez wywoływane poronienie i łyżeczkowanie. Nawet nie chce myśleć o przechodzeniu przez to jeszcze raz. Trzymam za nas kciuki daj znać po wizycie co Ci lekarz powie 😉

preg.png
  • Nat343 Debiutantka

Wysłany: 7 lipca, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę mocno trzymała za Ciebie kciuki ❤️
    Ja jestem po biochemicznej.
    DAMY RADĘ ! oczywiście jak tylko będę po wizycie dam znać.

• Poly Debiutantka

Wysłany: 11 lipca, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nat343 wrote:
    Cześć, dziewczyny może któraś z Was tak miała. Ostatnio na wizycie lekarz zmierzył poprzez badanie USG szyjkę, okazało się, że szyjka mierzy 2.52 ale na USG jest drugi pomiar 4.32 - lekarz uznał, że mam długi i rozciągnięty Czop. Z USG wygląda jakby to był czop od wewnętrznej strony ujścia szyjki. Nie otrzymałam żadnych wskazówek, leków? Czy to normalne?
    Czy to było USG dopochwowe?? Może masz jakieś zdjęcie? Borykam się że "skracająca szyjką" od 20 TC na tą chwilę ma 24mm ale od 5 tygodni się trzyma 28-23mm więc póki co mam prowadzić oszczędny tryb życia i jestem pod stałą kontrolą ważne aby była też twarda i się nie rozwierała.

• Kam.ila Autorytet

Wysłany: 11 lipca, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nat343 wrote:
    Będę mocno trzymała za Ciebie kciuki ❤️
    Ja jestem po biochemicznej.
    DAMY RADĘ ! oczywiście jak tylko będę po wizycie dam znać.
    U mnie jednak założenie szwu. Jutro idę do szpitala. Szyjka się nie skraca ale i tak jest za krótka. Na szczęście wyniki dobre infekcji brak. Daj znać jak u Ciebie 😉

preg.png
  • Nat343 Debiutantka

Wysłany: 12 lipca, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie długość bez zmian - do obserwacji. Oszczędny tryb życia. Przyznam szczerze, że byłam bardzo zestresowana.
    Poly- tak, USG dopochwowe. Z tego co wiem, tylko przez USG dopochwowe najlepiej jest mierzyć szyjkę, bo przez powłoki brzuszne nie jest to takie pewne.
    U mnie długość bez zmian 25mm i właśnie też do obserwacji.

• Kam.ila Autorytet

Wysłany: 12 lipca, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nat343 wrote:
    U mnie długość bez zmian - do obserwacji. Oszczędny tryb życia. Przyznam szczerze, że byłam bardzo zestresowana.
    Poly- tak, USG dopochwowe. Z tego co wiem, tylko przez USG dopochwowe najlepiej jest mierzyć szyjkę, bo przez powłoki brzuszne nie jest to takie pewne.
    U mnie długość bez zmian 25mm i właśnie też do obserwacji.
    Pewnie dlatego, że masz taką graniczną długość. Ja 2,39 i szew do założenia.

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ