Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr płec dziudziusia
Odpowiedz

płec dziudziusia

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, mam takie pytanko i liczę na odpowiedzi z 'własnych doświadczeń'.
    Aczkolwiek idę niedługo do lekarza, będę w 13tyg+3 dni. Czy będę mogła poprosić o lekarza na zerknięcie co ma między nóżkami? Oraz na ile taka szybka odpowiedz jest wiarygodna? :)

• jova Przyjaciółka

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na usg I trymestru (11+6) lekarka powiedziała że na 80% chłopak. Na razie każde kolejne usg to potwierdza :)
    Ponoć na tak wczesnym etapie, tylko chłopca da się przewidzieć. Dziewczynka lepiej wychodzi na usg II trymestru.
    Moja koleżanka w obu ciążach również w usg I trymestru miała wskazanie na chłopców- i urodziła chłopców :)
    U innej koleżanki na podobnym etapie, lekarka powiedziała że jest za wcześnie na określenie płci bo między nóżkami nic za bardzo nie widzi- więc pewnie będzie dziewczynka- ale że na tym etapie za wcześnie na zgadywanie--- wyszła dziewczynka
    Oczywiście może byc i tak, że się dzidziuś źle ułoży i wtedy nie da się podglądnąć płci..

Aniołki [*] [*] [*] Mutacja genu MTHFR
    Szczęśliwa Mamusia 2016 i 2018

• fiska0 Koleżanka

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasne, że możesz spytać. Najwyżej Ci powie, że ciężko stwierdzić :) A jeżeli Ci powie co będzie, to pamiętaj, że jednak czasem może się coś zmienić i nie nastawiaj się na 100% przynajmniej do połówkowego.

Ja już 24 tydzień i ciągle nie wiemy. Idziemy do lekarza jutro, ale coś czuje ze będzie dziewucha :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewuszki!
    fiska0 ja mam to samo! czuje że u mnie będzie dziewucha ale mój M. chcę i czuje chłopca :D Także albo Mia albo Aleksander tam sie ukrywa w moim brzuszku. :D
    A miałyście może już w ok 13 tygodniu badania przyzierności karkowej etc?

• jova Przyjaciółka

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, i najlepiej takie badanie zrobić do końca 13 tyg (13+6) bo wtedy jest wiarygodne Później dzidzia będzie za duża i są inne normy. dzidzia musi miec między 45-85mm. Norma NT jest chyba do 2-2,5 (ale nie pamiętam dokładnie)

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To na pewno moja prowadząca ciążę wykona mi te badania. Pierwsze połówkowe badanie między którym a którym tygodniem ciąży się robi? i jak wygląda to badanie? Wole jednak przeczytać to od kobiet zgromadzonych na tym forum, wybaczcie że tak się wypytuje ale to moja pierwsza ciąża.. :)

• jova Przyjaciółka

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sa 3 duże (tzw genetyczne, prenatalne) usg w całej ciąży, po jednym w każdym trymestrze. Nie każdy lekarz je wykonuje, bo powinien posiadać certyfikat do tych usg. Ja np wykonuje je prywatnie i wyniki pokazuje lek.prowadzącemu. Na tej stronce masz fajnie napisane w jakich tygodniach powinno być zrobione, i co sie na nich ocenia (u mnie, do tej pory,dokładnie tak to wyglądało) :)
    http://www.pro-creative.pl/usg-genetyczne-3d-4d

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, dziekuje bardzo! mój lekarz prowadzący to ordynator szpitala w którym chcę rodzić ale również przyjmuje prywatnie i tam do niego uczęszczam :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mogę potwierdzić to co wcześniej dziewczyny pisały :)
    Z córką w 14tc lekarka nie chciała się określać, w 18tc złe ustawienie małej, dopiero w 22tc dowiedzieliśmy się, że będzie dziewczynka.
    Z synem w 12tc lekarz sugerował chłopca, w 16tc potwierdził na 100%.

Nie wiem czy to coś może pomóc, ale syn zawsze był z nogami rozkraczonymi i prezentował dumnie swój sprzęt, a córcia cały czas nogi koło siebie, ściśnięte :P

• livia30 Autorytet

Wysłany: 1 września 2016, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chłopcy chwalą się swoim przyrodzeniem od razu jak tylko mogą, dziewczynki są nieśmiałe ;-)

Córka ukrywała się dość długo u mnie i dopiero w 7 miesiącu pokazała co trzeba ;-)

Pierwszy syn w 17 tc na 100% już a w 14tc było podejrzenie bo "coś się dyndało".

A teraz w 11tc już lekarka powiedziała, że coś jest a w 13tc powiedziała, ze na 99% już chłop jak dąb :D

Takich bezwstydnych mam synów ;-)

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • Justyna mamusia Nowa

Wysłany: 5 września 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej :) no ja dowiedzialam sie o plci dziecka w 20 tygodniu ciazy tutaj w holandi dopiero mi taka sytuacje przedstawili ;) bedzie synek Tommy ;)

wszystko sprawdzala kazdego paluszka u nozki raczki , narzady itp wszystko wporzadku oby do szzesliwego rozwiazania czego zycze przyszlym mamusia badz kolejnym mamuskom ;)

Justyna
  • sorriso Znajoma

Wysłany: 3 października 2016, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarka w 14 tyg. powiedziała, ze wygląda jej na chłopaka. Zobaczymy czy się potwierdzi :)

ug37hdgevqd5t264.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ