Obecność dziecka w brzuchu
-
nick nieaktualnyHejka mamuśki...ja może z dość durnym pytaniem...czy w 20tc czułyście obecność dziecka w brzuchu? Nie chodzi mi o ruchy. Od jakiegoś tygodnia zauważyłam, że musze uwazac jak np. Wstaje z krzesla..bo jak sie zerwe to tak jakbym miala kamien w brzuchu ktory ciagnie do dolu. Albo jak sie przekrecam w nocy na boku to tez czuje taki jakby kamien...
-
tak, to normalne, choć to raczej macica twardniejąca pod wpływem mięśni brzucha, trzeba uważać i pomału ostrożnie się skręcać i używać mięśni brzucha;
mi wczoraj przeszkadzało zmienianie biegów w samochodzie - zawsze dużo hamowałam silnikiem po mieścieBetween lubi tę wiadomość
Córeczka 12.2017
Córeczka 08.2019 -
nick nieaktualnyPewnie, że tak. Szczególnie przy leżeniu, przekręcaniu się, wstawaniu - dziecko układa się w jakieś pozycji i nagła jej zmiana powoduje dyskomfort. W nocy przekręcam się na dwa razy, żeby córka się zdążyła ułożyć ze mną
Pomijam już fakt, że takie nagłe wstawanie kończy się u mnie też mocnym napięciem skóry i czasem mam wrażenie jakby mi pękały krwinki pod skórą podczas takiego nagłego rozciągnięcia skóry -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnySkarbek2312 wrote:Hm.. Zaczynam 15 tydzień i nie zauważam zmian. Czy też tak macie..
-
To nie tyle jest dziecko co macica, po 20 tygodniu mogą zaczynać się już jej skurcze przygotowujące do porodu, przy każdym ruchu naszym czy dzidzi macica może się obkurczać, inaczej "stawiać" i to jest właśnie odbierane jako twardnienie, ciągnięcie w dół itp. Staraj się nie wykonywać gwałtownych ruchów, ale jeśli te skurcze nie są regularne to nie ma się czym martwić raczej
-