Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr Nie wykonałam badania połówkowego
Odpowiedz

Nie wykonałam badania połówkowego

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Patrycja 128 Koleżanka

Wysłany: 20 września 2023, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem aktualnie w 25-26 tygodniu ciąży i dopiero w piątek mam wizytę u lekarza. Czemu nie mam połówkowego? Najpierw mieszkałam w Niemczech i mój ginekolog miał urlop i w sumie jakbym nie zdecydowała się na poród w Polsce to wizytę bym miała 2 dni temu dopiero. Jeszcze w sierpniu byłam w Polsce ponieważ odczuwałam ból przy badaniach dopochwowych,a lekarz w Niemczech nie wiedział od czego i kazał coś z tym zrobić. W Polsce okazało się,że mam nieprzebitą błone dziewiczą i mam zdjęcia USG,tylko,ale nie połówkowe. O takim badaniu,że istnieje dowiedziałam się niedawno. I co teraz da rady jeszcze wykryć jakieś ewentualne wady? Boje się też reakcji lekarza zwłaszcza,że idę na NFZ.

• Krewetka04 Przyjaciółka

Wysłany: 22 września 2023, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Połówkowe to badania prenatalne i tak naprawdę z automatu maja je kobiety po 35 roku życia, ale mozna też zrobić prywatnie. Najważniejsze w kierunku wad genetycznych są badania między 11-14t, bo wtedy mierzy się przyzierność karkową. Jeśli ich nie miałaś, to tu już się nie da nic zrobić (tzn. można zrobić test z krwi badajacy DNA dziecka, które krąży we krwi matki, ale to jest prywatnie i dosyć drogie). Natomiast na badaniu połówkowych sprawdza się anatomię i przepływy żylne. Tu możesz iść prywatnie do jakiegoś lekarza z dobrym sprzętem i powiedzieć, że chciałabyś, by to posprawdzał i też to zrobi, tylko nie ma atestu, jak Ci od badań prenatalnych, ale mój normalnie mi to wszystko robił.

event.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ