Objawy w 2 trymestrze
-
U mnie się nasiliły w drugim trymestrze, póki co. I z każdej strony to czuję, wczoraj mocno bolał dół pleców, dziś bardziej od strony miednicy... Pewnie jutro będzie spokój 😊👩❤️👨 35 lat
1.2017 Julian ♥️ cc - ułożenie miednicowe
2.2021 Witold ♥️ cc - stan po pierwszym cc
2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔😭
14.02.2025 walentynkowe plamienie implementacyjne ♥️
26.03.2025 CRL 2,7cm, FHR 174
15.04.2025 I badanie prenatalne - trzeci chłopiec ♥️♥️♥️
12.05.2025 kolejna wizyta
04.06.2025 II badanie prenatalne
22.10.2025 TP
_______
Trombofilia wrodzona, czwarta ciąża na Clexanie -
U mnie też jakby mniej. Mam wrażenie jakby brzuch stał w miejscu. W środę wizyta uff 🙃
-
Hej dziewczyny, ja zaczęłam II trymestr. Pierwszy w zasadzie przeszedł mi bezobjawowo, poza lekkim
odczuciu „czegoś na żołądku”. Od kilku dni dopada mnie w ciągu dnia zmęczenie i senność.
Ja '81
On '82
Starania ze wsparciem specjalistów od 2017
AMH:6,7
Nasienie: 8%
Histeroskopia 2020-2023 (4 x OK)
Drożność jajowodów - obydwa ok
Decyzja o IVF 02/2024
Punkcja jajników 07/2024 (14 pobranych jejeczek, 12 zapłodnionych,
mamy ❄️ ❄️❄️ ❄️ ❄️ ❄️ 6 blastek 4.1.1
☘️ I IVF 08/2024/cykl stymulowany💔
☘️ II IVF 09/2024 /cykl stymulowany 💔
10/2024 - decyzja o histeroskopii
11/2024 - histeroskopia/ polip/przewlekłe zapalenie endometrium - wdrożony antybiotyk💊
☘️ III IVF 02/2025 /cykl naturalny
10 dpt beta 578
19 dpt mamy zarodek
26 dpt jest serduszko ❤️
29/04/2025 I badania prenatalne + test rozszerzony Panorama
07/05/2025 wyniki Panoramy OK, synek 🩵 -
Mnie od 20 tyg napada nagle silne zmeczenie i mdlosci i robi sie slabo,trwa to chwile,jskies pol godz i przechodziJa 42
On 41
Starania 13 lat
Poronienie 12 tydz 2020
Poronienie 7 tydz 2022
Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
Amh 0.39
Dfi 21%
Wszystkie inne badania ok
2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
Usg polowkowe 20+4 potwierdzona plec,dziewczynka
Wszystko ok, 366 gram
TP: 25 lipiec -
U mnie jest lepiej niż w pierwszym trymestrze, ale nie idealnie. Czasami się zdarzą skurcze i pobolewania w macicy, zwłaszcza po większym wysiłku (spacer, wspinanie w szybszym tempie na górę). Mdłości i awersje przeszły, apetyt wrócił, za to mam ciągłe odbijanie i większość czasu czuję się jak balonik wypełniony powietrzem. Bolą mnie boczne kości miednicy podczas snu, ale to się zaczęło już w 2-3 miesiącu... zmieniam bok i śpię dalej, a potem znowu, co zrobić. Mam więcej energii, ale nadal się męczę szybciej, najbardziej na schodach. No i niedobór żelaza coraz większy.
Jeszcze jedna ciekawa rzecz... nie toleruję dymu z papierosów. W ogóle. Jak tylko ktoś na ulicy czy przystanku pali, od razu to wyczuwam i uciekam (kiedyś mi to aż tak nie przeszkadzało). -
Hej
Ja też zaczynam i praktycznie nic się nie zmieniło. Lubi mnie mdlić, zapachy drażnią, czasem czuję różne bóle w brzuchu i też mi się odbija często. Ogólnie nie mogę narzekać.
Często jest napisane, że w drugim trymestrze można czuć się lepiej. -
Bećka - już niedługo powinno być lepiej. Mnie mdłości nawracały jeszcze do ok. 17, może nawet 18 tygodnia (ale już słabsze niż wcześniej i krótsze), awersje odpuszczały powoli, jeszcze mnie trzyma odrzut od smażonego masła klarowanego, reszta już na szczęście nie. Być może czasem te objawy mijają nie nagle, tylko stopniowo. I u każdej w trochę innym czasie.
Bećka lubi tę wiadomość
-
Zolima26
Dziękuję, to spokojnie poczekam jeszcze chwilę. Jak pisałam narzekać nie mogę, ale zawsze może być lepiej 😉
Śpisz "normalnie" (pomijając przymus zmiany) na dwóch bokach ? Ja czytałam, że najlepiej na lewym, ale od kiedy..? Może w jeszcze bardziej w zaawansowanej ciąży i nie wiem czy bym wytrzymała na jednej stronie, muszę się przekręcać.
Masz albo myślisz nad tym rogalem do spania? -
Bećka, ja śpię głównie na prawym boku (przyzwyczajenie). Czasami się obudzę na plecach, wtedy spanikowana szybko kładę się na bok 😁 ale podobno to wcale nie takie straszne, czytałam wypowiedzi kobiet śpiących w ciąży na plecach i u nich było ok. Może to też zależy od wielkości brzucha, mój jest jeszcze maleńki jak na 5-6 miesiąc, no ale to pierwsza ciąża (i genetyka - mama miała tak samo).
Za rogal służy mi mężowska noga 😃 śpimy wtuleni przez większość czasu.Bećka lubi tę wiadomość
-
Hej Dziewczyny
Pytałam przy okazji immunologa czy właśnie bok na którym śpimy ma znaczenie (bo większość informacji jest, że na lewym trzeba). Doktor powiedział, że to nie jest takie nakazane, sama mogę wyczuć na którym boku mam lepsze dokrwienie, bo te żyły główne mamy po dwóch stronach, więc mnie uspokoił.zolima26 lubi tę wiadomość
-