Poszerzenie komory bocznej mózgu
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, jestem załamana..
Po wczorajszym usg u jednego z moich bliźniaków ( 17 tydz ciąży) wykryto poszerzenie komór bocznych mózgu o 15,4mm. Wiem, że to dużo. Czy któraś z Was miała też tak wysoki wynik? Przeraża mnie przyszłość, jak to będzie. Jutro idę do innego lekarza na usg, może mnie przyjmie poza kolejką. Jeśli się to potwierdzi nie wiem co dalej... To wczesna ciąża i mam nadzieję, że to się jeszcze jakoś naprawi, wchłonie, już sama nie wiem, strasznie się boję o moje maleństwoverona89 -
verona89 wszystkie, które to przeżywałyśmy wiemy co czujesz. Piszesz, że stwierdzono poszerzenie w 17 tygodniu, moja ginka powiedziałaby, że to za wcześnie na takie badania.
Potwierdź lub zaprzecz u innego lekarza. Pamiętaj, że norma dla chłopców jest 12 mm a chyba w Ameryce aż 15 mm !! u nas w Polsce sieją panikę... łatwo mówić, ale nie martw się bo to w niczym nie pomoże. Maluszek sobie poradzi i wszystko niedługo ładnie się zmniejszy !! Trzymam kciuki !! -
Witajcie.
Ponad tydzień temu byliśmy na kolejnym usg i okazało się że poszerzenie wynosi 15 i 18 mm Może to błąd w pomiarach, może się to powiększyło. Skonsultowaliśmy się z genetykiem w IMiD. Pani dr powiedziała, żeby nie tracić nadziei przytaczając różne przykłady takich sytuacji w których dzieci rodziły się zupełnie normalne lub miały niewielkie problemy. Powiedziała nam też o ryzyku tzn że może się to skończyć bardzo głęboką niepełnosprawnością a nawet śmiercią. Mogliśmy zdecydować czy chcemy wykonać amniopunkcję ale na razie zdecydowaliśmy się na rezonans w sierpniu który jest o wiele bezpieczniejszy zwłaszcza jeśli chodzi o bliźniaki.
Wczoraj mieliśmy echo serca u naszych chłopaków i okazało się że z serduszkami wszystko jest w porządku. To nas bardzo ucieszyło bo często takie poszerzenia w mózgu mają związek z innymi wadami płodu. Poszerzenie wg niej wynosi w tym momencie z jednej i drugiej strony do 16 mm.Pani dr zastanawiała się jeszcze nad kręgosłupem naszego malucha...trzeba będzie to kontrolować bo na razie nic konkretnego i złego nie widać ale trzeba obserwować. Tak więc czekamy na kolejne badania usg.
Nadal się martwimy ale modlimy się i wierzymy,że wszystko będzie dobrze i już za parę miesięcy będziemy mieć przy sobie dwóch zdrowych chłopakówverona89 -
A zapomniałam dodać. Mamy też duże wsparcie ze strony pani dr genetyk u której także konsultowaliśmy wczorajsze badania echa serca. Pocieszała nas faktem, że podczas badań w 11 tyg ciąży przezierności karkowej wszystko dobrze wyglądało. Poza tym plusem jest też to, że serduszko, móżdzek i ciało modzelowate ( jeśli dobrze pamiętam) też nie budzi zastrzeżeń. Powtarza, że trzeba być dobrej myśliverona89
-
Witam,
Dzisiaj po usg na patologii ciązy moja córcia ma zdiagnozowaną asymetrię mózgu (lewa 11,l prawa 7) za dwa tygodnie mamy skierowanie na rentgen płodu...
Czy któraś z Was miała może robione takie badanie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2016, 15:00
-
Moj synek aniolek mial komory okolo 12mm w 18tc. Pojechalam do dr Roszkowskiego wyszlo ze ma wodoglowie objaw banana i cytryny i otwarta przepukline kręgosłupa w 6segmentach.
Oczywiście prenatalne badania wyszly ok. Tylko wady cewy nerwowej da zazwyczaj widoczne od 17tc. -
Hej! Mam podobny problem, może ktoś się wypowie. W 21tc na badaniach połówkowych komory boczne wyszły w normie po 7mm, pojawiły się za to torbiele splotów po obu stronach. Wczoraj na wizycie w 25tc po torbielach nie było już śladu, ale za to komory poszerzyły się do 9,3 i 9,4mm. Czy to jest już powiedziane że one z każdym tygodniem będą rosły czy jest szansa że się zatrzymają lub zwęża? Miała któraś podobnie? Do tego móżdżek małego ciągle jest "do tyłu" o 6dni od daty OM a 11dni wg wzrostu maleństwa wg pomiarow USG..
-
Hej,
W czwartek na badaniu polowkowym w 19t4d wyszlo ze maluch ma symetrycznie powiekszone komory boczne do 10.3mm, czyli wynik minimalnie przekracza normę. Wysztko inne jest ok. Mieszkam w UK. Skierowano mnie na konsultację do innego szpitala i we wtorek specjalista od usg bedzie jeszcze raz przeprowadzal badanie.
Zaglada tu jeszcze ktos? Ciekawa jestem jak potoczyly się historie dziewcznyn z watku?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2019, 18:00
-
Hej,
Powiecie jak sie potoczylo dalej z Waszyni dziecmi? Ja mialam polowkowe 2 dni temu i wyszlo ze jedna komora jest lekko poszerzona 9mm. Pani doktlr kazala zwrocic uwage zeby kontrolowac na kolejnych usg i na razie tyle. Ja za to przegladam internet i jestem coraz bardziej zalamana. Potrzebuje jakis dobrych wiesci
Zosia 10.01.2019
Adaś 20.08.2017
[*]29. 09.2016
Niedoczynność tarczycy: Letrox 100 -
Hej Olis87,
Z informacji, które przeczytałam na temat poszerzenia komór (a przeczytalam o tym prawie wszystko) wynika, że aktualne normy są nieco zaniżone. W przypadku chłopców te górne granice powinny być jeszcze większe niż u dziewczynek (teraz są takie same).
Poszerzenie do 9mm to nie jest nic nadzwyczajnego (wiem, że dla Ciebie jest, bo to Twój maluszek).
O ile te komory nie będą się jakoś drasycznie szybko i znacząco powiększać to nie będzie to miało wpływu na nic. A zwiększenie komór nastepnych badaniach występuje tylko w około 10 proc. przypadków.
Maluchy z poszerzeniem, o którym piszesz prawie w 100 procentach są sprawne i nie mają żadnych problemów rozwojowych.olis87 lubi tę wiadomość
-
KA wrote:Hej Olis87,
Z informacji, które przeczytałam na temat poszerzenia komór (a przeczytalam o tym prawie wszystko) wynika, że aktualne normy są nieco zaniżone. W przypadku chłopców te górne granice powinny być jeszcze większe niż u dziewczynek (teraz są takie same).
Poszerzenie do 9mm to nie jest nic nadzwyczajnego (wiem, że dla Ciebie jest, bo to Twój maluszek).
O ile te komory nie będą się jakoś drasycznie szybko i znacząco powiększać to nie będzie to miało wpływu na nic. A zwiększenie komór nastepnych badaniach występuje tylko w około 10 proc. przypadków.
Maluchy z poszerzeniem, o którym piszesz prawie w 100 procentach są sprawne i nie mają żadnych problemów rozwojowych.
Dziękuję serdecznie za ta odpowiedz. Trzymam sue nadziei, ze juz ta wartosc nie wzrosnie. Chociaz mam z tylu glowy, ze 2 tyg temu bylam u tej samej lekarki (prywatnie prowadze u niej ciaze) na usg i wszystko bylo w porzadku, a po 2 tyg ten sam lekarz widzi nieprawidlowosc. Musze wytrzymac jakos te 3 tyg do kolejnej wizyty i miec nadzieje, ze wartosci nie wzrosna
Zosia 10.01.2019
Adaś 20.08.2017
[*]29. 09.2016
Niedoczynność tarczycy: Letrox 100 -
Olis87, trzymam kciuki za spokojony czas. Pamiętaj, że naprawdę u niewilkiej grupy dzieciaczków takie zmiany się powiększają. A czasami niewielkie różnice to tylko błąd pomiarów, bo nietrudno wyznaczyć początki komór 2mm w jedną lub w drugą stronę.
Wszystkiego dobrego! -