X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr Sucha skóra.
Odpowiedz

Sucha skóra.

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Martika87 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Musze sie z Wami czymś podzielić bo nie wiem czy to normalne.
    Zauważyłam od jakis dwoch tygodni, ze mam bardzo sucha skore na piersiach i brzuchu. Taka sucha, ze jak sie drapie to białe płatki odlatują jak po mocnym opalaniu. Codziennie 2 razy sie smarowałam oliwka dla dzieci ( wytracilam prawie dwie butelki od początku ciąży) jednak to nie pomogło. Kupiłam sobie jakis specjalny balsam dla kobiet w ciąży ale tez po paru dniach nie było poprawy. Skóra dalej sie sypie. Martwię sie, ze zaraz zaczną mi wychodzić przez to rozstępy... Kupiłam ostatnio w aptece Bio-oil i smarowałam 3 razy, widzę poprawę ale tak srednio. Myślicie, ze to przejściowe? Moze mam za mało jakies witaminy? Ale raczej to nie możliwe bo zdrowo sie odżywiam, codziennie rożne owoce,naturalne soczki i masę innych wartościowych produktów. A moze to hormony?
    Czy któraś z Was przez takie "wysuszenie" przechodziła?
    Pozdrawiam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2015, 14:34

zrz69vvj69ave0jf.png

• Aga89 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sucha skóra jest jednym z objawów niedoczynności tarczycy. Badałas TSH?

[*] 11.04.2014 [*] 28.08.2014 - Moje małe Aniołeczki
    13.08.2015 8:40 - Natalka <3 3500g 55cm <3

3jgxskjohz999gbw.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga ma rację, a jeszcze gdzieś czytałam o jakiejś chorobie w ciąży związanej właśnie z suchą i swędzącą skórą. Zgłoś to swojemu ginekologowi.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Martika87 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 00:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno powiem. Wizyta na początku marca. Sprawdzałam wyniki- tarczyca jest ok. Może to zmiana wody (jestem teraz w innym miejscu) Zawsze miałam tendencje do suchej skóry zwłaszcza jak są mrozy,może hormony ciążowe coś zaburzyły... Nie wiem,ale się dowiem :P W każdym bądź razie bio-oil zadziałał i już mi przeszło :)
    Jestem dobrej myśli :)

Co do choroby to na pewno nie jest to jakiś świerzb itp :P Więc o to jestem spokojna :D

polkosia lubi tę wiadomość

zrz69vvj69ave0jf.png

• polkosia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, nie, na pewno nie świerzb ;) Coś na C czy na CH... Nie pamiętam, jak trafię na to, to napiszę :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cholestaza :) Ale teraz czytam, że to pod koniec ciąży raczej:
    http://m.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/cholestaza-ciazowa-niebezpieczna-dla-plodu-choroba-watroby_35945.html

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Hermiona Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam teraz b. suchą skórę na całym ciele, szczególnie na dłoniach. Ale okazuje się, że to nie ciąża (TSH - OK), bo mój facet ma to samo, tylko sezon grzewczy :) Mokry ręcznik na kaloryfer, a najlepiej kupić nawilżacz powietrza, podobno potem przydaje się przy niemowlaku, bo one bardzo źle reagują na suche powietrze.

ijpbo7esx952zvu4.png
  • Martika87 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sucha skóra jest tylko jednym z 15 objawów tej choroby. zadnych innych dolegliwości nie mam i nie mam zamiaru czytać o jakis chorubskach i sie stresować . Tak jak pisałam- wszystkie badania miałam ok, czuje sie dobrze poza tym juz mi przeszło bo w koncu trafiłam na odpowiedni kosmetyk.

zrz69vvj69ave0jf.png

• polkosia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2015, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie twierdzę, że to masz przecież. Wkleiłam, bo może komuś się przyda. A tym bardziej, skoro Ci przeszło, to wrzuć na luz i nie naskakuj na mnie :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • klaudiaankak Debiutantka

Wysłany: 22 lutego 2015, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam w ciąży niedoczynność tarczycy i niestety suchą skórę. twarz, brzuch wszędzie.. piję wodę i nawliżam się balsamami ale mało to daje ;/

Klaudia:)
  • Anetpis Koleżanka

Wysłany: 14 marca 2024, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zadbaj o odbudowę bariery hydrolipidowej: trehaloza, kw. hialuronowy, ceramidy. Świetne preparaty ma Cerave, Bielenda (seria żółta i fioletowa Professional) i sztos - Basic Lab (np. ceramidy czy emużel - obłędny). Pamiętaj, że hialuronowy wyłącznie na wilgotną twarz i trzeba go "domknąć" kremem, zrobić okluzję.
    Duże znaczenie ma również pielęgnacja wewnątrz
    https://loremvit.pl/herbata-na-wlosy-skore-paznokcie
    Poczytaj sobie o tym jaka herbata pomaga na stan włosów, skóry i paznokci.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2024, 07:42

• dkdk Koleżanka

Wysłany: 29 kwietnia 2024, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz suchą skórę twarzy czy na całym ciele? Ja jestem w 18 tygodniu, miałam ten sam problem. Zmieniłam żel pod prysznic na delikatniejszy, używam balsamu z palmersa na strefy z rozstępami, na resztę ciała żel z aloesem. Skóra twarzy wyglądała też kiepsko ale pije minimum 2,5 l wody plus inne płyny w ciągu dnia, na twarz stosuje serum z witaminą C i na dzień krem z kwasem hialuronowym, a na noc krem synbiotyczny z bielendy. Jak narazie zauważyłam bardzo dużą zmianę na plus
    https://tukutno.pl/pl/651_artykuly-sponsorowane/5193_jak-dbac-o-wrazliwa-skore.html

Na stronie jest wiele porad na temat tego jak dbać o wrażliwą skórę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2024, 09:41

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ