X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr Nie wykonałam badania połówkowego
Odpowiedz

Nie wykonałam badania połówkowego

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Patrycja 128 Koleżanka

Wysłany: 20 września 2023, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem aktualnie w 25-26 tygodniu ciąży i dopiero w piątek mam wizytę u lekarza. Czemu nie mam połówkowego? Najpierw mieszkałam w Niemczech i mój ginekolog miał urlop i w sumie jakbym nie zdecydowała się na poród w Polsce to wizytę bym miała 2 dni temu dopiero. Jeszcze w sierpniu byłam w Polsce ponieważ odczuwałam ból przy badaniach dopochwowych,a lekarz w Niemczech nie wiedział od czego i kazał coś z tym zrobić. W Polsce okazało się,że mam nieprzebitą błone dziewiczą i mam zdjęcia USG,tylko,ale nie połówkowe. O takim badaniu,że istnieje dowiedziałam się niedawno. I co teraz da rady jeszcze wykryć jakieś ewentualne wady? Boje się też reakcji lekarza zwłaszcza,że idę na NFZ.

• Krewetka04 Przyjaciółka

Wysłany: 22 września 2023, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Połówkowe to badania prenatalne i tak naprawdę z automatu maja je kobiety po 35 roku życia, ale mozna też zrobić prywatnie. Najważniejsze w kierunku wad genetycznych są badania między 11-14t, bo wtedy mierzy się przyzierność karkową. Jeśli ich nie miałaś, to tu już się nie da nic zrobić (tzn. można zrobić test z krwi badajacy DNA dziecka, które krąży we krwi matki, ale to jest prywatnie i dosyć drogie). Natomiast na badaniu połówkowych sprawdza się anatomię i przepływy żylne. Tu możesz iść prywatnie do jakiegoś lekarza z dobrym sprzętem i powiedzieć, że chciałabyś, by to posprawdzał i też to zrobi, tylko nie ma atestu, jak Ci od badań prenatalnych, ale mój normalnie mi to wszystko robił.

event.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ