Netolerancja glukozy..
-
hej Mamuski:)zakladam taki watek,gdyz wlasnie mnie to spotkalo..tzn po krzywej cukrowej wynik wyszedl nie za fajny..po pobycie w szpitalu i profilu glukozy, ktory mi robili stwierdzono ze nie mam cukrzycy ciazowej ale wlasnie ta nietolerancje..nie moge jesc cukrow prostych..Moze ktoras z Was ma to samo?podzieli sie swoimi radami, menu?
seneka lubi tę wiadomość
-
Mika1987 a jakie uzyskałaś wyniki z krzywej? Ja robiłam wczoraj i na czczo ledwo mieszczę sie w normie, ale zawsze tak miałam 92 (norma do 93), po godzinie 135 (norma do 153) więc też OK, ale po 2 godzinach mam bardzo niski wynik 70. Za 3 dni idę do endokrynologa, bo mam wizytę ze względu na tarczycę to dopytam, co o tym sądzi, ale denerwuję się, bo już mam tego dosyć. Co badanie, to jakiś problem[/url][/url]
-
Mika ja w poprzedniej ciązy po obciążeniu 75g miałam wynik - coś ok 188.
Idź do poradni diabetologicznej tam powinni dać Ci za free glukometr. Poproś gina/lekarza rodzinnego o paski i badaj się po każdym posiłku. Zapytaj u dibetologa o aktualne normy, bo tu się zmienia. Ja pamiętam, że 1h po posiłku musiałam zmieścić się z wynikiem do 120.
Słodycze, cukier, ciasta - to na dzień dobry odstaw
Z resztą jedz i sprawdzaj jak na dany produkt reagujesz. Nie zakładaj z góry, że coś Ci podniesie cukier, bo nie raz się zdziwisz, że po czymś lekkim masz wysoki cukier, a po mega posiłku Ci ładnie spadnie. Kombinuj i sprawdzaj.
Ja pamiętam musiałam odstawić białe pieczywo i jeść taki domowy chleb.
Im ciąża starsza tym nietolerancja mija i nie trzeba aż tak uważać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2014, 07:32
kamenkaa lubi tę wiadomość
-