X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr Moje dziąsła odchodzą!
Odpowiedz

Moje dziąsła odchodzą!

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2016, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, jestem w 14 tygodniu ciąży i od 4 dni tak jakby dziąsła pierwszych trzech zębów na dolnej szczęce straciły przyczepność do zębów.. Dziąsła w tym miejscu są zaczerwienione i opuchnięte. Miała któraś z was ten problem?
    Zęby krwawią podczas szczotkowania, a stało się to ' NAGLE ' , przez dzień nic na to nie wskazywało, a po nocy zauważyłam taki problem.. ;/ dodam również, że załapałam jakąś grypę..
    Smaruję dziąsła maścią Salumin Activ.

• Leticia Autorytet

Wysłany: 13 września 2016, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niedoceniona, w ciąży problemy z krwawieniem dziąseł nie są niczym niespotykanym, jednak na pewno powinnaś jak najszybciej udać się do peridentologa, żeby ocenił sytuację i coś poradził.
    W ciąży trzeba szczególnie dbać o zęby i dziąsła, bo - jak powiedział mój dentysta - "mały człowiek wysysa z nas to, co najlepsze". Polecał myć zęby nawet 6-7 razy dziennie.

km5se6yd8tj60462.png
    km5stv73q64rb58y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myję zęby bardzo często bo myje praktycznie po każdym posiłku jak i węglem (efekt wybielenia), nigdy nie miałam problemów z zębami ale coś czytałam o przeroście dziąseł, i wygląda to bardzo podobnie jak u mnie.. Robię płukanki z szałwi, rumianku i zobaczymy do czwartku czy coś się polepszy.
    No niestety wysysa wszystko, mi wysysa urodę, włosy, zęby. Wszystko! Nic mamusi nie zostawi :)

• aneta93 Autorytet

Wysłany: 15 września 2016, 03:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam taki problem ze dziąsła puchną. Mam smarować maścią baikadent i plukac roztworem z wody utlenionej i wody a do specjalisty udac sie na wizytę, gdyby problem nie znikl po ciąży.

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Reggina Znajoma

Wysłany: 15 września 2016, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przede wszystkim odstawiłam szczoteczkę elektryczną i kupiłam sobie tradycyjną miękką i pastę na krwawienie dziąseł: Lacalut aktiv lub Himalaya Herbals Do tego płukanie z naparu szałwii, potem z wodą utleniona i po 3 dniach problem zginął. Nie powrócił od miesiąca ;) Polecam

Morgiana lubi tę wiadomość

• Vriola Przyjaciółka

Wysłany: 16 września 2016, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może zamiast częstego szczotkowania lepszy będzie płyn do płukania zębów po posiłkach? Mniej podrażni?

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ