otyłość a ciąża
-
nick nieaktualnyNo, o ile nie masz ponad 2 metrów wzrostu, to się nie martw.
Masz tu link do kalkulatora wagi w ciąży, z tym, że będąc otyłym lepiej trzymać się tej niższej granicy przybierania.
http://babyonline.pl/kalkulator-wagi-w-ciazy.html
Ja też jestem otyła i ginekolog oraz jeszcze jeden lekarz powiedzieli, że optymalnie będzie, jeśli przybiorę 6-7 kg, a więc tylko waga dziecka, łożyska, wód i tym podobnych "składników" ciąży, bo każdy kilogram więcej to tłuszcz. Jak na razie nic nie przybrałam, a nawet mam ok 2 kg mniej przez mdłości w I trymestrze i dietę cukrzycową od II trymestru, a to już połowa ciąży. I diabetolog i ginekolog mówili, że taki lekki spadek wagi w moim przypadku nie martwi wcale.mrówa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
mrówa, nic ni martw. Spotkałam się z opinią u kilku lekarzy, że nawet jeśli byś najpierw traciła na wadze na początku, a potem nieznacznie przybrała - tyle co dziecko, wody i łożysko to ok, tak ma być.
Im niższa waga przed ciążą tym przeważnie dziewczyny więcej przybierają w trakcie, i odwrotnie. Też polecam rzucić okiem na kalkulatory wagi - dotyczące przybierania w ciąży. -
moj lekarz mnie chwali bo nie tyje no i jem mniej bo apetyt pozwala mi na tyle wlasnie ile jestem w stanie jesc. nie mam preferencji specjalnych ... no moze poza pomidorowka i mandarynkami
wiec moze uda mi sie nie przybrac za duzo ...potem bedzie latwiej -