Krótka szyjka w 22 tc
-
Cześć, dziewczyny może któraś z Was tak miała. Ostatnio na wizycie lekarz zmierzył poprzez badanie USG szyjkę, okazało się, że szyjka mierzy 2.52 ale na USG jest drugi pomiar 4.32 - lekarz uznał, że mam długi i rozciągnięty Czop. Z USG wygląda jakby to był czop od wewnętrznej strony ujścia szyjki. Nie otrzymałam żadnych wskazówek, leków? Czy to normalne?
-
Trzymam kciuki - musi być dobrze. Ja nie wiem jak interpretować te 2 pomiary. Trochę doczytałam i prawdopodobnie jest to rozwarcie ujścia wewnętrznego, co powoduje, że od wewnętrznej strony ujścia szyjki utworzył się taki lejek. I razem z lejkiem moja szyjka mierzy 4.32. Ale we wtorek zapisałam się do innego lekarza(prywatnie) - mam nadzieję, że wszystko mi wyjaśni i ewentualnie jeżeli będzie potrzeba wprowadzi tabletki w ostateczności poinformuję o założeniu pessara. A masz pobrany wymaz - Czy jest to spowodowane tylko krótką szyjką? Czy masz jakieś dodatkowe objawy, że decyzja pobrania wymazu?
-
Pobrany miałam wymaz żeby sprawdzić czy nie ma infekcji. Jak jest infekcja to nie założą szwu czy pessara. Dostałam globulki i zobaczymy na badaniu czy dalej się skraca to już będę miała wyniki i będę gotowa do ewentualnego działania. A masz jakieś objawy? Bo ja się dobrze czułam a teraz mam takie kłucia w pochwie. I się zastanawiam czy dalej dzieje się coś niedobrego czy to od tych globulek.
-
Ciężko stwierdzić. Od ostatniego badania czuję właśnie takie bóle/kłucia, ale nie są one stałe. Zazwyczaj pojawiają się w godzinach porannych. Natomiast mam trochę wrażenie, że może to być ból spowodowany kopniakami dziecka. Ponieważ po badaniu też coraz mocniej czuję takie pulsacyjne ruchy w okolicach spojenia łonowego. U mnie 23 tydzień, więc coraz mocniejsze te ruchy. Innych objawów nie mam - miękki brzuch, brak innych bóli. Lekarz na każdym badaniu mnie bada i informuje, że szyjka zamknięta i twarda. Nie oszczędzam się w domu(sprzątam, gotuję), z chęcią zapisałabym się na jogę, ale muszę poznać opinii innego lekarza. Czekam na wtorek.
-
Nat343 wrote:Ciężko stwierdzić. Od ostatniego badania czuję właśnie takie bóle/kłucia, ale nie są one stałe. Zazwyczaj pojawiają się w godzinach porannych. Natomiast mam trochę wrażenie, że może to być ból spowodowany kopniakami dziecka. Ponieważ po badaniu też coraz mocniej czuję takie pulsacyjne ruchy w okolicach spojenia łonowego. U mnie 23 tydzień, więc coraz mocniejsze te ruchy. Innych objawów nie mam - miękki brzuch, brak innych bóli. Lekarz na każdym badaniu mnie bada i informuje, że szyjka zamknięta i twarda. Nie oszczędzam się w domu(sprzątam, gotuję), z chęcią zapisałabym się na jogę, ale muszę poznać opinii innego lekarza. Czekam na wtorek.
Jesteś w lepszej sytuacji bo już na dalszym etapie ciąży. Mam nadzieję, że do czwartku dam radę o będzie ok. Aczkolwiek przeszłam już przez wywoływane poronienie i łyżeczkowanie. Nawet nie chce myśleć o przechodzeniu przez to jeszcze raz. Trzymam za nas kciuki daj znać po wizycie co Ci lekarz powie 😉 -
Nat343 wrote:Cześć, dziewczyny może któraś z Was tak miała. Ostatnio na wizycie lekarz zmierzył poprzez badanie USG szyjkę, okazało się, że szyjka mierzy 2.52 ale na USG jest drugi pomiar 4.32 - lekarz uznał, że mam długi i rozciągnięty Czop. Z USG wygląda jakby to był czop od wewnętrznej strony ujścia szyjki. Nie otrzymałam żadnych wskazówek, leków? Czy to normalne?
-
Nat343 wrote:Będę mocno trzymała za Ciebie kciuki ❤️
Ja jestem po biochemicznej.
DAMY RADĘ ! oczywiście jak tylko będę po wizycie dam znać. -
U mnie długość bez zmian - do obserwacji. Oszczędny tryb życia. Przyznam szczerze, że byłam bardzo zestresowana.
Poly- tak, USG dopochwowe. Z tego co wiem, tylko przez USG dopochwowe najlepiej jest mierzyć szyjkę, bo przez powłoki brzuszne nie jest to takie pewne.
U mnie długość bez zmian 25mm i właśnie też do obserwacji. -
Nat343 wrote:U mnie długość bez zmian - do obserwacji. Oszczędny tryb życia. Przyznam szczerze, że byłam bardzo zestresowana.
Poly- tak, USG dopochwowe. Z tego co wiem, tylko przez USG dopochwowe najlepiej jest mierzyć szyjkę, bo przez powłoki brzuszne nie jest to takie pewne.
U mnie długość bez zmian 25mm i właśnie też do obserwacji. -