Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum II trymestr TSH
Odpowiedz

TSH

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • OvuGrażyna Ekspertka

Wysłany: 13 września 2017, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny.. strasznie się martwię. Przed ciąża już miałam podwyższone TSH około 3.5 więc brałam euthyrox na zbicie. Brałam 37.5 dawkę. No i na początku ciąży tsh było w normie jakoś 1.8. Teraz w 13 tyg sobie zbadalam kontrolne i ... okazało się że mam 3.7. Napisałam sms do lekarki i kazała mi zwiększyć dawkę i pokazać się za 4tg. Jednak ja się martwię o dzidziusia. Czy mogło mu się coś stać? Czy ktoś tak miał i urodził zdrowego maluszka ?...

7v8rdqk3dbllser2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2017, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie martw się, TSH nadal masz w normie, ale tak jak napisała Ci Pani doktor trzeba zwiększyć dawkę aby zejść przynajmniej do poziomu 2,5. W pierwszym trymestrze i aż do mniej więcej 20tygodnia dziecko pobiera hormon tarczycy od Ciebie i wyniki co miesiąc mogą być podwyższone mimo zwiększonej dawki. Ja zaczynałam ciążę z dawką Euthyroxu 25/50, a teraz w II trymestrze biorę już 75 i co wizytę miałam zwiększaną dawkę.

• Anans Debiutantka

Wysłany: 21 listopada 2017, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.Mam to samo pytanie i zmartwienie.Otórz na początku ciąży w I trymestrze TSH miałam 5.85 gdzie norma była 2.30 .dostalam eutyrox 50 i po kilku tyg.spadło do normy w I trymestrze.Zrobilam po 3 tyg.kontrolę TSH a jestem w 16 tyg.ciaży a tam 6.48 bardzo się tym wynikem zestresowalam .Slyszałam że wynik TSH może w ciągu ciąży się waha i to że biorę lek na obniżenie nie oznacza że zawsze ten poziom będzie stały....
    Jeśli macie jakieś swoje doświadczenia w tym temacie piszcie.pozdrawiam

Anans
  • k878 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oczywiście, że tarczyca może szaleć w ciąży, moja nie aż tak, ale z dawki 75 przed ciążą doszłam do 150;
    ja chodziłam do endo na początku ciąży co tydzień, potem dwa, potem co 4 tygodnie, zawsze mi ustala nową dawkę;

pamiętaj, żeby badanie robić z krwi na czczo przed tabletką, a jeśli łykasz na wieczór, to też badanie się robi bez tabletki;
    oprócz tego badanie TSH może być niemiarodajne w ciąży, trzeba badać razem TSH i fT4

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2017, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciazy najwazniejsze jest Ft4 bo jest w miare stabilne i pokazuje faktyczny obraz. Tsh skacze. Ale i tak powinno byc ponizej 2. Trzeba chodzic do endo i zwiekszac dawke. Ja ostatnio mialam 0,5 (a wczesniej zawsze między 2a3) ale pozostalam na tej samej dawce Euthyrox50. W piątek badam ponownie.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Anans Debiutantka

Wysłany: 22 listopada 2017, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za podzielenie się swoimi doświadczeniami.Dzisiaj miałam wizytę kontrolną
    Dziecko rozwija się prawidłowo...lekarz mnie trochę uspokoił ale mimo wszystko dzisiaj już się umówiłam do 3 endo...wszystkie terminy odległe,nawet te prywatne....więc jak się uda do końca listopada to będzie sukces.pozdrawiam

Anans
  • k878 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2017, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zrób koniecznie sobie badanie krótko przed wizytą, żeby iść do lekarza od razu z wynikami

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
  • appee Ekspertka

Wysłany: 23 listopada 2017, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciąży muszą cię wszędzie przyjąć państwowo w ciągu 7 dni roboczych, powołuj się na ustawę "Za życiem". Jak będą mieli co przeciwko poproś o odmowę na piśmie. M.in. Matkaprawnik o tym pisała i Mamaginekolog na fb.

Zosiuleńka:)
    https://www.maluchy.pl/li-72083.png

ex2bvcqgf0ivz93s.png
  • Anans Debiutantka

Wysłany: 23 listopada 2017, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za pomoc i rady.Jutro dzwonie po klinikach..zobaczymy

Anans
  • kajax Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2020, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co jak jest zbyt niskie TSH? Wyniki badań wszystkie mam w normie, tarczyca zdrowa przed ciążą badana co kilka miesięcy zawsze norma. Teraz poniżej 22 tc

Wojtek Ur 9.09.2015 przez nagle CC 2420/52/10
    Stasio ur. 01.03.2018 ProFamilia przez CC 2920/50/10
    Ula ut 27.10.2020 Salce Łódź przez CC 2630/50/10
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ